Хрест у подарунок. У Самгородському храмі на Черкащині тепер є чим освячувати воду

31.05.2023

На Черкащині в селі Самгородок у тамтешньому новозбудованому храмі Святого Миколая Чудотворця Православної церкви України дзвонили дзвони, читали акафіст і освячували позолочений хрест.


Храму цей хрест подарував засновник групи компаній «Агро-Рось» Анатолій Семинога, коштом якого й зводили саму церкву в його рідному селі.

 

Хрест отцю Василію вручила Наталя Гузьман, помічниця Анатолія Семиноги.


«Позолочений хрест, яким тепер освячуватимуть у Миколаївському храмі воду, придбано теж Анатолієм Івановичем», — говорить пані Наталія.


За її словами, привітати самгородян на богослужінні хвальної відправи в їхній новій величній церкві на честь Святого Миколая приїхав і церковний дитячий хор «Ангелики» з села Ротмістрівка.


«Діти співали пісень, читали вірші, прославляючи Діву Марію, Ісуса Христа, Святого Миколая та рідну Україну», — розповідає пані Наталя.


Як зазначає жителька Самгородка Валентина Чуйченко, виступ церковного дитячого хору «Ангелики» до сліз зворушив і проник у серця кожного з присутніх у храмі Святого Миколая Чудотворця.


Нагадаємо, що церкву в Самгородку комуністи знищили понад 80 років тому. Стояла вона в центрі на місці нинішнього парку. Церква була дерев’яною, збудована ще самгородським поміщиком, але в сталінські часи, приблизно у 1939—1940-х роках, комуністи її розвалили.

 

Спочатку збили хрест на церкві, а тоді й колоди та дошки розібрали. Вже при німецьких окупантах церкву в селі облаштували в колишній каплиці при в’їзді з сусідньої Макіївки. Та після перемоги особливо затяті комуністи запропонували церкву прикрити. Тоді там зробили склад і комору.

 

Лише після 1975 року в ній знову відкрили церкву. І тільки в новому тисячолітті, завдяки своєму земляку-меценату Анатолію Семинозі, Самгородок має неймовірної краси Миколаївський храм, золоті бані якого видно практично з усіх куточків села.