Еліна Світоліна виграла перший турнір після після декретної відпустки

31.05.2023
Еліна Світоліна виграла перший турнір після після декретної відпустки

Марта Костюк програла у першому колі РГ, але не відступила від своїх принципів. (Фото: Getty Images.)

Уперше з 2008 року в основній сітці головного турніру ґрунтового сезону — Ролан Гарроса — грають одразу шість українок: п’ять представниць нашої збірної потрапили до основи відразу (Світоліна — за захищеним рейтингом), ще одна — Ястремська — подолала три кола кваліфікації.


І саме Даяна першою з українок зі­грала матч основної сітки, поступившись 22-й сіяній Донні Векіч із Хорватії. Таким чином Ястремська, яка намагається повернутися до топ-100, вчетверте зіграла в основі РГ і зазнала четвертої поразки у першому колі.


Не надто пощастило з жеребом і Марті Костюк, якій у першому раунді протистояла друга ракетка світу Аріна Сабалєнка — вона, як і всі представники рб і рф, виступає у нейтральному статусі. На жаль, Марта не змогла нав’язати боротьбу титулованій суперниці, яка за підсумками турніру може навіть очолити рейтинг WTA, — 3:6, 2:6.


А кінець поєдинку взагалі завершився скандалом. Костюк після початку повномасштабної війни після матчів не тисне руку тенісисткам із рф і рб, не зрадила своїй позиції 20-річна українка і цього разу, що викликало негативну реакцію частини публіки, котра відреагувала на такий жест свистом.


«Мушу сказати, я такого не очікувала. Не очікувала, але я ніяк на це не відреагувала. Чесно, людям має бути соромно, але не мені за них вирішувати. Я почуваюся нормально», — прокоментувала поведінку глядачів Марта.


Сабалєнка, яка неодноразово публічно підтримувала дії Лукашенка, обмежилась своїми традиційними фразами «я проти війни» і «спортсмени нічого не можуть зробити».

 

Але така позиція не влаштувала ні Костюк, ні іноземних журналістів, котрі хотіли б почути від потенційної першої ракетки світу чіткі заяви про війну, утім Сабалєнка їх завжди уникає.


«Аріна ніколи не каже, що особисто не підтримує цю війну. Я відчуваю, що журналісти повинні змінити свої питання. Війна вже йде. Минуло 15 місяців після початку. Я відчуваю, що ви повинні прямо запитати цих гравців, кого б вони хотіли бачити переможцем. Якщо ви поставите це питання, я не дуже впевнена, що ці люди скажуть, що Україну», — обурилась Марта.


На пресконференції українка нагадала, що з російських і білоруських тенісисток лише представниця топ-10 Дар’я Касаткіна, яка давно живе і тренується в Іспанії, публічно засудила війну та підтримала Україну.


«Касаткіна справді свою заяву зробила, вона не збирається повертатись у Росію, це її вибір. Я бачу, що вона дійсно відмовилась від чогось, що важливе для неї, щоб залишитись на боці правди, добра й любові. Я не знаю, чого бояться інші гравці. Я повертаюся в Україну, де можу будь-якої секунди загинути від дронів чи від ракет, але я намагаюсь повертатись якомога частіше, хоч на це й не вистачає часу. А чого вони бояться?» — додала Марта.


Не дуже вдалим вийшов жереб і для Лесі Цуренко, якій доведеться протистояти триразовій чемпіонці РГ (і в одиночці, і в парі) Барборі Крейчиковій.

 

Натомість Катерина Байндль, яка повернулась до активних виступів після двомісячної паузи через травму, зіграє проти «кваліфаєрки» Ольги Данілович із Сербії, а 25-та ракетка світу Ангеліна Калініна, яка перед «шоломом» дійшла до фіналу «тисячника» у Римі, — проти місцевої тенісистки Діан Паррі.


А от Еліна Світоліна, яка у процесі повернення до високих позицій у рейтингу перші два місяці використовувала спеціальні запрошення від організаторів, цього разу вирішила скористатись захищеним рейтингом.

 

До матчу проти 26-ї сіяної італійки Мартіни Тревізан Еліна підійшла у чудовому настрої та у гарній формі, адже перед стартом у Парижі вдруге у кар’єрі виграла турнір WTA 250 у Страсбурзі.

 

Це вже 17-й трофей у колекції екстретьої ракетки світу і перший — після декретної відпустки. Перемога у Страсбурзі позитивно вплинула на позиції Еліни і в табелі про ранги — українка за тиждень відіграла понад 300 місць, повернувшись до топ-200. А Тревізан Світоліна переграла легко й невимушено — двічі по 6:2.


Водночас у чоловічій сітці, як і на Australian Open, єдиним представником України став Олексій Крутих. Але, на відміну від австралійського «шолома», цього разу Олексій не зумів пробитись до основи, програвши у другому колі відбору.