Ворог піймав облизня: як росія вкинула ядерний фейк про Хмельницький, але програла

24.05.2023
Ворог піймав облизня: як росія вкинула ядерний фейк про Хмельницький, але програла

Для Хмельницького 13 травня стало випробуванням. (Фото з сайту fakty.com.ua.)

Під час чергової російської ракетної атаки в ніч на 13 травня, за офіційними повідомленнями, було вражено «інфраструктурний об’єкт за межами міста Хмельницького».

 

Однак офіційна-таки інформація про сотні пошкоджених вибуховою хвилею житлових та адміністративних будинків, промислових підприємств, закладів медицини та освіти та про 21 пораненого, яка почала надходити дещо згодом, вказувала, що цього разу йшлося не про влучання в залізничні колії чи трансформаторну підстанцію. Кожному, навіть не обізнаному на деталях, читачеві було зрозуміло: здетонували великі склади боєприпасів.    


Відео потужного вибуху поблизу Хмельницького широко розлетілося соцмережами. Паралельно відбувся вкид інформації про начебто підвищення радіації після вибуху (незначне природне підвищення фону насправді відбулося за два дні до вибуху — але кого вже цікавили подробиці?).

Спекуляції росії

У російських ЗМІ почали безапеляційно стверджувати, що вибухнули склади з наданими Великою Британією танковими снарядами зі збідненим ураном. Паралельно почали писати, що на знищених складах зберігалися матеріали для української «брудної бомби» (цей інформаційний фейк на росії активно розганяли ще з кінця минулого вересня).

 

З посиланням на колоритного ексдепутата Верховної Ради Ігоря Мосійчука (мешканця Василькова на Київщині) почали кричати про радіаційну катастрофу в Хмельницькому і про те, що з Західної України потрібно негайно вивозити дітей. Пізніше було заявлено (попри всі спростування), що катастрофа зачепила й Польщу, тільки там її від людей приховують.


Подальші коментарі залежали вже від рівня нахабності кожного окремого російського ЗМІ. Найодіозніші «патріоти» стверджували, що так намагаються створити неподоланний радіаційний бар’єр на шляху переможної російської армії на Захід (про дев’ятимісячне стояння цієї армії під Бахмутом при цьому, звісно, ніхто не згадував).

 

«Респектабельніші» (як-от MPSH.RU від 15.05.2023 р.), визнавали, що загрози великого радіаційного забруднення наразі немає. Але якийсь «експерт у галузі радіаційної безпеки» Максим Шингаркін при цьому без жодних докорів сумління заявив: галас піднято саме на Заході... бо вже понад рік відпрацьовуються сценарії звинувачення росії в застосуванні ядерної зброї!


І якщо в Україні (і в самому «місті радіаційної катастрофи Хмельницькому») російських фейків люд здебільшого серйозно не сприйняв і далі жив усталеним уже воєнним життям, то на Заході й на Сході цього разу від них не відмахнулися, а почали врешті-решт прискіпливо аналізувати.


Впливовий американський тижневик «Ньюзвік» у матеріалі від 15.05.2023 р. https://www.newsweek.com/huge-mushroom-blast-khmelnytskyi-reignites-depleted-uranium-claims-1800443 дав взірець усебічного журналістського розслідування.

 

Спеціальна служба журналу з аналізу дезінформацій Newsweek Disinformation Watch спробувала оцінити правдивість тверджень і спекуляцій навколо цієї теми, намагаючись з’ясувати, що насправді сталося в західноукраїнському місті.


Насамперед було констатовано: російські наративи отримали цього разу незвичайно велике поширення. «За інформацією, вартість знищених боєприпасів на складі у Хмельницькому становить близько 500 мільйонів доларів», — ідеться у дописі Spriter, який переглянули майже 7 мільйонів разів. «Росіяни викурили величезну кількість американських і європейських податкових грошей в українському Хмельницькому», — стверджував інший пост.

«Лунають чутки про те, що на складах, які підірвали, були великі запаси боєприпасів зі збідненим ураном», — написав у твіттері Russians With Attitude, — обліковий запис, який, як відомо, поширює прокремлівську пропаганду.
 

«Якщо на складах зброї НАТО, які підриває Росія, містяться боєприпаси зі збідненим ураном, які постачає Велика Британія, ці території України можуть стати осередками раку легенів і вроджених вад, оскільки пил від цих вибухових боєприпасів зі збідненим ураном може забруднити великі території землі протягом десятиліть», — написав Кім Дотком, відомий коментатор-антиглобаліст і теоретик змови.


Інші облікові записи в Twitter і Telegram опублікували графіки «підвищення рівня радіації», яке начебто спостерігалося протягом кількох годин після удару. Це було посилено численними повідомленнями в російських ЗМІ. Деякі дописи поширювали графіки, взяті з SaveEcoBot, українського сервісу моніторингу рівня ядерної радіації в країні, а також графіки, приписувані Європейській комісії.

Повідомлення
про «радіоактивний сплеск» суперечать хронології подій

Низку цих сенсаційних заяв швидко підхопили та поширили облікові записи соціальних мереж у США, зокрема правий коментатор Чак Каллесто та видання Gateway Pundit.

 

«Радіоактивна паніка: російські ракети влучили в український склад боєприпасів у Хмельницькому, спричинивши потужний вибух — знищено сховище британських танкових снарядів зі збідненим ураном — гамма-випромінювання в атмосфері регіону», — йшлося у заголовку Gateway Pundit.

Далі фахівці «Ньюзвіка» розгорнули власне розслідування. Насамперед вони констатували: 13 травня російські військові стверджували, що влучили в склад боєприпасів і ангар, тоді як Україна заявила, що цілі були «критично важливою інфраструктурою».


Згідно з розслідуванням GeoConfirmed, облікового запису Twitter, який геолокує візуальний контент російсько-української війни, мало що підтверджує думку про те, що удар було насправді завдано по об’єкту, де зберігалися «снаряди зі збідненим ураном».

 

Розслідувач посилається на повідомлення довоєнних ЗМІ та публічні документи і натомість припускає, що це було сховище боєприпасів радянських часів, яке, як вказують звіти, могло містити до 30 тисяч тонн боєприпасів. У деяких статтях стверджується, що авіаційні боєприпаси, які зберігаються на об’єкті, датуються 1949 роком.


Newsweek не виключив можливість того, що снаряди зі збідненим ураном (ЗУ), надані Сполученим Королівством, зберігалися там, однак жодних свідчень на користь такого твердження теж немає. Відомо, що реакція кремля на постачання таких снарядів Україні була вкрай нервовою.

 

Але американський тижневик констатує: немає жодних підстав пов’язувати їх із ядерною зброєю. ЗУ є побічним продуктом процесу створення збагаченого урану, який використовується в ядерному паливі та зброї, але значно менш радіоактивний від збагаченого урану і не здатний викликати ланцюгову ядерну реакцію.

 

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) визнає, що ЗУ є переважно токсичним хімікатом і не несе безпосередньої радіаційної небезпеки.


Розслідувачі американського тижневика також переконливо встановили: повідомлення про «радіоактивний сплеск» після влучання в об’єкт під Хмельницьким суперечать фактичній хронології подій і є наслідком маніпулювання реальними даними моніторингу.

 

Так, наприклад, графік, використаний у звіті Gateway Pundit та в інших твітах, показує раптовий стрибок рівня радіації, але фактичне підвищення, згідно з даними ЄК, почалося 11 травня 2023 року, принаймні за 48 годин до вибуху (навпаки, на момент ракетної атаки рівень радіації дещо впав).


Крім того, ці «стрибки» рівня радіації були дуже незначними, досягаючи максимуму близько 155 нанозівертів на годину (порівняно зі 165 нЗв/год, зафіксованими в Харкові 8 травня, або майже 500 нЗв/год, які спостерігалися поблизу Чорнобильської зони відчуження протягом того тижня).

 

Аналогічні за рівнем сплески спостерігалися тоді й у деяких землях Німеччини, де, однак, ніхто не говорив про «ядерну аварію». Український твіттер-акаунт SaveEcoBot, на який посилалися автори фейків, уже 15.05.2023 р. назвав ці твердження російською пропагандою і підтвердив, що поточні значення на той час не перевищують природного рівня. Спростувала заяви про підвищення рівня радіації в Західній Україні і МАГАТЕ.

Інформаційний вкид в Індію з її понад мільярдним населенням

Того ж дня, 15.05.2023 р., впливове індійсько-канадське видання The EurAsian Times, що виходить у Нью Делі, в своєму матеріалі констатувало: точна зброя, яка викликала вибух, залишається невідомою, окрім повідомлень про удар безпілотника. Але Росія атакувала подібне сховище на сході України лише два тижні тому, спричинивши подібні руйнування та великий кратер у центрі вибуху.


Вибух на кадрах нагадує ланцюгову реакцію, але таке зазвичай спостерігається і під час детонації великих партій боєприпасів або сховищ вибухівки. Точний вміст сховища на момент вибуху також залишається невідомим. Однак є підозри, що на об’єкті були застарілі боєприпаси та вибухові матеріали часів «холодної війни».


Ще одна впливова індійська газета — The Eastern Herald — присвятила вибухам під Хмельницьким 18.05.2023 р. великий матеріал. Витримано його в підкреслено іронічному щодо російських фейків тоні: «Удар ВКС Росії по великих складах боєприпасів «українських фашистів», завданий у ніч на 13 травня, став успішним у всіх сенсах: коли епічні кадри вибухів потрапили в мережу, лише ледачий не порівнював вогняні «гриби» з ядерними».


Висновок індійського видання після аналізу вже відомих читачу обставин однозначний: вся ця історія з «радіоактивним викидом у Хмельницькому» більше схожа на витівку з боку «російського ЦІПСО», але витівку досить хитру.

 

Газета наголошує: за онлайн-монітором SaveEcoBot, на який усі посилаються, легко зрозуміти, що йдеться лише про коливання природного радіаційного фону, які в деяких інших регіонах України навіть вищі, ніж у «зараженому Хмельницькому». А використання пожежних роботів (яке росіяни оголосили «доказом» наявності радіоактивного зараження) легко й одразу пояснюється ризиком нарватися на нерозірвані боєприпаси.


Однак газета чесно визнає: цей аргумент — для допитливих і розумних. Натомість масовий глядач, як відомо, «бачить серцем», і щоб вплинути на нього, потрібне масове бомбардування емоціями. Чого, на жаль, російські творці фейків цього разу досягли.


Що це так, підтверджує матеріал ще одного індійського видання The NewIndian від 18.05.2023 р., витриманий цілком у тональності продукції російського ЦІПСО: серія вибухів на складі боєприпасів у Західній Україні призвела до значного підвищення рівня гамма-випромінювання, що свідчить про викид пилу збідненого урану в повітря, який може становити серйозну небезпеку для здоров’я населення.

 

Міністерство оборони Великої Британії підтвердило, що воно постачало танкові снаряди зі збідненим ураном українським збройним силам, і це викликає занепокоєння, що подібні викиди радіації можуть повторитися, коли російсько-українська війна перейде в інтенсивнішу фазу.

 

Повідомлення свідчать про те, що підірваний склад у Хмельницькому містив значну кількість снарядів зі збідненим ураном, що викликало занепокоєння серед місцевих жителів і спонукало їх евакуюватися з прилеглих районів.

 

Політолог Юрій Кот (нам відомо, що він є давнім кремлівським агентом, але індійські читачі цього не знають) заявив, що його джерела підтверджують наявність великого запасу снарядів зі збідненим ураном на зруйнованому хмельницькому складі. Мешканці, як повідомляється, збирають свої речі та залишають постраждалі райони, зокрема Хмельницький, Львів та Тернопіль.

 

Після вибухів рівень гамма-випромінювання у Хмельницькому продовжував стабільно зростати. Влада ще не надала офіційних заяв щодо поточної роботи дозиметричних патрулів та обсягу збитків, завданих вибухами.


Звісно, кожне речення такого повідомлення побудоване на завідомій неправді й маніпуляціях, розрахованих саме на необізнаного споживача, не здатного мислити критично.

 

Але в Індії з її понад мільярдним населенням (і з традиційними симпатіями до росії) таких, напевно, немало, і легковажити негативним ефектом таких інформаційних вкидів не варто.

Жодних причин для занепокоєння щодо підвищення радіаційного
фону на території Хмельницького немає

Така російська пропаганда розрахована не тільки на далеку Індію. Грецька Pentapostagma розмістила 18.05.2023 р. матеріал, який вражає вже першим реченням: у польському (!!!!) Хмельницькому сталася велика паніка через брак йодовмісних ліків, місцева влада вивозить дітей з міста.

 

Що вони кидають на війну в Україні, особливо з київського боку, ми, звісно, не знаємо, але підозрюємо, що залежно від результатів військових операцій ми можемо побачити і звичайну ядерну зброю. Відомий політолог Яков Кедмі повідомив про підвищення рівня радіації в повітрі на сході Польщі...

 

Американський ведучий Клейтон Морріс в ефірі Redacted News прокоментував розповсюджене міноборони Великої Британії відео танків «Челленджер 2», на якому українців навчають стріляти різними видами снарядів, у тому числі зі збідненим ураном. Морріс нагадав про небезпеку набоїв із ЗУ, використання яких може викликати розвиток раку, і наголосив, що таким чином українські війська знищать свою країну.

 

Увечері 13 травня російські військові завдали ударів по складах, де зберігалися снаряди зі збідненим ураном, поставлені в Україну із Заходу. Український полковник Геннадій Березін попередив про небезпеку снарядів зі збідненим ураном. Він зазначив, що вдихання радіоактивного пилу викликає рак легенів. Також існує ризик вторинного зараження при вирощуванні сільськогосподарської продукції та випасі тварин. І далі в цьо­му ж дусі...


Хто стоїть за такими матеріалами — цілком зрозуміло. Щоб не лишалося жодних сумнівів, у наступному матеріалі грецьке видання урочисто повідомляє: очікується, що Росія почне виробництво нової версії своєї міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) «Ярс-М», остання версія якої включає набагато маневреніші незалежні боєголовки. Такими повідомленнями рясніє й інформаційний простір інших країн ЄС, насамперед найбільш вразливих до російської пропаганди.


Тож слід чесно визнати: українська інформаційна реакція на російські фейки виявилася цього разу дещо запізнілою. На жаль, компетентні українські структури, попри великі масштаби вибуху, який неможливо було приховати чи замовчати, далі трималися первісної версії про «уражений інфраструктурний об’єкт», а інформаційний вакуум лише підживлював фантастичні чутки.

 

Своєчасна офіційна інформація про потужний вибух на складах старої радянської зброї часів «холодної війни», напевно, в цьому випадку допомогла б пригасити в зародку фейки про снаряди зі збідненим ураном (чи, тим більше, про компоненти «брудної бомби»).


Те, що говорили українські посадові особи, було цілком правильним. Так, завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ  цілком логічно пояснював: «Навіть якщо припустити, що на складах, у які влучили російські ракети, були ці боєприпаси для «Челленджерів», — ніхто цього не дізнається, тому що вони не вибухають і не фонять». Але цей коментар було оприлюдено 17.05.2023 р., коли російські фейки вже гуляли світом.


Нарешті, у спростуванні російських ядерних фейків велику роль дотепер завжди відігравала реакція українських наукових установ. І цього разу з’явилося повідомлення: науковці Хмельницького національного університету провели вимірювання радіаційного фону приладом «ТЕРРА дозиметр-радіометр МКС-05» у денний час у 9 точках, що рівномірно розподілені по площі міста.

 

Отримані значення становлять 0,12–0,15 мкЗв/год і відповідають багаторічним показникам для території міста Хмельницького, а також не перевищують норму (0,3 мкЗв/год). На підставі результатів вимірів можна стверджувати, що жодних причин для занепокоєння щодо підвищення радіаційного фону на території міста Хмельницького немає.

 

Але це повідомлення на сайті МОН з’явилося тільки 18.05.23 р. А ніщо ж не заважало це зробити першого ж дня, коли почали розходитися панічні коментарі в соцмережах.


І насамкінець: немає жодних сумнівів, що росія і надалі генеруватиме різні ядерні фейки, а ресурси для просування таких фейків у світовий інформаційний простір у неї все ще дуже великі. Тому в Україні на рівні компетентних державних структур має бути створено оперативний механізм інформаційної протидії російським ядерним фейкам, який включав би не тільки урядовців чи політологів, а й науковців-фахівців, довіра до яких традиційно є вищою.

Ірина ІВАНИШИН, кандидат хімічних наук,
Максим СТРІХА, доктор фізико-математичних наук