Із прицілом на рекорд. Ярослава Магучіх відкрила сезон із перемоги в Кенії

17.05.2023
Із прицілом на рекорд. Ярослава Магучіх відкрила сезон із перемоги в Кенії

Ярослава Магучіх увійшла до «топ-10» атлеток за кількістю стрибків на 2+ метри. (Фото: Getty Images.)

Після зимового чемпіонату Європи в турецькому Стамбулі, де українська збірна зі стрибків у висоту здобула три медалі, провідні українські висотники та висотниці розпочали підготовку до літнього сезону.


Літню частину змагань турніром серії World Athletics Continental Tour Gold у кенійському Найробі відкрила лідерка сезону у світі та чинна чемпіонка Європи Ярослава Магучіх.

 

Компанію їй склали ще три представниці української збірної — Юлія Левченко, бронзова призерка останнього «зимового» Євро Катерина Табашник і 16-річна Марина Ковтунова, яка дебютувала на рівні Continental Tour Gold.


Юна атлетка стартувала у Найробі з висоти 1,70 м, після чого їй підкорились 1,74 м та 1,78 м. На висоті 1,82 м Ковтунова зупинилась, тож у підсумку посіла восьме місце.


Водночас Табашник розпочала стрибати з позначки 1,74 м, а Левченко — 1,82 м. Далі вони підкорили висоту 1,86 м: Катерина — з першої спроби, а Юлія — з другої.

 

Планка на висоті 1,90 м виявилася для обох нездоланною. Кращий результат за спробами дозволив Табашник завоювати «бронзу», Левченко ж стала четвертою.


Натомість лідерка нашої збірної і бронзова призерка Токіо-2020 Магучіх із самого початку показала високий рівень, розпочавши виступи одразу з 1,90 м — і з легкістю підкорила цю висоту.

 

Крім Ярослави, цю планку взяла також британка Лаура Зіанор, проте вже наступний крок — 1,93 м — визначив переможницю турніру: британка провалила всі три спроби, тоді як Магучіх  знову взяла висоту з першої спроби.


Уже залишившись у секторі наодинці, Магучіх підкорила ще дві висоти — 1,96 м та 2 м (обидві — з другої спроби). Результат Ярослави в 2 м — найкращий у сезоні у світі та рекордний для турніру в Кенії. При цьому 21-річна Магучіх — перша стрибунка 2023 року, якій підкорились два метри на відкритому повітрі.


Ба більше, завдяки цій перемозі Ярослава увійшла до престижного клубу 10 найкращих атлеток за кількістю стрибків на два і більше метрів.

 

У Найробі Магучіх виконала свій 36-й стрибок на 2+ метри і тепер посідає 10-ту позицію в історії за цим показником. Для цього нашій стрибунці знадобилось менше чотирьох років: уперше Ярослава стрибнула на 2+ метри у червні 2019-го.


Відзначимо, що лідирує в цьому рейтингу легендарна болгарка Стефка Костадінова (195 стрибків), світовий рекорд якої у 2,09 м тримається аж із 1987 року.


Уже в цьому сезоні Магучіх цілком може увійти у топ-8 найкращих, якщо демонструватиме стабільність на рівні попередніх двох років: у 2021 році вона сім змагань закінчила з результатом 2+ метри, у 2022-му — шість.


«Я продовжу боротися за Україну через спорт, тому що кожна людина в Україні хоче, щоб війна закінчилася», — прокоментувала Ярослава свої останні результати.


Водночас лідер чоловічої збірної Андрій Проценко, який після проведених 40 днів в окупації на Херсонщині виграв по «бронзі» на ЧС і Євро, планує відкрити свій літній змагальний сезон 2 червня в італійській Флоренції на Діамантовій лізі.


«Майже весь час після чемпіонату Європи з легкої атлетики в приміщенні я перебуваю в Португалії на зборі. Вдячний збірній та всім, хто долучився до цього, що є така можливість готуватися до наступного сезону», — розповів Проценко.


Основні цілі на цю частину року для стрибуна — чемпіонат світу та намагання виконати олімпійський норматив одразу в 2023 році.


«Стартую в червні, бо не так багато в травні змагань. І плюс цей сезон буде довгим, фінал Діамантової ліги планується аж у середині вересня в США. І по підготовці так складається, що поспішати мені немає куди. Гадаю, що це буде одне з найкращих рішень, побачимо згодом», — поділився своїми планами стрибун.