Світлини загиблого поблизу Бахмута фотографа Максима Бурди покажуть у Києві, Львові та Шамблі у США

10.05.2023
Світлини загиблого поблизу Бахмута фотографа Максима Бурди покажуть у Києві, Львові та Шамблі у США

Максим Бурда і його фото. (Фото надані автором.)

У Національному університеті «Острозька академія» відкрилася фотовиставка «Небесний фотограф» Максима Бурди — випускника кафедри журналістики та PR-менеджменту вишу, відомого волинського фотографа, військовослужбовця, який загинув під Бахмутом 26 січня, за чотири дні до свого 26-річчя. Його 14 березня цього року посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.


До повномасштабного вторгнення рф в Україну Максим був цивільним фотографом, а з 24 лютого 2022 року став добровольцем. Під час військових навчань та служби на фронті паралельно фотографував, створив свій телеграм-канал з роботами, які неодноразово публікували на своїх сторінках у соцмережах ЗСУ та використовували ЗМІ в публікаціях.


«Роботи, представлені на виставці, можна умовно поділити на дві категорії. Перша — ті фото, які були зроблені впродовж 2022 року, коли Максим та його рота були на полігонах, на навчаннях. Друга категорія — 2023 року, коли безпосередньо виконували завдання на Донецькому напрямку, зокрема біля Бахмута. Упродовж своєї військової служби Максим часто говорив мені, що хоче організувати воєнну фотовиставку, коли повернеться з війни. Пам’ятаю, як горіли його очі, коли він розповідав про це, яким натхненним він був у ті миті! — розповіла Марія, дівчина Максима, яка разом із його мамою та друзями організувала виставку.

 

— За тиждень до смерті він надіслав посилання на серію оброблених фото з Бахмута. Максим завжди так робив, аби зберегти світлини з нового місця перебування свого підрозділу. Я одразу зберегла їх. Після того, як він загинув, я не можу допустити, аби ці фото так і залишилися у тій папці. Тому разом із мамою та друзями роблю все для того, аби його роботи побачило якомога більше людей у різних містах України. Адже знаю, як для нього це важливо. Майже два місяці нам знадобилося, аби обрати фото з тисячі, дати кожній назву, обрати якісний друк і ще безліч усього. Буду рада бачити кожного, хто прийде розділити реалізацію давньої мрії Максима!».


Мама військовослужбовця Ірина Максимук розповіла: «Максим казав, що я жінка, яка, попри життєві складнощі, готова віддати своє терпіння, здоров’я та нерви лише для того, аби у нього все було добре. Казав, що я найсильніша жінка у його житті. Тепер ця війна забрала у мене всю силу... Попри це, я роблю все можливе, щоб здійснити його мрію».


Виставка Максима Бурди в холі нового корпусу Національного університету «Острозька академія» діятиме до 12 травня, далі роботи виставлятимуть у Києві, а згодом — у Львові. Також паралельно готують фотовиставку в місті Шамблі у США.


«Надзвичайно талановитий, суперсправедливий, із величезним добрим серцем — те, що потрібно знати про нашого Макса. Вірний друг, який у будь-якій ситуації, підтримає, допоможе та дасть пораду. Він завжди був патріотом України, тому його вибір воювати не був для нас, друзів, сюрпризом. Максим завжди досягав своєї мети, хоч би яким був шлях досягнення. У кожній його прекрасній роботі живе душа. Макс професійно займався своєю улюбленою справою навіть тоді, коли був безпосередньо у зоні бойових дій. Я захоплююся і пишаюся тим, що Макс — мій близький друг», — поділилася враженнями одногрупниця Максима Наталія Якименко.

 

Олексій КОСТЮЧЕНКО