Гостьовий майстер-клас. На старті єврокваліфікації-2024 збірна України поступилася чинному віцечемпіону

29.03.2023
Гостьовий майстер-клас. На старті єврокваліфікації-2024 збірна України поступилася чинному віцечемпіону

Збірна Англії на класі обійшла своїх українських візаві. (Фото пресслужби УАФ.)

У відборі на чемпіонат Європи 2024 року збірна України опинилася в одній групі з обома фіналістами попереднього континентального форуму — Італією та Англією.

 

Жеребкування, слід визнати, не найприємніше. А тут ще й організаційна тяганина з призначенням для синьо-жовтої команди нового головного тренера.

 

Поки в УАФ чекають літа, аби офіційно запропонувати Сергію Реброву — нині керманичу «Ель Айна» з ОАЕ — посаду наставника національної збірної України, виконувати тимчасово обов’язки головного тренера довірили очільнику української «молодіжки» та «Олександрії» Руслану Ротаню.


Словом, умови для хорошого старту у кваліфікації на ЧЄ-2024 мали українські футболісти не найкращі. Зрозуміло, тисне на українських футболістів і війна в рідній Україні.


А розпочинати відбір на майбутній єврофорум українській команді випало виїзним матчем проти потужної Англії. Свій потенціал підопічні Гарета Саутгейта підтвердили в першому турі відбору, коли в гостях вирвали мінімальну перемогу в італійців.

 

Відтак приїзд на «Уемблі» став для українців справою надто хвилюючою. Без сумніву, в пам’яті ще зберігали спогади про болючий розгром (0:4) від «левів» у чвертьфіналі ЧЄ-2020.

 

У такому плані позитивний результат українських збірників на старті євровідбору-2024 точно сприйнявся б як диво.


Утім Ротань та Ко все ж розраховували подарувати своїм співвітчизникам позитивні емоції. У наставника «синьо-жовтих» для цього був план (до перерви, за словами тренера, команда мала витримати господарський тиск, надійно зігравши в обороні, а в другій половині поєдинку, підсиливши атаку Віктором Циганковим, «синьо-жовті» сподівалися відшукати щастя біля чужих воріт).


Водночас свій задум на поєдинок із «синьо-жовтими» мав і головний тренер збірної Англії Гарет Саутгейт.

 

Серйозну підтримку команді господарів забезпечили вболівальники, котрих на трибунах «Уемблі» зібралося понад 83 тисячі.

 

До речі, близько трьох тисяч квитків дісталося українських фанам, які на трибунах влаштували флешмоб із проханням до прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака передати ЗСУ реактивні винищувачі F-16.


Хай там як, а на переповненому «Уемблі» команді Саутгейта було зовсім нескладно досягти потрібного результату.

 

«Нам вдалося зробити важкий матч легким», — констатував очільник «трьох левів». Два голи, які збірна Англії забила «синьо-жовтим», як-то кажуть, у роздягальню, відчутним чином похитнули психологічний стан опонента.


А повернутися в гру після подвійного «нокдауну» українським збірникам не вдалося. Відчувалося, що на «Уемблі» синьо-жовта команда вийшла з головним завданням — не пропустити.

 

Проте завдяки пресингу та високій індивідуальній майстерності своїх провідних виконавців англійцям без проблем вдалося пробити оборону «синьо-жовтих».


Дуплетом пропущені голи жвавості українській команді не додали. Певно, далі вже побоюючись розгрому, підопічні Ротаня продовжили сидіти в обороні, не спромігшись за весь матч на бодай один точний удар по воротах потужного суперника.


«Усі старалися грати у футбол, ми не били просто м’яч уперед. У першому таймі добре пресингували. Хоча, можливо, в завершальній фазі могли зіграти й краще. Але Англія — це суперник високого рівня», — пояснив півзахисник української збірної та французького «Марселя» Руслан Малиновський.


На думку ж Руслана Ротаня, збірна України отримала від англійців хороший урок, який допоможе «синьо-жовтим» краще пройти відбірковий турнір.

 

«Сподіваюся, що цей матч на «Уемблі» дасть поштовх нашій команді для досягнення великих висот», — зазначив в. о. головного тренера збірної України.

 

ТАБЛО
Чемпіонат Європи. Відбір. Група С. Англія — Україна — 2:0 (Кейн, 37); Сака, 40; Україна: Трубін, Караваєв (Буяльський, 61), Сваток, Матвієнко, Миколенко (Соболь, 61), Судаков, Степаненко (Коноплянка, 90), Зінченко (к), Маліновський, Яремчук (Довбик, 74), Мудрик (Циганков, 61)).