Жіноча збірна України з футзалу вперше в історії здобула «срібло» чемпіонату Європи

22.03.2023
Жіноча збірна України з футзалу вперше в історії здобула «срібло» чемпіонату Європи

У фіналі Євро українки не змогли нав’язати боротьбу іспанкам. (Фото: Getty Images.)

Після «бронзових» нагород на Євро-2022 від української команди у цьогорічному Фіналі чотирьох чекали як мінімум такого ж результату, проте були і сподівання на боротьбу за «золото».

 

Високі шанси на медалі підтверджував і високий рейтинг «синьо-жовтої» збірної: українки — четверті у табелі про ранги УЄФА після Іспанії, Португалії та рф, яку відсторонили від змагань.


Про амбіції команди свідчило і те, як збірна подолала кваліфікацію: наші футзалістки посіли у своїй відбірковій групі перше місце, обігравши Нідерланди (3:2), Хорватію (5:1) та розписавши мирову з Польщею (1:1).


Зрештою, покращити результати останніх років підопічним Олега Шайтанова таки вдалося: як і рік тому, українки з рахунком 2:1 здолали угорок.

 

Перед стартом фінального турніру у Будапешті наші футзалістки називали матч проти господарок змагань «шансом, який випадає раз на життя».

 

І, як показав півфінальний матч, вони ним скористались сповна, адже гра, попри мінімальну перевагу у рахунку, розвивалась за тотального домінування нашої команди: 65 ударів по воротах проти лише 18 в угорок.


При цьому, попри гру першим номером з боку «синьо-жовтої» команди, саме суперницям вдалося відкрити рахунок. Проте ще до перерви підопічні Шайтанова зусиллями Анни Шульги відновили паритет. А вже у другому таймі закріпили перевагу — знову відзначилась Шульга.


У фіналі «синьо-жовтій» збірній випало грати проти найсильнішої команди світу останніх років — Іспанії. До слова, останнє протистояння цих команд у рамках Євро торік завершилось розгромом: 0:9 для українок.


Саме тому головний тренер команди Олег Шайтанов налаштовував своїх підопічних на запеклу боротьбу, аби мати шанс на «золото», якого більше може і не бути.


«Є велике бажання, щоб дівчата провели свій найкращий матч у житті. Маємо шанс досягнути такого результату, який не можна перевершити. Його можна лише повторити. Передусім, я маю надію, що дівчата продемонструють свої найкращі якості», — говорив перед фіналом Шайтанов.


Проте клас іспанок таки дався взнаки: уже не «сухий» розгром, але, тим не менш, впевнена перемога лідерок рейтингу УЄФА — 5:1. Потужність суперниць визнав і наш тренер.

 

«Іспанія — дійсно дуже сильна команда. Так, ми намагались протистояти цій команді, але клас Іспанії — є клас Іспанії. Тому мої вітання старому-новому чемпіону Європи. У моментах з голами ми не дограли оптимально. На жаль, з кожним пропущенним м’ячем розуміли, що повернутись у гру буде  все важче і важче», — визнав Шайтанов.


Проте загальним результатом, який став найкращим в історії, він все ж задоволений.

 

«Я можу сказати, що це наша маленька перемога. Ми очікуємо головної перемоги нашої країни над ворогом. І хотів подякувати нашим Збройним силам України за те, що дають нам шанс тут знаходитись і займатися улюбленою справою», — не приховував емоцій тренер.


Задоволена собою та командою і капітанка збірної Юлія Форсюк: «Ми дуже раді. Переписали історію жіночого футзалу в Україні завдяки виходу до цього фіналу. Досягти цього означає втілити мрію, яку я мала в дитинстві. Доклали багато зусиль, аби досягти цього, і я сподіваюся, що ми потішили багатьох».


До речі, унікальне досягнення підкорилось представниці нашої збірної Вірі Дятел. 39-річна ексфутболістка національної жіночої збірної України з футболу відіграла обидва матчі фінального турніру і на футзальному Євро.


Дятел також виступала на єдиному ЧЄ з футболу за участю жіночої збірної України у 2009 році. Таким чином, Віра стала першою гравчинею в історії, яка зіграла за національні збірні у фінальній частині ЧЄ з футболу та футзалу.