«Шлях» з України. За рік після вторгнення за кордон виїхало 1,27 млн чоловіків

15.03.2023

Заборона на виїзд чоловіків за кордон під час дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації діє не для всіх.

 

Та й сама система відносно «легального» виїзду не є достатньо прозорою з боку влади.


Це засвідчують дані платформи Опендатабот, фахівці якої з відкритих джерел змогли з’ясувати, що станом на 1 березня 2023 року (тобто протягом року від початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого 2022 року) в Україні було видано понад 1,27 млн дозволів на виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років.


 Ці дозволи українські чоловіки, які підпадають під мобілізацію, отримали через систему «Шлях». Щоб потрапити до системи, вони зверталися до Міністерства інфраструктури або обласної військової адміністрації, як і передбачено процедурою.


Утім кількість таких дозволів відверто вражає. Звісно, переважна більшість дозволів на виїзд припадає на бізнес-справи — близько 1,1 млн дозволів. І лише 170 тис. дозволів було видано на виїзд за кордон для здійснення гуманітарних місій.


Цікаво, що понад третину дозволів для бізнесу — близько 400 тисяч — видано з листопада минулого року до лютого включно. Тобто за місяць видавали в середньому по 100 тисяч таких «путівок». Ще 70 тисяч українських чоловіків за останні три з половиною місяці отримали дозвіл на виїзд по «гуманітарку».


«Наразі система видачі дозволів на виїзд за кордон не є достатньо прозорою. Так, наприклад, відсутня інформація про кількість людей, які порушили строки перебування за межами України й досі не повернулися зі своїх поїздок. Опендатабот звертався до Укр­трансбезпеки та Держприкордонслужби із запитами за цими даними, але відповіді не отримали», — зазначають аналітики платформи.


Водночас виїзд окремих категорій осіб регламентується спеціальними правилами — серед іншого, це стосується спортсменів і діячів культури, що нерідко призводить до скандалів.

 

Зокрема, так сталося у випадку зі стендапером Андрієм Щегелем, якій виїхав за кордон за дозволом Міністерства культури та інформаційної політики і вирішив не повертатися, бо «помирати на війні» — не його вибір...


Нагадаємо, що чоловіки мають право виїхати за кордон із гуманітарною місією або на потреби ЗСУ, завдяки чому за межами України можна перебувати протягом 30 днів. Їм дозволено виїжджати в бізнес-справах, наприклад, для перевезення людей чи вантажів. Термін перебування в інших державах у цьому разі не має перевищувати 45 днів.


От тільки скільки таких «щегелів» лишається потім на мирному Заході?