У фокусі — чіткий орієнтир. Після зимової перерви «Шахтар» швидко наздогнав «Дніпро-1»

08.03.2023
У фокусі — чіткий орієнтир. Після зимової перерви «Шахтар» швидко наздогнав «Дніпро-1»

У Києві «Інгулець» сенсаційно завдав поразки динамівцям. (Фото ФК «Динамо».)

Завершивши першу половину чемпіонату країни-2022/2023 в статусі проміжного чемпіона, «Дніпро-1» зумів здивувати значну частину вітчизняної футбольної спільноти.


Після зимової паузи команда Олександра Кучера так само продовжила дивувати широкий загал, щоправда, дещо іншими досягненнями.

 

У перших трьох офіційних матчах нового року дніпряни не здобули жодної перемоги.

 

І, як результат, виліт «Дніпра-1» з єврокубків та втрата одноосібного лідерства в національному чемпіонаті.

 

Незрозумілі речі


Насправді важко було уявити, що в нинішніх умовах, не маючи достатнього кадрового резерву, колектив Кучера зміг би вдало змагатися одразу на двох фронтах.
    

Відтак швидкий його виліт із «плей-оф» Ліги конференцій було сприйнято без додаткових сентиментів. А от той факт, що дніпрян у турнірній таблиці ЧУ неймовірно швидко наздогнав «Шахтар», говорить про якийсь системний збій у його роботі.
    

Не виключено, що, перемігши в листопаді минулого року в очному двобої «гірників», підопічні Кучера дещо завчасно повірили у свою чемпіонську зірку. Відтоді, до слова, «Дніпро-1» немов підмінили.

 

Хлопці Кучера не виграли з тієї пори жодного матчу. Невдалою виявилася їхня спарена дуель в «плей-оф» Ліги конференцій проти кіпрського АЕКу.

 

А в національній першості серйозних очкових втрат завдали «Дніпру-1» «Кривбас» (на фініші першого кола) та «Олександрія» (на старті другої частини сезону).
    

«Я не знаю, що сталося з хлопцями», — розвів руками після нічиєї з олександрійцями (2:2) Кучер.

 

Двічі дніпряни виходили в матчі вперед, і двічі суперник, стараннями Еміля Мустафаєва, зрівнював рахунок. Цікаво, що для «Олександрії» мирова з «Дніпром-1» стала другою поспіль у весняній частині сезону, оскільки трохи раніше команда Руслана Ротаня зіграла в напрочуд результативну внічию з «Металістом-1925» — 3:3.
    

А от з початком другої частини чемпіонату інший претендент на чемпіонство — «Шахтар» — демонструє стовідсотковий результат. Спочатку, в перенесеному поєдинку 7-го туру, «помаранчево-чорні» розгромили «Минай» — 4:1, а згодом влаштували справжнє побиття «Металісту-1925» — 7:0.
    

«Розуміли важливість цього поєдинку для отримання першого місця, яке ми вже не хочемо віддавати», — зазначив хорватський очільник «гірників» Ігор Йовічевич.


Емоційні гойдалки

І хоча наразі донецький колектив лише зрівнявся за очками з «Дніпром-1», з таким завзяттям та цілеспрямованістю у нього серйозне майтубнє.

 

«Так, провели дуже гарну гру — багато комбінацій сьогодні проходило. Ми з хлопцями домовлялися, що будемо дуже серйозно ставитися до матчу, адже нам були потрібні три очки, тому вийшла чудова гра. Маємо гарний настрій і готуємося далі», — після продуктивного матчу автор «дублю» у ворота «металістів» Олександр Зубков випромінював позитив.
    

Натомість одвічним конкурентам «гірників» зі столичного «Динамо» старт другої частини чемпіонату відверто не вдався. Так, щоб «всуху» програти в рідних стінах одному з аутсайдерів першості, — такого від команди Мірчи Луческу навряд чи хтось очікував.

 

Утім, під час зимової перерви на чолі «Інгульця» став досвідчений наставник Сергій Ковалець, і добре знайомий з динамівською машиною фахівець вміло знайшов потрібний для перемоги ключ.
    

«Ми грали проти команди, яка є грандом українського та європейського футболу. Здобути перемогу в такому матчі, безумовно, приємно. Зробили подарунок нашому президенту на його день народження. Можливо, не все вдалося з точки зору якості гри, але для нас зараз важливий передусім результат, і ми його добилися», — наголосив Ковалець.
    

Водночас, на думку Мірчи Луческу, досягти «Інгульцеві» переможного результату (2:0) допомогли помилки суддівської бригади Катерини Монзуль.
    

«Перш за все, вітаю команду-суперницю, вона досягла того, чого прагнула, за рахунок великої самовіддачі та хорошої організації гри. Але варто зазначити, що обидва м’ячі було забито після грубих помилок арбітрів. Я мало говорив про суддівство, однак змушений визнати, що ці помилки впливають на гру. Таке враження, що вона просто знущається над нашою командою та нашими гравцями», — констатував румунський спеціаліст.
    

А, втративши три очки, «Динамо» дозволило обійти себе в боротьбі за «бронзу» «Зорі», котра переграла «Ворсклу».

ТАБЛО
    

Чемпіонат України. 16-й тур. «Кривбас» — «Колос» — 1:0, «Олександрія» — «Дніпро-1» — 2:2, «Динамо» — «Інгулець» — 0:2, «Верес» — «Чорноморець» — 1:3, «Ворскла» — «Зоря» — 2:3, «Металіст» — «Рух» — 1:2, «Металіст-1925» — «Шахтар» — 0:7, «Львів» — «Минай» — 1:0.
    Турнірне становище: «Дніпро-1», «Шахтар» — 36 (по 15 матчів), «Зоря» — 31. «Динамо» — 30, «Олександрія» — 26 (15), «Кривбас» — 21, «Колос» — 20, «Металіст-1925» — 19, «Ворскла» — 18, «Рух» — 17 (15), «Верес» — 17 (16), «Інгулець» — 16 (15), «Металіст» — 16, «Чорноморець», «Минай» — 14 (по 16), «Львів» — 12 (15).

НА СТАРТ
До приїзду Реброва

Виконком УАФ затвердив Руслана Ротаня на посаді виконувача обов’язків головного тренера національної збірної України. Тож саме під його керівництвом синьо-жовта команда розпочне свій відбір на ЧЄ-2024. Днями наставник оголосив заявку на стартову гру кваліфікації — проти Англії.


Склад збірної України: воротарі: Андрій Лунін («Реал», Іспанія), Анатолій Трубін, Дмитро Різник (обидва — «Шахтар»); захисники: Олександр Караваєв («Динамо»), Микола Матвієнко, Юхим Конопля (обидва — «Шахтар»), Віталій Миколенко («Евертон», Англія), Ілля Забарний («Борнмут», Англія), Едуард Соболь («Страсбург», Франція), Олександр Сваток, Едуард Сарапій (обидва — «Дніпро-1»); півзахисники:  Тарас Степаненко, Олександр Зубков, Георгій Судаков, Артем Бондаренко (усі — «Шахтар»), Сергій Сидорчук, Віталій Буяльський (обидва — «Динамо»), Олександр Піхальонок («Дніпро-1»,) Андрій Ярмоленко («Аль-Айн», ОАЕ), Руслан Маліновський («Олімпік», Франція), Олександр Зінченко («Арсенал», Англія), Віктор Циганков («Жирона», Іспанія), Михайло Мудрик («Челсі», Англія), Євген Коноплянка («Краковія», Польща); нападники: Роман Яремчук («Брюгге», Бельгія), Артем Довбик («Дніпро-1»);