Українські стрибуни у висоту завоювали три медалі на зимовому чемпіонаті Європи

08.03.2023
Українські стрибуни у висоту завоювали три медалі на зимовому чемпіонаті Європи

Магучіх та Табашник принесли українській збірній дві медалі на ЧЄ-2023. (Фото: ВВС.)

Після успішного літнього чемпіонату Європи-2022 українські легкоатлети вдало виступили і на європейській першості у зимовому сезоні.

 

Із ЧЄ в приміщенні, котрий напередодні завершився у турецькому Стамбулі, «синьо-жовта» збірна їде з чотирма нагородами.
    

Як і на попередніх світових та континентальних стартах, високу планку тримають наші стрибуни у висоту. При цьо­му у нашому жіночому секторі конкуренція настільки висока, що далеко не завжди титуловані стрибунки отримують місце у складі на головні форуми.

 

Так цього разу сталося з Іриною Геращенко, яка на чемпіонаті України поступилась Катерині Табашник. Ще дві путівки на ЧЄ завоювали Юлія Левченко і чинна чемпіонка Європи Ярослава Магучіх.
    

Зрештою, і Табашник, і Левченко, і Магучіх вийшли до фіналу ЧЄ, де, окрім них, змагалось ще п’ять стрибунок. При цьому, як це не дивно, найбільше проблем у відборі виникло саме у лідерки сезону Ярослави.

 

Якщо її партнеркам по команді доволі легко підкорилась кваліфікаційна висота 1,91 м, то Магучіх змусила понервувати своїх фанатів, забезпечивши собі місце у фіналі лише з третьої спроби.
    

«Чесно кажучи, почала нервувати після другої спроби (на 1,87 м). І подумала: «Що це таке, я приїхала на чемпіонат Європи і не беру 1,87 м. Я хочу по­просити вибачення перед уболівальниками і перед своєю тренеркою за ці нерви. Я сподіваюся, що не робитиму помилок у фіналі. Я дуже рада, що стрибнула 1,91 м  і кваліфікувалася у фінал», — сказала Ярослава після важкого відбору.
    

А у медальній боротьбі Магучіх, як і обіцяла, помилок вже не робила, дібравшись до переможної висоти 1,98 м узагалі без збоїв. Уже в ранзі дворазової чемпіонки Європи бронзова призерка Ігор у Токіо-2020 намагалась підкорити висоту 2,03 м, але їй це не вдалось.

 

«Я, звісно, дуже щаслива, що захистила свій титул і в мене є друге золото з Євро в приміщенні. Я налаштовувалася на вищий результат, тому таких емоцій не було на 1,98 м і після того, як побачила, що я перша. Хотіла стрибати вище, але на жаль, не цього разу. Але сподіваюся, що влітку результати будуть вищими», — налаштовується на ще кращі результати Магучіх.
    

Ще одну медаль у скарбничку української збірної – першу у своїй кар’єрі — принесла Катерина Табашник, яка із результатом 1,94 м стала третьою.

 

«Звичайно, дуже хотілося медалі, але в стрибках у висоту дуже висока конкуренція. Розуміла, що за медаль потрібно боротися. І не виключала, що знову буду четверта. Але мені наснилося вночі, що в мене буде бронзова медаль. І я так думаю: cьогодні вона потрібна мені, як ніколи. І це сталося: сон наяву», — не приховувала емоцій новоспечена призерка. Свою медаль вона присвятила мамі, котра загинула у серпні унаслідок ракетної атаки рф по Харкову.
    

Намагалась поборотись за п’єдестал і Юлія Левченко, але цього разу віцечемпіонка світу-2017 стала лише п’ятою.
    

«Хотілося, щоб на п’єдесталі було три прапори. Але ми стояли з Катериною Табашник, я її вітала, у неї були сльози, що вона нарешті йде на п’єдестал. І коли я виходила, то зрозуміла, що ми зробили все, що могли: у нас є дві нагороди, лунає гімн. Люди чують наш гімн, бачать два наші прапори і це доводить, що ми не­зламні», – резюмувала успішний виступ команди Ярослава Магучіх.
    

Повний комплект медалей у стрибках у висоту забезпечив «синьо-жовтим» лідер нашої чоловічої команди Андрій Проценко, який після «бронзи» минулого року цьогоріч став другим із результатом 2,28 м.

 

«Я задоволений стрибками, все йшло добре. Трошки не доборовся до «золота». Тобто я боровся, але не вийшло. Знову друге місце, але я цим задоволений. Ще є час, пострибаю», – сказав Андрій. При цьому він поділився секретом успіху наших стрибунів на усіх рівнях.

 

«Чому українські стрибуни круті? Тому що в нас хороша школа, більш технічна, ніж у багатьох країнах. І в нас професійні тренери, а не викладачі фізкультури, які готують спортсменів. Тому що в інших країнах тренерська діяльність зазвичай це хобі, і вони повинні десь працювати, а в нас це професійне заняття, якому тренери віддаються повноцінно», — пояснив Проценко.
    

Якщо нагород від стрибунів чекали всі, то «бронзова» медаль Романа Кокошка у штовханні ядра певною мірою стала несподіванкою, особливо зважаючи на те, що 26-річний атлет став першим за 22 роки українцем, який дістався фіналу Євро у цій дисципліні. У боротьбі за нагороди Роман встановив новий національний рекорд — 21,84 м.
    

Таким чином, завдяки чотирьом нагородам, Україна стала 12-ю в медальному заліку турніру. Востаннє наша команда брала чотири та більше медалей на ЧЄ-2019 у Глазго – тоді було п’ять відзнак.