Контракт з убивцями. СБУ на Херсонщині й Донеччині затримала запроданців

22.02.2023

Повномасштабне вторгнення російських ординців стало своєрідним рубіконом для всіх українців, які майже всі пройшли точку неповернення у розумінні злочинних дій країни-агресорки.

 

Однак є жменя тих, хто вирішили вчиняти ганебні речі, ставши зрадниками-колаборантами. Одним із таких зловмисників виявився директор херсонського рекламного агентства, який добровільно пішов на співпрацю з російськими загарбниками.


Співробітники СБУ АР Крим та Херсонської області з’ясували, що цей персонаж під час тимчасової окупації обласного центру запропонував рашистам PR-послуги щодо інформаційної підтримки кремлівського псевдореферендуму. Для цього особисто займався розробкою «стратегії» ворожої інформкампанії за «приєднання» регіону до складу росії.


Підприємство ділка розробило й виготовило оптову партію листівок та постерів на бігборди із закликами на підтримку фейкового плебісциту. Вартість «замовлення» становила понад пів мільйона у гривневому еквіваленті.

 

Гроші прихильник кремлівських посіпак отримував від рашистів у російських рублях. Для розміщення агітаційної продукції було використано 20 рекламних щитів компанії, встановлених уздовж автомобільних доріг та в місцях масового перебування людей на території українського міста.


Після звільнення Херсона у листопаді минулого року колаборант намагався «залягти на дно», таким чином намагаючись уникнути правосуддя. Втім співробітники СБУ викрили його, встановили місцезнаходження і затримали.


За даними слідства, директор компанії підтримав російських загарбників одразу після початку повномасштабного вторгнення. Потім здійснив «перереєстрацію» підприємства в колишній місцевій окупаційній адміністрації та уклав із нею «контракт» щодо надання рекламних послуг.


Під час обшуків в офісі та помешканні фігуранта виявлено документацію і наочну продукцію з доказами незаконних дій. Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 4 та ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) й вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.


Тим часом співробітники СБУ Донецької та Луганської областей нещодавно затримали ворожу інформаторку, яка діяла у прифронтових районах сходу України: «наводила» російські ракети по школах та електропідстанціях Донеччини.

 

У попередні місяці СБУ затримала чотирьох її спільників на спробах передачі російським окупантам розвідданих про базування Сил оборони на Бахмутському і Краматорському напрямках. Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив їм покарання до 8 років ув’язнення.


Інформаторка, знаючи про затримання співучасників, почала переховувалась від правосуддя та продовжувала розвідувально-підривну діяльність проти України. Зловмисниця приховано збирала інформацію про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ в районі Добропілля на Донеччині.


Крім того, вона передавала рашистам координати місцевих шкіл та об’єктів критичної інфраструктури, у тому числі енергогенеруючих підприємств. Одержану розвідінформацію російські загарбники використовували для підготовки та проведення прицільних ракетних ударів по українських населених пунктах.


Як свідчать матеріали слідства, зловмисниця передавала закриті відомості своїй знайомій через анонімні месенджери. Потім розвіддані надходили до штабу 1-го армійського корпусу Південного військового округу зс рф.


На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших військових формувань), а суд обрав їй міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.