Скрипка грає. Віртуоз Дмитро Ткаченко представляє музику Станковича та Лисенка у Венеції, Києві й Одесі

22.02.2023
Скрипка грає. Віртуоз Дмитро Ткаченко представляє музику Станковича та Лисенка у Венеції, Києві й Одесі

Дмитро Ткаченко. (Фото з сайту tkachenko.net.)

Гра народженого в Києві скрипаля Дмитра Ткаченка зачаровувала слухачів у різних країнах: США, Іспанії, Італії, Польщі.

 

Нещодавно лауреат кількох міжнародних конкурсів став солістом концерту в столичній філармонії, де виступив разом із Національним симфонічним оркестром під орудою Володимира Сіренка.

 

Творчість музиканта, який давно живе і працює між своєю від народження країною та Британією, стала для поціновувачів класичної музики у період повномасштабної війни особливою віддушиною ще й тому, що зарубіжні гастролери нечасто зголошуються виступати на українських сценах уже понад 360 днів через часті повітряні тривоги, вимкнення електропостачання й особливі транспортні маршрути з-за кордону в Україну через загрози від російської армії.


У Києві у виконанні Дмитра Ткаченка звучала Концертна фантазія на теми з опери Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм» для скрипки та симфонічного оркестру сучасного українського композитора Олега Безбородька.

 

«Я дуже давно товаришую з Дмитром Ткаченком, ще зі студентства, з 1990-х. Затоваришували, до речі, у Франції на майстер-класах, якось там грали разом, — розповідає композитор і піаніст Олег Безбородько. — Дмитро тоді вчився у Богодара Которовича у консерваторії, я багато йому акомпанував віртуозних скрипкових творів, їздив з ним на гастролі».


Саме Дмитро Ткаченко зініціював написання у 2005 році Концертної фантазії на теми з опери Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм». Олег Безбородько з радістю погодився. Написав спочатку варіант твору для скрипки і фортепіано (клавіру), а потім його оркестрував.

 

«Так вийшло, що це мій перший твір для симфонічного оркестру», — уточнює композитор. Версію з фортепіано Дмитро вперше зіграв в Амстердамі.

 

А з симфонічним оркестром прем’єра відбувалася в Ялті з кримським оркестром, диригував Володимир Сіренко, соло скрипки виконував Дмитро Ткаченко.

 

«Твір дуже сподобався публіці, — згадує Олег Безбородько. — Я прогулювався після концерту набережною і в мене брали автографи».

 

І додає: «Зараз на київському концерті сидів поряд із директором Національного симфонічного оркестру Олександром Горностаєм, який мені сказав: «Треба, щоб наступне виконання було після Перемоги знову в Ялті».


«Починаючи з травня минулого року ми відіграли з Дмитром Ткаченком кілька концертів за кордоном і в Україні, — коментує керівник Національного симфонічного оркестру України, диригент Володимир Сіренко. — У Великому театрі Ла Феніче у Венеції грали Другий концерт Євгена Станковича. Потім у Києві у Великій залі імені Василя Сліпака Музичної академії відбулися відкриті концерти зі зйомкою каналом «Культура», де Дмитро виконував цей же твір. Третій виступ — думка-шумка Миколи Лисенка «Друга рапсодія» на закритті сезону Національної філармонії України. Виконали гарну різдвяну програму в Одесі: знову з твором Миколи Лисенка і твором Олега Безбородька. Взагалі, з Дмитром маємо понад 20-літню історію співпраці. Робили разом прем’єри Першого та Другого скрипкових концертів Євгена Станковича. Скрипаль був співзасновником Міжнародного музичного конкурсу імені Бенджаміна Бріттена у Лондоні. Одними з перших виконували твори цього композитора в Україні».


Разом із Національним симфонічним оркестром України Дмитро Ткаченко відіграв у великому турі у США у 2017 році. Не менш важливим було і всеукраїнське спільне турне у 2021 році. Скрипаль активно гастролює у країнах Європи, Азії й Америки.