Мають три плани. В УАФ досі не можуть визначитися з кандидатурою нового тренера збірної

22.02.2023
Мають три плани. В УАФ досі не можуть визначитися з кандидатурою нового тренера збірної

Руслан Ротань на короткий час може очолити національну збірну України. (Фото з сайту www.ua-football.com.)

На стартовий поєдинок «синьо-жовтих» у відборі на ЧЄ-2024 — проти збірної Англії, котрий відбудеться 26 березня на легендарному «Уемблі», вже продано всі квитки, а в української збірної досі немає головного тренера.

 

Розширений список українських футболістів, котрим у березні потрібно буде мати британську візу, ще у грудні — до завершення свого контракту з УАФ — готував попередній очільник збірної Олександр Петраков.

 

Так само він домовлявся й про товариський поєдинок (23 березня) з англійським «Брентфордом», котрий передуватиме офіційному матчу з «трьома левами».


Ну а керівництво УАФ продовжує перебувати в стані невизначеності. Перший віце­президент асоціації Олексій Михайличенко каже, що УАФ намагається зробити так, аби головним тренером національної команди став Сергій Ребров. «Ми б дуже цього хотіли, і він (Ребров) теж. Але ця тема дуже складна та неоднозначна».


Схоже на те, що Ребров не готується достроково розривати свій контракт з «Аль-Айном» і до літа продовжить працювати в ОАЕ. Тож питання, хто виведе збірну України на відповідальний поєдинок проти англійців, нині найбільше тривожить українську футбольну спільноту.


Олексій Михайличенко зауважує, що розглядаються різні варіанти розвитку подій: «Є план А і план В, і, мабуть, план С».


Один із таких планів — це тренер-сумісник, який допоможе вітчизняним збірникам гідно проявити себе на «Уемблі». Подейкують, що у цьому контексті президент УАФ Андрій Павелко розглядав кандидатуру очільника полтавської «Ворскли» Віктора Скрипника.

 

Але віцепрезидент полтавського клубу Олег Лисак зауважив, що жодної конкретики наразі немає. «Чи зголоситься наш тренер на сумісництво? Кожен, хто має стосунок до футболу, мріє стати частиною національної збірної. Це багато чого варте. З одного боку, це відбирає багато сил, а з іншого — це дуже серйозна історія представляти всю країну. Звісно, якщо збірній буде дуже потрібен тренер, ми будемо вести діалог і підемо назустріч. Але зараз це лише чутки».


Водночас джерела, наближені до УАФ, повідомляють, що відбір на ЧЄ-2024 українські збірники можуть розпочати під орудою наставника української «молодіжки», а віднедавна ще й «Олександрії» — Руслана Ротаня.

 

Під його керівництвом молоді українські футболісти віком до 21 року пробилися до фінальної частини ЧЄ-2023, і це, на думку представників УАФ, вагомий аргумент для кар’єрного підвищення 41-річного тренера.


А те, що національна збірна може стати для Ротаня одночасно третім місцем роботи, то, як говорив Руслан перед своїм призначенням в «Олександрію» (в грудні 2022 року), «він — молодий та голодний, має сили та час для роботи на кілька фронтів».

 

Уже кілька лідерів першої команди виступили на підтримку його кандидатури. «Зателефонували і попросили не вагатися у разі пропозиції», — розповідають обізнані джерела.


Нагадаємо, що попереднє побачення «синьо-жовтих» із «левами», котре мало місце в чверть­фіналі ЧЄ-2020, завершилося розгромом української команди — 0:4.

 

У стартового поєдинку євровідбору-2024 статус трохи нижчий, але справа, не менш відповідальна. До слова, окрім Англії, суперниками української збірної за путівку на ЧЄ-2024 будуть збірні Італії, Північної Македонії та Мальти.