У Черкасах для переселенців відкрили курси української

15.02.2023
У Черкасах для переселенців відкрили курси української

Курси української мови «Лагідна українізація» проводять у рамках реалізації проєкту «Інтеграційний хаб «Черкаси — твоє місто». (Фото громадської організації «Україна на часі» — Spotlight on Ukrainе.)

«Лагідна українізація» — так називаються курси української мови, які відкрили для переселенців у Черкасах.


Як повідомляють у громадській організації «Україна на часі» — Spotlight on Ukrainе, яка реалізує цей проєкт, опанувати рідну мову та вишукано розмовляти українською внутрішньо переміщеним особам, які знайшли прихисток у Черкасах, допоможуть викладачі української мови Інна Лисяна та Світлана Майстренко.


Курси української мови «Лагідна українізація» проводять у рамках реалізації проєкту «Інтеграційний хаб «Черкаси — твоє місто» за підтримки департаменту соціальної політики міської ради в межах програми «Стійкість», яка впроваджується Фондом Східної Європи у консорціумі неурядових організацій на чолі з European Union in Ukraine та у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини — Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.


На першому занятті учасникам групи дали загальне уявлення про спілкування та мовлення, а також ознайомили з вітальними конструкціями та звертаннями, які використовують у різний час доби у різних куточках України.


Як наголошує кандидат філологічних наук, доцент і викладач курсів Світлана Майстренко, мова сьогодні — це не просто свідомий вибір, а відповідальність і вияв почуття патріотизму.


«Мова — це генетичний код нації, її історія, її ментальність, дух і свобода. На жаль, так сталося історично, що протягом останніх 300 років українська мова зазнавала нещадного утиску. Понад 100 указів за цей період забороняли українське друковане слово. Тому, на жаль, і маємо сьогодні таку ситуацію», — говорить пані Світлана.


За її словами, курси «Лагідної українізації» допоможуть переселенцям не лише опанувати рідну мову, а й говорити українською вишукано.


Такі курси у Черкасах триватимуть протягом трьох­ місяців і проходитимуть у Будинку культури імені І. Кулика двічі на тиждень.

 

Завдяки цим заняттям люди, які втекли від війни у Шевченків край, зможуть покращити рівень володіння українською мовою, вивчити українську граматику, розширити свій словниковий запас і підвищити рівень розмовної практики.