Де козак, там і слава: як у Полтаві набирають до штурмових бригад «Гвардії наступу»

15.02.2023
Де козак, там і слава: як у Полтаві набирають до штурмових бригад «Гвардії наступу»

Час повертати своє: триває набір до штурмових бригад «Гвардія наступу» (Фото автора.)

З третього лютого в приміщенні Центру надання адміністративних послуг Полтавської міськради розпочав роботу рекрутинговий центр.

 

Тут бажаючі звільняти Україну від окупантів можуть записатися до різних підрозділів елітних штурмових бригад Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, які разом називаються «Гвардією наступу».

 

Після консультації фахівців можна залишити заяву, про­йти медичну комісію, опанувати спеціальне навчання і стати справжнім воїном-визволителем.


На столах у рекрутерів, які сидять у коридорі Центру надання адміністративних послуг Полтавської міськради, багато інформаційних матеріалів, але біля них — жодного клієнта.


— Якщо хочете поспілкуватися з тими, хто приходить до нас на консультацію, то краще це робити зранку, — каже співробітниця відділу кадрів Головного управління Національної поліції в Полтавській області, психолог за освітою Олександра Атахаджаєва, яка тимчасово виконує обов’язки рекрутерки.

 

— Бо важливі справи люди зазвичай вирішують на свіжу голову. За тиждень, відколи почалась рекрутація у «Гвардію наступу», до нашого пункту звернулась понад сотня громадян. І хлопці, яким тільки виповнилося по 18 (це нижня вікова межа для добровольців), цікавляться, і люди з досвідом бойових дій. Але мене найбільше вразила одна жінка, мануальний терапевт, якій уже за 60. «Візьміть мене хоч ким-небудь, — просилася. — Я хочу бути корисною нашим захисникам. Їсти їм варитиму чи масажі робитиму...». На жаль, ми змушені були їй відмовити, бо верхній віковий ценз —55 років.

Олексій Бруслик — заступник
голови Полтавської обласної
військової адміністрації.


— А яку зарплату, якщо це не військова таємниця, отримуватимуть бійці елітних підрозділів?


— Я говоритиму про «Лють», бригаду Національної поліції. Зарплата для військовослужбовців цього воєнізованого підрозділу поліції нового зразка передбачена у розмірі 25 тисяч. Плюс грошова винагорода 30, окремо — за відрядження... І якщо все разом порахувати, 150 тисяч виходить. Але хочу наголосити: люди записуються у «Гвардію наступу» не заради грошей. Вони дійсно мотивовані звільняти Україну від ворога.


— Рекрутація проходить під слоганом «Час повертати своє». Це правильний слоган, — продовжує заступник голови Полтавської обласної військової адміністрації Олексій Бруслик, розпочинаючи брифінг на місці локації рекрутингового центру.

 

— Її головна ідея — добровільний набір найбільш вмотивованих і здібних громадян для доукомплектації бойових підрозділів (їх усього вісім). Добровольці пройдуть спеціальний вишкіл, отримають екіпірування за найкращими натовськими зразками.

 

Звісно, вимоги до осіб, які хочуть потрапити до «Гвардії визволення», підвищенні. Формування бригад відбувається за принципом поєднання досвідчених воїнів — солдатів та офіцерів, які вже здобули бойовий досвід, і тих, хто його не має, але має велике бажання гнати ворога з нашої землі. Це буде така синергія кадрів.

Рекрутингова команда.


Олексій Бруслик наголошує на тому, що всі добровольці, котрі укладуть контракт з одним із підрозділів «Гвардії визволення», матимуть гарантії тих правоохоронних органів, у які будуть прийняті. Тобто, це не просто вступ до бойової бригади, а вступ до лав правоохоронних органів.


Бойовий вишкіл контрактники проходитимуть на полігонах, можливо, і поза межами України — рішення про це приймається на вищих рівнях. Орієнтовний термін навчання — 2-3 місяці. На першому етапі воно буде індивідуальним (до двох тижнів), потім — у складі відділення, і закінчиться тактичними навчаннями взводів з бойовою стрільбою. Потім переходитимуть до злагодження підрозділів у складі роти. Після того — до злагодження у складі батальйону.


Відомо, що елітна поліцейська бригада, наприклад, складатиметься із двох штурмових полків, батальйону особливого призначення, артилерійського полку і роти спеціальних операцій.


— На початку повномасштабного вторгнення дуже потужно, дуже професійно показали себе представники спецпідрозділів силових структур: СБУ, Нацполіція патрульна поліція, зокрема, й на Полтавщині. Думаю, це було прийнято до уваги під час створення Міністерством внутрішніх справ «Гвардії наступу», — додав начальник Полтавської районної військової адміністрації Дмитро Романов. — Хочу наголосити: це не мобілізація, це добровольчі бригади, у яких люди будуть найбільш мотивовані для виконання завдань. Зараз вони можуть вибирати підрозділ, який їм найбільше до душі чи з огляду на власний бойовий досвід, щоб бути максимально ефективними.

18-річний Руслан Рябоконь виявив бажання укласти контракт з однією
зі штурмових бригад.


А вже після брифінгу нам вдалося зустрітися з 18-річним Русланом Рябоконем з Опішні, який прийшов подати заявку в одну зі штурмових бригад.


— Я мріяв про професію військового, готував себе до цього, — розповів хлопець.  — Планував вступити до вищого військового закладу, але не склалося. Тому я тут. Я відчуваю, що можу справитися, то чому ні? Найтяжче було бачити, як переживає мама, але я свій вибір зробив.  


На 10 лютого в Полтаві через рекрутинговий центр було укладено 25 контрактів. Кілька десятків добровольців проходять медичну комісію, за висновками якої щодо них буде прийнято рішення.  


На Полтавщині працюють шість рекрутингових центрів, і розміщуються вони у ЦНАПах­: у Полтаві по вул. Соборності, 36; у Кременчуці — по вул. Покровській, 14; у Лубнах — по проспекту Володимирському, 23; у Миргороді — по вул. Гоголя, 171/1; у Пирятині — на площі Героїв Майдану, 2; у Горішніх Плавнях — по проспекту Героїв Дніпра, 40.


Детально з умовами рекрутингу можна ознайомитися, прийшовши за вказанами адресами, а також на сайті МВС storm.mvs.gov.ua чи за номером телефону «гарячої лінії» 0-800-10-00-20 (дзвінки безплатно).

Дмитро Романов — керівник
Полтавської районної
військової адміністрації.


P. S. Станом на 12 лютого бажаючих вступити до лав штурмових бригад «Гвардія наступу» було вже понад 27 тисяч. Найбільша кількість заяв надходить онлайн. Попередньо формування бригад триватиме до квітня, але цей термін з огляду на велику кількість добровольців можуть продовжити. МВС планує також збільшити кількість бригад.

А ТИМ ЧАСОМ...

Бригади утилізації рашистів чекають поповнення

Міністерство внутрішніх справ України оголосило про формування кількох додаткових бригад Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби на підтримку майбутнього наступу.


МВС України, Національна гвардія, Національна поліція та Державна прикордонна служба закликають усіх українців, хто прагне якомога швидше викинути російських загарбників з рідної землі та звільнити усіх наших людей, вступати до лав нових підрозділів.


Нині набір триває до таких бригад:


«Сталевий кордон». Бригада Державної прикордонної служби України, у лавах якої вже є герої, які захищали кордон з агресором, боронили «Азовсталь» та воювали на Лиманському та Бахмутському напрямках. Перші на кордоні, перші в наступі.


«Червона калина». Під час повномасштабного вторгнення підрозділ був залучений до оборони столиці. Після звільнення Київщини гвардійці 8-го полку НГУ продовжили обороняти країну на східних рубежах, де воюють у найгарячіших точках і сьогодні.

 

«Червоне полум’я наступу» — так характеризують цю бригаду.  


«Лють». Унікальний воєнізований підрозділ поліції нового зразка. До його завдань належить проведення штурмових дій, знешкодження диверсійно-розвідувальних груп, аеророзвідка, знищення позицій ворога. Свою лють вони перетворили на зброю.

 
«Рубіж». До лав бригади увійшли герої, які відстоювали Гостомельський аеропорт, Рубіжне на Луганщині. Вони говорять: «Повернемо законні рубежі країни. Рубаємо ворога на шматки».


«Спартан». Це потужна штурмова бригада, яка обороняла Харків. На початку широкомасштабної війни її бійці збили дозвуковий штурмовик СУ-25 і затримали пілота, який здійснював обстріли Харкова.

 

«Ми є штурм. Об нас ламається ворог», — гордо кажуть «спартани».  


«Буревій». Це 1-ша президентська бригада оперативного призначення імені Гетьмана Петра Дорошенка Національної гвардії. Бригада утилізації російських військових. Брала участь у боях за Київ, Мощун, Гостомель, Лисичанськ. Нині захищає східні рубежі нашої держави. Це справжня буря, яка змете окупантів.


«Азов». Окремий загін спеціального призначення. Легендарний підрозділ, один із основних осередків оборони Маріуполя. Незламні, нескорені, неспинні воїни.


«Кара-Даг». Полк оперативного призначення Нацгвардії. Своєчасне вибуття його підрозділів в район виконання бойових завдань 24-27 лютого 2022 року дало змогу зупинити наступ переважаючих сил ворога на напрямку Василівка-Запоріжжя, Токмак-Оріхів. Ця бригада братиме участь у звільненні Криму. Кара за анексований півострів настане.


Усі, хто вступає на службу у ці новостворені бригади, матимуть ті ж пільги й гарантії, що й ті, хто служить у ЗСУ. А саме:


— можливість отримати вищу освіту у військових вишах під час служби — безкоштовно або пільгово;
— щорічна відпустка, тривалість якої зростає зі збільшенням вислуги років;
— зарахування до стажу державної служби, окрім загального страхового, часу служби у бойовому підрозділі;
— право на пенсію після 25 років календарної служби, зокрема й за змішаним з цивільним стажем.