Дмитро Підручний фінішувавши у топ-5 спринту на ЧС в Оберхофі

15.02.2023
Дмитро Підручний фінішувавши у топ-5 спринту на ЧС в Оберхофі

Фінішувавши у топ-5 спринту, Дмитро Підручний заробив вісім тисяч євро призових. (Фото з сайту eurosport.de.)

Головний старт біатлонного сезону — чемпіонат світу в німецькому Оберхофі — потроху наближається до своєї кульмінації: уже цього тижня визначаться чемпіони й призери в усіх дисциплінах.

 

Перші ж гонки світової першості хоч і не принесли українській збірній нагород, але показали її рівень готовності на тлі найсильніших команд.


У змішаній естафеті, яка відкривала програму цьогорічного чемпіонату, «синьо-жовта» команда, яка виступила з Дмитром Підручним, Антоном Дудченком, Юлією Джимою та Анастасією Меркушиною у складі, показала лише 10-й час.

 

Ця естафета, до речі, стала першим стартом на світовому рівні для Підручного, який повернувся після важкої травми коліна та операції: Дмитро разом із Дудченком, котрий біг 4-й етап, не змогли скоротити відставання після провального за швидкістю етапу Меркушиної.


Перемогу ж у цій естафеті, як і (поки) в усіх чоловічих гонках, здобули норвежці завдяки зусиллям найсильнішого біатлоніста планети Йоханнеса Бьо та його старшого брата, менш титулованого, але все ще мотивованого Тар’є.


Після невдалої естафети (адже, за словами тренера чоловічої команди Юрая Санітри, розраховували на місце у топ-6) справжньою приємною несподіванкою став чоловічий спринт, де капітан збірної Підручний зумів нав’язати боротьбу норвежцям, фінішувавши п’ятим.

 

На тлі туману та загалом важкої для влучної стрільби погоди Дмитро зумів відстрілятись на «нуль», а за лижним ходом останнє коло пройшов із шостим часом: це дозволило чемпіону світу-2019 у парс’юті завадити представникам скандинавської збірної «захопити» всі п’ять місць на вершині.


«Це велика історія. Я хочу одночасно радіти та плакати. Якщо згадувати, які події відбулися цього сезону з Дмитром, то він у спринті для мене герой. Так, як ми готувалися до цього чемпіонату, — я дуже здивований тому, що Підручний — у квітковій церемонії», — не приховував емоцій Санітра.


«Останнє коло в Дмитра — це була боротьба. Переграти норвежців на ньому — просто сон. Коли дивлюся на результати, то для мене це перемога — бути серед п’яти норвежців. І це наш спортсмен з України, який ще у травні був у військовому мундирі. Якщо сказати комусь тут зі спортсменів, то вони не повірять. А якщо до цього додати й операцію, то це просто герой України», — додав словацький фахівець, зазначивши, що Підручний готовий показувати високі результати і в інших гонках.


Зрештою, у своїй коронній дисципліні — гонці переслідування — Дмитро до третьої стрільби вів боротьбу з норвежцями, але два промахи та втома завадили йому знову увійти до топ-6: Підручний цього разу фінішував восьмим.


«Після спринту дуже багато людей вітали з різних команд. Особливо приємно, що вся норвезька команда мене відзначила. Мені приємно було, що вони розуміють, як це важко у теперішній час для нашої країни бути серед них та змагатися. А тим більше після того, яка у мене була травма, це повернення було досить важким. Приємно, що всі це розуміють та цінують нашу участь тут і що ми можемо нав’язувати боротьбу», — розповів Дмитро.


Щодо свого восьмого місця він пояснив, що після травми поки важко за два дні боротися з такими сильними суперниками.

 

 «Старався тримати той темп, який задавали суперники, але, на жаль, на першій «стійці» допустив два промахи, без яких можна було боротися за «квіти». Але радий і восьмому місцю, що залишився у топ-10 за такої конкуренції з такими сильними суперниками», — визнав капітан чоловічої збірної.


Двома фінішами у топ-10 Підручний, який до цього через травму не мав очок у цьогорічному Кубку світу, фактично гарантував собі місце у масстарті. З огляду на це, а також на потенційну боротьбу за медалі в одиночній естафеті, тренери вирішили його поберегти — 20-кілометрову «індивідуалку» він пропустить.


Щодо жіночої частини команди, то за високі місця в особистих перегонах бореться лише Юлія Джима. У спринті вона з одним промахом фінішувала у топ-30, а у гонці переслідування — відіграла 15 позицій.

 

Проте, особливо після медалі на ЧЄ, чи не головна ставка Джими на цей світовий форум — індивідуальна гонка, де вона у разі «чистої» стрільби та осічок конкурентів може претендувати на подіум.


Не виключено, що тренери захочуть поставити Юлію і на сингл-мікст. Принаймні дует Підручний–Джима поки вважається найконкурентнішим з нашої збірної, який цілком може боротись за найвищі місця.


Інші ж представниці збірної поки результатами не вражають. Меркушина після провальної естафети не змогла як слід реабілітуватись у спринті і парс’юті та робить ставку на «індивідуалку», а Білосюк, схоже, цілеспрямовано готується саме до класичної естафети.


Невдалим вийшов цей ЧС для Дар’ї Блашко, яка, попри тривалу хворобу, таки вийшла на старт спринту, утім проблеми зі здоров’ям завадили їй поборотись навіть з топ-60 (лише 84-те місце).


Хай там як, а попри домінацію норвезької збірної та відсутність високих місць на рівні Кубка світу упродовж сезону, українська збірна хоч і поки без медалей, але в цілому показує непогані результати.

 

Шанси на медалі ще є, тим паче раніше «синьо-жовті» завжди уміли дивувати світ в естафетах.