Українська збірна неосновним складом здолала ліванців у поєдинку Кубка Девіса

08.02.2023
Українська збірна неосновним складом здолала ліванців у поєдинку Кубка Девіса

Ілля Білобородько та Владислав Манафов принесли збірній вирішальний бал у матчевій зустрічі проти Лівану. (Фото: Великий теніс України.)

Після Відкритого чемпіонату Австралії у тенісному сезоні з’явилась пауза на матчі турніру національних команд — Кубка Девіса.

 

Минулого тижня свій поєдинок у плей-оф Першої світової групи провела і українська збірна проти значно слабшої за класом команди Лівану.


Порівняно з вересневим матчем проти угорців цього разу «синьо-жовта» збірна зібралась під керівництвом нового капітана — Ореста Терещука, котрий замінив Андрія Медведєва.

 

За словами віцепрезидента і виконавчого директора Федерації тенісу України Євгена Зукіна, з Медведєвим не домовились про подальшу співпрацю через традиційну відмову лідерів грати за команду.

 

Як і торік, до лав збірної відмовились їхати найрейтинговіші українські тенісисти: перша ракетка країни, представник топ-170 табеля про ранги Олесій Крутих, а також Віталій Сачко й Ілля Марченко.

 

Не приїхав до Польщі на матчеву зустріч проти Лівану й найкращий український «парник» Денис Молчанов.


За словами Зукіна, тенісисти відмовляються грати, вимагаючи «абсолютно неприйнятні» для федерації умови, самі ж спортсмени неодноразово звинувачували керівництво ФТУ в некомпетентності.


Зрештою Терещук був змушений викликати до збірної менш іменитих спортсменів: Олександра Овчаренка (ATP №378), Владислава Орлова (ATP №387), В’ячеслава Бєлінського (№619), Іллю Білобородька (№ 832), та «парника» Владислава Манафова (№ 142 у парному рейтингу).


Водночас склад суперників був іще слабшим: лише Бенжамін Хасан із третьої сотні рейтингу грає на «челенджерах», інші ж представники близькосхідної держави грають переважно «ф’ючерси».


Перший заліковий бал у скарбничку збірної приніс Владислав Орлов, обігравши у двох сетах Хаді Хабіба (6:4, 6:2), ще один одиночний матч виграв Бєлінський, а вирішальне третє очко приніс дует Манафов/Білобородько.

 

Таким чином, завдяки перемозі в матчі з Ліваном українська збірна знову пробиватиметься в кваліфікацію фінального турніру Кубка Девіса.


Наступний суперник нашої команди по матчу плей-оф кваліфікації визначиться вже цього тижня, коли будуть відомі всі переможці плей-офф Першої світової групи і невдахи раунду Qualifiers.


Тим часом наші представниці WTA-туру по-різному виступили на турнірі серії 250 у таїландському Хуахіні.

 

102-га ракетка світу Даяна Ястремська, яка вже вигравала ці змагання у 2019 році, цього разу зупинилась на стадії другого кола, поступившись німкені Татьяні Марії.

 

До чвертьфіналу дійшла Марта Костюк, де її зупинила ексчетверта ракетка світу та чемпіонка одного «шолома» Б’янка Андреєску з Канади.


Проте найуспішнішим вийшов тиждень у Лесі Цуренко, яка на шляху до фіналу обіграла і Марію, і Андреєску. А у вирішальному матчі за п’ятий у кар’єрі титул Леся в напруженій боротьбі програла у двох сетах китаянці Чжу Лінь (4:6, 4:6).

 

Попри прикру поразку, Цуренко заробила 20 тисяч доларів та вперше з жовтня минулого року піднялась до топ-100 (Леся зробила ривок одразу на 36 позицій і якраз замикає провідну сотню).


«Для мене видався вдалим старт сезону. Задоволена своєю грою і в Австралії, і в Таїланді. Що важливо, проблеми з ліктем уже не заважають, тому я готова грати далі», — не приховує оптимізму перед наступними турнірами Леся.