На Вінниччині розробили пристрій для розміновування полів: монтується на сільгосптехніку

25.01.2023
На Вінниччині розробили пристрій для розміновування полів: монтується на сільгосптехніку

Нова розробка задіює застарілу техніку. (Фото з фейсбуку.)

Аграрії деокупованих територій цієї весни матимуть серйозні проблеми з посівною, оскільки їхні угіддя заміновані рашистами.

 

Бригади саперів очистили від вибухових пристроїв уже сотні гектарів, але це лише крапля в морі.


Аби вирішити цю проблему, інженери підприємства Frendt LLC спільно з науковцями Вінницького національного технічного університету створили спеціальну технологію, поєднавши прилади дистанційного управління та звичайні трактори.

 

До речі, для такої справи згодяться машини, які вже вичерпали свій трудовий ресурс і не будуть великою втратою у випадку підриву на міні.


Як повідомив у фейсбуці заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний, ця система досить проста. На машину з обох боків кріплять спеціальні металодетектори. 

 

Прилади відслідковують можливу небезпеку й одразу передають інформацію на диспетчерський пункт. У разі виявлення вибухівки машина припиняє рух і чекає подальших вказівок оператора.


За словами пана Очеретного, ця розробка не тільки суттєво спростить роботу вибухотехнічних служб, а й вбереже життя людей.


«Через війну аграрії зіткнулися з серйозним викликом — поля буквально всіяні вибухівкою, — каже він. — Тому йдеться про надзвичайно корисну розробку для тих областей України, що були в окупації чи постраждали внаслідок бойових дій. Це Київська, Чернігівська, Сумська, Харківська, Миколаївська області. Завдяки вінницьким розробникам фермери швидше зможуть повернути землю для безпечного обробітку».


Після визволення від окупантів решти українських територій ця технологія стане у пригоді ще й у Луганському, Донецькому, Запорізькому і Херсонському регіонах. Саме тому розробники технічної новинки створили навчальний центр, де готуватимуть спеціальних фахівців.

 

«Ми вчитимемо новим технологіям людей, які втратили роботу. Тобто дамо їм нову кваліфікацію, — каже директор Frendt LLC Віталій Шуберанський. — Спеціалізована техніка коштує мільйони доларів, а ми можемо брати господарську техніку, що вже не використовується у виробництві. Завдяки цьому розробка має низьку собівартість».

Леся БОГОМОЛ