На зимових студентських Іграх у США серед українців найбільше медалей вибороли сноубордисти

25.01.2023
На зимових студентських Іграх у США серед українців найбільше медалей вибороли сноубордисти

Дует біатлоністів — Юлія Городна та Степан Кінаш (крайні праворуч) — відкрили лік медалей «синьо-жовтих» на зимових студентських Іграх. (Фото з сайту sportmon.org.)

Вітчизняні студенти везуть додому з зимової Універсіади шість нагород, з яких одна медаль золотого ґатунку, одна срібна та чотири бронзові.

 

Здобуток неймовірно скромний — лише 18-те місце в медальному заліку.

 

Такий медальний мінімалізм українські студенти-олімпійці демонстрували хіба що на зорі незалежності.

«Усім, хто не здається»

Можливо, все тому, що останніми роками вони не мали змагального досвіду: зимова Універсіада-2021 не відбулася через COVID-19, а змагання в 2019 році «синьо-жовті» пропустили через проведення їх на території росії.

 

У Лейк-Плесіді, на церемонії відкриття Універсіади, під час параду атлетів українську збірну зустрічали оваціями. Натомість перші гучні оплески спортивним здобуткам українських студентів на батьківщині пролунали не одразу.

 

Лише на шостий день змагань у доробку «синьо-жовтих» з’явилась перша медаль. Її володарем став дует біатлоністів у складі Юлії Городної з Чернігівського інституту інформації бізнесу і права та Степана Кінаша, котрий представляє Харківську державну академію фізичної культури. Змагаючись в одиночній змішаній естафеті, вітчизняні спортсмени посіли третє місце — і дарма, що в їхньо­му пасиві було штрафне коло.


Іще одного разу представник українського біатлону піднявся на другу сходинку п’єдесталу. На старт гонки переслідування Дмитро Грущак (студент Сумського державного університету) вийшов сьомим, але впродовж перегонів був навіть у лідерах. До заключної стрільби він підходив перший, проте зберегти позицію Дмитрові завадив промах.

 

«Із 20 пострілів зробити один промах — це дуже великий рівень, як на мене. Ми всі намагаємося робити все ідеально та відпрацьовувати і на рубежах, і на трасі. Але виходить так, як виходить, від цього не застрахований ніхто. Цю медаль хочеться присвятити всім тим українцям, які не здаються. Від військових до тих людей, які намагаються якось допомогти, які спонсорують збори на дрони чи теплі шкарпетки», — зазначив Грущак.

Сноубордист Михайло Харук виборов
у Лейк-Плесіді єдине для української
збірної «золото».


Поруч із двома медалями біатлоністів є в українській скарбничці й три нагороди, здобуті сноубордистами. Медальний «дубль» у Лейк-Плесіді зробив студент Національного університету фізичного виховання і спорту Михайло Харук.

 

Спочатку він став найкращим у гігантському паралельному слаломі, а пізніше виборов бронзову медаль в змаганнях із паралельного слалому. Аналогічний результат у цій же дисципліні показала й студентка Ужгородського національного університету Надія Гапатин.


Ще одну «бронзу» для України — в командних змаганнях з лижного двоборства — виграли Дмитро Мазурчук (Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського) та Віталій Гребенюк (Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія імені Тараса Шевченка). Цікаво, що медаль у цій дисципліні для студентської збірної України стала першою в історії універсіад.


Гучний голос хокеїстів

У своєму першому матчі на Універсіаді-2023 українські хокеїсти поступилися збірній Канади,
котра в підсумку здобула золоті нагороди.


Зазначимо, що на зимовій Універсіаді-2023 українські спортсмени були представлені у 8 змагальних видах із 12: біатлоні, гірськолижному спорті, лижному двоєборстві, лижних гонках, сноубордингу, фігурному катанні на ковзанах, хокеї з шайбою і шорт-треку.


На окрему увагу заслуговує виступ на Універсіаді в Лейк-Плесіді вітчизняної хокейної збірної. Попри те, що команда Вадима Шахрайчука (а це гравці національної збірної віком до 25 років) подолати груповий етап і пробитися до четвірки учасників «плей-оф»» не змогла (цьому завадили поразки в Канаді — 1:6, Латвії — 2:3 ОТ та Японії — 2:4), у підсумку вона посіла у своєму секстеті високе третє місце й запам’яталася гучними перемогами над збірними Швеції (12:2) та Чехії (3:1).

Після сьомого місця в спринті біатоніст Дмитро Грущак показав
другий результат у гонці переслідування.


За словами наставника українського колективу, успіх у грі з чехами — особливий.

 

«Перемога над Чехією дозволила нам голосно заявити про себе на міжнародній арені! У 2022 році їхня національна збірна виграла бронзові медалі ЧС-2022, а молодіжна команда Чехії кілька тижнів тому дала бій канадцям у фіналі U20. Мріяли вони вийти до півфіналу та взяти медалі у Лейк-Плесіді, але ми їх не пустили туди. Чехи після гри буквально плакали на льоду та в роздягальні, бо втратили свій шанс фінішувати на другому місці у групі», — наголосив Шахрайчук.

 

На його думку, студентська збірна України в Лейк-Плесіді була конкурентною і відіграла на Універсіаді-2023 задовільно — на чотири з мінусом. А якби, зауважує наставник, на турнір приїхали Трахт, Мережко, Денискін та Пересунько, які підходили за віком, тоді наша команда точно грала б у «плей-оф»!


«Нам не вистачило цих креативних хлопців для «глибини» складу і на розіграш більшості. Якщо не брати кілька яскравих комбінацій та голів у зустрічі зі Швецією, то у нас сформувалася по-справжньому робоча команда, де всі голи приходять на «жилах», трудові... Взагалі, турне Канадою і потім Ігри на Універсіаді тренерський штаб розглядав як етап підготовки національної збірної до чемпіонату світу у квітні. Хокеїсти мали хорошу нагоду показати себе на льоду, але не всім це вдалося. Хтось приїхав слабким та хворим, хтось іще не переключився з юніорського хокею...», — резюмував Вадим Шахрайчук.