Три українки вийшли до другого кола Australian Open, а Олексій Крутих дебютує в основі

18.01.2023
Три українки вийшли до другого кола Australian Open, а Олексій Крутих дебютує в основі

Олексій Крутих із першої ж спроби пробився до основи «шолома». (Фото: Великий теніс України.)

Основна сітка Відкритого чемпіонату Австралії офіційно стартувала: всі п’ять представниць України в перший же змагальний день боролися за вихід до другого раунду.


Чи не найлегший жереб у стартовому колі був у першої ракетки України, представниці топ-40 рейтингу Ангеліни Калініної, котрій протистояла «кваліфаєрка», колишня дев’ята ракетка світу Коко Вандевей зі США: Ангеліна трохи більш ніж за годину оформила дебютний вихід до другого раунду австралійського «мейджора» (6:3, 6:1).

 

Проте далі на неї чекає суперниця зовсім іншого рівня: 11-та ракетка планети, одна з тіньових фавориток турніру Петра Квітова.


Зворотна ситуація сталась у Марти Костюк, яка у стартовому матчі впевнено здолала сіяну американку, 28-му ракетку світу Аманду Анісімову.

 

Далі на Марту, яка торік зупинилась у третьому колі, чекає австралійка Олівія Гадецки, при цьому саме українка вважається фавориткою.


Окрім Калініної, вперше матч в основі Australian Open виграла Катерина Байндль. 28-річна українка, яка наприкінці минулого року повернулась до топ-100 завдяки вдалим виступам на турнірах серії ITF та WTA 125, у непростому поєдинку була сильнішою за росіянку Камілу Рахімову, котра, як і всі представники рф і Білорусі, виступає в нейтральному статусі: 7:5, 6:7, 6:1.

 

До цьогорічного розіграшу турніру Катерина програвала в першому колі чотири рази поспіль (з 2017-го по 2020 рік). Наступна суперниця Байндль — американка Кеті Макнеллі.


Найбільше не пощастило з жеребом Даяні Ястремській, котра після повернення в тур поки ніяк не може знайти свою гру і вилітає в перших колах уже на восьмому «шоломі» поспіль.

 

Цього разу Даяна не змогла нічого протиставити латвійці, чемпіонці Ролан Гарроса-2017 та партнерці нашої Людмили Кіченок по парному розряду Альоні Остапенко: 4:6, 2:6.


На жаль, попри вдалу кваліфікацію, проблеми зі здоров’ям завадили Лесі Цуренко нав’язати боротьбу в першому колі чешці Муховій: 2:6, 1:6.

 

33-річна українка, яка у відборі не програла жодного сету, рівно почала матч, проте після рахунку 2:2 у першому сеті змогла виграти лише один гейм, звернувшись по допомогу до лікарів.

 

Незважаючи на прикру поразку, Леся вдалою грою у кваліфікації довела, що є конкурентоспроможною на рівні топ-100 і, за відсутності проблем зі здоров’ям, може претендувати і на більше.

 

Ще однією втіхою для Лесі є й призові: тенісисти, які програють у першому колі, отримують 100 тисяч доларів.


По-справжньому історичним для України став відбір до основної сітки у чоловічому індивідуальному розряді.

 

Абсолютний дебютант турнірів «Великого шолома», перша ракетка України Олексій Крутих із першої ж спроби зумів пробитись до основи.

 

Найскладнішим матчем відбору став для Олексія поєдинок з американцем Кудлою, який Крутих виграв у трьох партіях: 3:6, 6:4, 6:4.

 

У першому колі основи 22-річний тенісист спробує дати бій іменитому аргентинцю Дієго Шварцману, який, щоправда, приїхав на турнір із травмою та серією з восьми поразок поспіль.


А чинний чемпіон турніру — Рафаель Надаль — без проблем розпочав захист титулу: іспанець «на класі» здолав у чотирьох сетах британця Дрейпера.

 

Чи не головним суперником Рафи буде, звісно, серб Новак Джокович, котрий дев’ять разів перемагав на австралійському «мейджорі».


А от у жінок точно буде нова чемпіонка, оскільки тріумфаторка 2022 року, австралійка Ешлі Барті, після своєї звитяги вирішила піти з тенісу на піку.

 

Найбільше шансів на успіх цьогоріч експерти дають новій тенісній королеві Ізі Швьонтек із Польщі: лідерка рейтингу вже вийшла до другого кола.