Трансферні ігри: замість «Арсеналу» півзахисник «Шахтаря» Мудрик гратиме за «Челсі»

18.01.2023
Трансферні ігри: замість «Арсеналу» півзахисник «Шахтаря» Мудрик гратиме за «Челсі»

Михайло Мудрик під час своєї презентації на «Стемфорд Брідж». (Фото з сайту isport.ua.)

Молодий український талант Михайло Мудрик, який голосно заявив про себе під час виступу донецького «Шахтаря» в груповому раунді Ліги чемпіонів-2022/2023, нарешті перебрався до Туманного Альбіону.

 

Затяжна трансферна епопея з його переходом до англійської прем’єр-ліги, як і очікувалося, завершилася переїздом до Лондона.


Щоправда, вбрався Михайло не в біло-червоні кольори «Арсеналу». Одягнув він синю футболку лондонського «Челсі», котрому, на відміну від конкурента, вдалося виконати високі фінансові вимоги донецького клубу.

На користь «синіх»

Вочевидь, в «Арсеналі» вирішили, що 100 мільйонів євро — занадто високий цінник для Мудрика.

 

«Ми хочемо покращити склад нашої команди. Але ми укладатимемо контракти, які нам під силу і які, на нашу думку, будуть правильні для клубу», — так відреагував на угоду, котра не склалася, іспанський наставник «Арсеналу» Мікель Артета.

Після роботи в національній збірній України Олександр Шовковський буде асистентом Мірчі Луческу в «Динамо».
Фото з сайту cdynamo.com.


Слідкуючи за перипетіями трансферної історії Мудрика, багато хто з вітчизняних експертів зауважував, що сто мільйонів євро, котрі наполегливо просив «Шахтар», і справді виглядають захмарною сумою.

 

Коли ж Мудрик разом з «гірниками» після зимової відпустки вирушив на навчально-тренувальний збір до Туреччини, подумалося, що історія з його переходом до АПЛ зайшла в глухий кут і він надалі залишатиметься в українському чемпіонаті.


Утім на Мудрика знайшовся свій покупець. Подейкують, що переходом Мудрика до АПЛ займалася велика група агентів, менеджерів та посередників. Приміром, на перемовини до Лондона з потенційним покупцем їздив директор з футболу «Шахтаря» Даріо Срна.

 

А персональні інтереси футболіста, за свідченням окремих ЗМІ, відстоював спортивний директор «Дніпра»-1 (а донедавна — «Металіста») Євген Красніков, добре знайомий з Михайлом відтоді, як уродженець Краснограда, що на Харківщині, з’явився у молодіжній команді саме харківського «Металіста».


Новий власник «аристо­кратів» — американець Тодд Боелі, якому росіянин Роман Абрамович через накладені на нього урядом Великої Британії санкційні обмеження був змушений продати клуб, високо оцінив коштовного новобранця:

 

«Ми раді вітати Михайла у «Челсі». Він надзвичайно цікавий талант, який, ми віримо, стане чудовим доповненням до нашої команди як зараз, так і найближчими роками. Він додасть глибини нашій атаці, і ми знаємо, що його дуже тепло приймуть у Лондоні».

 

Перспективне майбутнє

 

Можна припустити, що на підсумковий вибір Мудрика вплинули й умови персонального контракту, котрий, за даними інсайдерів, виявився вдвічі кращим, ніж пропонували «каноніри». За повідомленням The Independent, заплата Мудрика в «Челсі» становитиме 100 тисяч фунтів на тиждень.


«Я дуже радий підписати контракт із «Челсі». Це великий клуб, що грає у фантастичній лізі, і це дуже привабливий проєкт для мене на цьому етапі моєї кар’єри. Я радий познайомитися зі своїми новими товаришами по команді, і  з нетерпінням чекаю можливості працювати і вчитися у Грема Поттера і його помічників», — цитує Мудрика офіційний сайт «аристократів».

 

Подейкують, що саме особиста телефонна розмова з очільником «Челсі» Поттером мала вирішальний вплив на рішення Мудрика змінити свій вибір з «Арсеналу» на користь «аристократів».

 

У підсумку Мудрик підписав із «Челсі» контракт до літа 2030 року. Згідно з угодою, за свого перспективного «вінгера» «Шахтар» отримає 70 млн євро основним платежем, а 30 млн — у вигляді бонусів.


До речі, для «Челсі» Мудрик став п’ятим за трансферною вартістю придбанням. Водночас для України трансфер Мудрика — найдорожчий в її історії. Раніше пальма першості в цьому питанні належала Андрію Шевченку, котрий у 2006 році перейшов із «Мілана» до «Челсі» за 44 мільйони євро.


«Це молодий гравець із приголомшливою якістю гри у фінальній третині поля. Він дуже швидкий та прямолінійний. Думаю, що він сподобається публіці. У нього велике майбутнє. Буду щасливий, якщо залишуся в Челсі до кінця його контракту», — каже про свого нового підопічного Поттер.

 

А колишній наставник «Шахтаря», котрий нині працює в «Динамо», Мірча Луческу додає: «Мудрик — копія Мбаппе. Тож буде чудово побачити, як він грає на вищому рівні, ніж зараз. Його якості та перспективи не викликають сумнівів».


Красивого футболу в найсильнішому клубному чемпіонаті Європи очікує від Михайла і власник «Шахтаря» Рінат Ахметов: «Цей хлопець власним прикладом довів, що неможливе може стати можливим завдяки таланту та праці. Я абсолютно впевнений, що яскравій, гарній грі Михайла аплодуватиме вся Європа. Щоправда, таких гравців, як Мудрик, потрібно запрошувати до нашого клубу, нашого українського чемпіонату й завойовувати з такими гравцями європейські трофеї, а не вболівати за них, навіть коли вони грають у найкращих клубах світу. На жаль, зараз це неможливо, тому що в Україні йде підла, несправедлива війна, розв’язана проти нас російською федерацією. Але я переконаний, що ми переможемо. І зіграємо товариський матч із «Челсі» на «Донбас Арені» в українському Донецьку».


Приїзд «аристократів» після завершення війни на «Донбас Арену» — одна з умов, передбачених у рамках трансферу Михайла Мудрика. Іншим підсумком цієї угоди стало рішення донецького клубу спрямувати 20 млн фунтів із загальної суми трансферу на допомогу українським військовим.


* * *


На тлі стомільйонного переходу Мудрика до «Челсі» неймовірно скромно виглядає інформація про намір лідера київського «Динамо» Віктора Циганкова залишити клуб та перебратися до табору середняка іспанської прімери — «Жирони».

 

Утім, нічого дивного, про «Жирону», котра до 2016 року взагалі ніколи не грала в елітному дивізіоні Іспанії, чули далеко не всі. Та й деталей самої угоди Циганкова з клубом наразі немає.

 

За одними даними, до «Жирони» Віктор перейде влітку 2023 року на правах вільного агента. Інші джерела свідчать, що Циганков хоч і пройшов медогляд в іспанському клубі, свого підпису під документом іще не поставив, бо прагне покращити фінансові умови персонального контракту.


А от повернення Олександра Шовковського до «Динамо» — справа завершена. Відпрацювавши свій контракт у національній збірній України, де колишній динамівський голкіпер займав посаду асистента головного тренера Олександра Петракова, Шовковський прийняв запрошення «біло-синіх» і став помічником Мірчі Луческу.

 

Дехто прогнозує, що таким чином власники «Динамо» вже зараз готують наступника для румунського спеціаліста, контракт якого з київським клубом розрахований до літа 2024 року.


Проте почесний президент «Динамо» Григорій Суркіс просить не фантазувати: «Шовковський повернувся до рідного клубу, який ніколи не був закритий для нього. Він рідна для нас людина, бо віддав «Динамо» більшу частину свого свідомого життя. Він працював у національній команді, але на сьогоднішній день штаб збірної України розформований і ніхто не знає, хто буде головним тренером. А Луческу потрібен асистент. Чи буде він у майбутньому головним тренером «Динамо»? Важко сказати, що буде за два роки, коли закінчиться контракт у Луческу».


До речі, поки в УАФ розмірковують над кандидатурою нового наставника національної збірної України, попередній її керманич — Олександр Петраков — після завершення своєї роботи з «синьо-жовтими» очолив збірну Вірменії, змінивши на тренерському містку іспанця Хоакіна Капарроса.