Любитель «русского міра» на Черкащині наводив вогонь ворога по об’єктах Сил оборони

11.01.2023

На Черкащині СБУ запобігла витоку до ворога інформації про розташування об’єктів Сил оборони.

 

Як повідомили «УМ» в управлінні СБУ в Черкаській області, контррозвідники спецслужби встановили мешканця Черкащини, який поширював дані про розташування військових об’єктів та місць дислокації сили і техніки ЗСУ.


«За даними слідства, мешканець регіону після початку повномасштабного вторгнення пересилав через телеграм-канали фото з геоданими, які дають можливість ідентифікувати військовий об’єкт, поширював дані про дислокацію, систему охорони, а також розташування місць зберігання боєприпасів», — розповідають правоохоронці.


За їхніми словами, було встановлено, що чоловік розповсюджував відомості, які не розміщували у відкритому доступі ні Генеральний штаб ЗСУ, ні Міністерство оборони України, ні інші уповноважені державні органи.

 

Поширену закриту інформацію про об’єкт Сил оборони на Черкащині, ймовірно, ворог використав під час завдавання прицільних ракетних ударів.


Крім того, наголошують у спецслужбі, у повідомленнях інформатор вказував, що шукає шляхи «переходу» на бік загарбників, щоб воювати проти України.

 

Під час обшуків за місцем реєстрації та проживання зловмисника правоохоронці виявили його мобільний телефон із доказами передачі відомостей про військовий об’єкт регіону.


«Наразі слідчі СБУ повідомили любителю «русского міра» про підозру за ч. 2 ст. 114-2 (поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості) Кримінального кодексу України», — зазначають у черкаському обласному управлінні СБУ.


Спецоперацію з викриття зловмисника проводили контррозвідники СБУ Черкаської області спільно зі співробітниками Військової контррозвідки за процесуального керівництва Черкаської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону.

Людмила СУПРУНЮК