У Черкасах розмалювали традиційними орнаментами контейнери для снарядів

11.01.2023
У Черкасах розмалювали традиційними орнаментами контейнери для снарядів

Черкаська художниця Наталія Крамна-Таран власноруч розмалювала орнаментом п’ять контейнерів. (Фото Черкаської ОВА.)

У Черкаському обласному краєзнавчому музеї презентували унікальний мистецький проєкт: на контейнерах для танкових снарядів майстрині відтворили традиційні для регіону орнаменти.

 

Проєкт присвятили річниці створення Черкаської області з метою зібрати кошти для ЗСУ.


Як повідомили «Україні молодій» у Черкаській обласній військовій адміністрації, мистецькі роботи представили у межах проєкту «Малюємо Перемогу... Сила рушникового Дерева життя».

 

Його спільно реалізували  ОВА,   Черкаський обласний краєзнавчий музей, майстрині обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва та громадські організації.


«Колись такі візерунки вишивали на святкових рушниках. Нині ж їх зобразили на предметах, що принесли на нашу землю війну та смерть», — зазначають у Черкаській ОВА.


Як наголошує заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації Олександр Шамрай, наші люди продовжують демонструвати свою силу та міць. І вкотре доводять, що світло перемагає темряву, а життя — смерть.

 

«І в цьому — наша сила. Дякую майстриням, які зберігають і примножують традиції. Наша ідентичність — символ незламності українського народу», — наголошує пан Олександр.


На виставці було представлено 26 тубусів від танкових снарядів з різними орнаментами регіонів Черкащини.


Як розповідає черкаська художниця Наталія Крамна-Таран, вона розмалювала п’ять контейнерів.

 

«Перший присвятила  Смілянщині, бо ми сміливі. Другий — Шполянщині, бо тут географічний центр України. Третій — Звенигородщині, бо саме тут з’явився на світ наш пророк Тарас Шевченко. Четвертий — Маньківщині, бо тут народилися моя мама і я. П’ятий — Жашківщині, бо тут народився мій батько. Така собі дорога з  Черкас у моє дитинство», — говорить пані Наталія.


До речі, після презентації всі артефакти передадуть громадським організаціям для реалізації їх на аукціонах. Вилучені кошти спрямують на потреби ЗСУ.