Свої солодкі тропіки: у Корсунському лісництві вирощують лимони Мейєра, мандарини та помело

04.01.2023
Свої солодкі тропіки: у Корсунському лісництві вирощують лимони Мейєра, мандарини та помело

У теплиці Корсунь-Шевченківського лісництва рясно вродили лимони Мейєра. (Фото надане Черкаським обласним управлінням лісового та мисливського господарства.)

Корсунські лісівники вміють вирощувати на Черкащині не лише гарні сосни та дуби, а й запашні та корисні сонячно-жовті лимони Мейєра. І не лише ці тропічні фрукти.

 

Про це «УМ» повідомили в Корсунь-Шевченківському лісгоспі.


«Уже понад 30 років лимони Мейєра, а ще природний гібрид помело, цитрони та мандарини вирощують у теплиці при Корсунь-Шевченківському лісгоспі. Щороку деревця з далеких країн тут квітують та плодоносять, адже забезпечені необхідним доглядом та умовами — стабільною вологістю та підвищеною температурою, характерними для тропічного клімату», — розповідають корсунські лісівники.


Плоди досягають стиглості саме взимку, а тому використовуються для забезпечення внутрішніх потреб підприємства.

 

Цікаво, що, приміром, для лимона Мейєра характерним є підвищений вміст цукру, тому плоди солодші, ніж інші лимони.


«Високі показники аскорбінової та лимонної кислот, вітамін А, вітаміни групи В, пектини, солі калію та міді роблять його цінним продуктом у традиційній та народній медицині. Чай з лимоном захищає організм від вірусних, застудних захворювань, підвищує імунітет, заповнює нестачу вітамінів. Також цедру, м’якоть лимона застосовують у косметології», — зазначають у Корсунь-Шевченківському лісгоспі.


Для продажу, уточнюють лісівники, на підприємстві завжди є в наявності укорінені живці та навіть підрощені рослини.

 

«Деревце лимона Мейєра росте невисоким, виглядає декоративним, тому його можна вирощувати навіть у квартирах. А якщо врахувати, що рослина самозапильна та має здатність плодоносити цілий рік, — отримуємо прекрасну корисну перспективу кімнатним рослинам», — пояснюють лісівники.