І лікувальне, і заспокійливе: як на деокупованій Херсонщині працюють черкаські медики

23.11.2022
І лікувальне, і заспокійливе: як на деокупованій Херсонщині працюють черкаські медики

Черкаські медики рятують від хвороб жителів Херсонщини. (Фото Ірини НАЗАРОК.)

Минув місяць, як медики «екстренки» Черкащини поїхали працювати на деокуповану Херсонщину.


«Наші медпрацівники надавали допомогу мешканцям Кочубеївської громади. За цей місяць уже відбулося чотири ротації бригад медицини катастроф Черкащини», — розповідає «УМ» Ірина Назарок із Черкаського обласного центру екстреної медичної допомоги. За її словами, з жителями звільненої Херсонщини працювали 18 медиків з Черкас, Умані та Сміли.


«На Херсонщині до бригад медицини катастроф по допомогу звернулися 320 осіб з найрізноманітнішими хворобами — від критичних станів до максимального загострення хронічних хвороб, зокрема і від психологічного навантаження, яке прийшло разом з бідою під назвою «русскій мір» після обстрілів і жорстокої поведінки окупантів», — веде далі пані Ірина.

 

І додає: в межах країни здається, що це небагато.

 

Але в межах невеликої громади звільнених територій Херсонщини це — суттєво. Крім медичної допомоги, ці 320 людей і члени їхніх родин отримали розуміння, що вони не самі зі своїми проблемами і держава про них дбає.


«Що можна сказати після першого місяця, проведеного на деокупованих територіях нашими працівниками? Люди чекають медичної допомоги, психологічної підтримки та просто впевненості, що про них не забули», — наголошує Ірина Назарок і наводить приклад, як в одному з населених пунктів наших медиків чекали дві години, бо побачили, що біля розбомбленого мосту після дощу автівка «швидкої» не змогла пробратись через річку. І люди стояли просто на вулиці, доки медики поїхали в об’їзд, накинувши тридцять кілометрів розбитими дорогами.


«Дякуємо голові Кочубеївської ОТГ Людмилі Костюк за організацію побуту команд медицини катастроф та за співпрацю», — підсумовує пані Ірина.

 

Вона каже, що наразі дві бригади медиків черкаської швидкої допомоги вже почали працювати у Великоолександрівській громаді Херсонщини.


До речі, днями з Черкаської області на Херсонщину було відправлено 100 тонн гуманітарки. Серед зібраного громадами Шевченкового краю — продукти харчування, питна вода, будівельні матеріали, дрова, генератори та «буржуйки».