У синьо-жовтому костюмі з фото з Ірпеня та Бучі: легенда британського року Род Стюарт підтримав Україну

23.11.2022
У синьо-жовтому костюмі з фото з Ірпеня та Бучі: легенда британського року Род Стюарт підтримав Україну

Род Стюарт.

Здається, весь світ став на бік добра у війні, яку Україна веде, захищаючись від російської агресії.

 

Не лишилися осторонь і легендарні рок-музиканти. У квітні британський рок-гурт Pink Floyd випустив кліп на пісню «Ой у лузі червона калина» з голосом лідера гурту «Бумбокс» Андрія Хливнюка, який з перших днів вторгнення пішов до лав Київської тероборони.

 

Кліп одразу очолив музичні чарти, а всі кошти від нього музиканти віддали на гуманітарну допомогу для України. Такий ажіотаж не випадковий — це була перша пісня, записана легендарним гуртом із 1994 року.


Україну підтримав іще один знаменитий британський рок-музикант, Род Стюарт. Днями в Ноттінгемі, відкриваючи своє турне Великою Британією, він вийшов на сцену в синьо-жовтому костюмі і заспівав свій хіт Rhythm Of My Heart («Ритм мого серця»), супроводжуючи виступ кадрами з Ірпеня, Бучі та інших українських міст, зруйнованих війною.

 

Як зазначив співак перед публікою, ця пісня була написана давно про війну у В’єтнамі, про те, наскільки вона безглузда.

 

«Але це стосується будь-якої війни. Присвячую її українцям. Це найменше, що я можу зробити», — сказав Род Стюарт на відкритті концерту.

 

77-річний музикант зізнався, що він народився одразу після закінчення Другої світової війни, але ніколи не думав, що на власні очі побачить знову наземні баталії з танками на вулицях, бомбардуванням міст, загибеллю дітей.


До речі, це не перша така підтримка українців з боку музиканта. У жовтні він прихистив українську родину з п’ятьма дітьми, орендувавши для них на рік цілий будинок.

 

Він особисто приїхав провідати українців і подружився з ними, незважаючи на мовний бар’єр. Співак сам має вісьмох дітей, тож, за його словами, дивитись на дитяче горе для нього було нестерпно.

 

А ще він зібрав і відправив до України три вантажівки з необхідними товарами до кордону з Україною, а по дорозі назад ними відвезли 16 біженців до Берліна.


Солідарність з українцями проявляють і інші не менш відомі рок-гурти. Метал-гурт Metallica зібрав $1 млн на допомогу українським біженцям. У квітні вони оголосили про збір коштів і першими ж внесли половину суми.

 

А уже в червні закрили збір, заявивши, що мільйон зібрано. Ці кошти музиканти передали благодійному фонду World Central Kitchen та його ініціативі #ChefsForUkraine, який займається забезпеченням харчування для українських біженців у шести країнах світу.


А Scorpions переспівав свій відомий хіт кінця 1980-х Wind of Change («Вітер змін»), замінивши слова про прогулянку Москвою на Now listen to my heart, it says Ukrainia («А тепер послухай моє серце, воно каже: Україна»).

 

Перед виконанням пісні соліст Scorpions Клаус Майне висловив підтримку Україні, а протягом усього музичного номера на пісню Wind of Change зала була освітлена синьо-жовтими променями.


Світ як може підтримує Україну. Але найкращу промоцію роблять Збройні сили України, які дев’ятий місяць стримують ворога і потроху звільняють окуповані території. У лавах захисників і багато українських рок-музикантів: крім Андрія Хливнюка, це лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк, лідер гурту Yurkesh Юрко Юрченко, лідер гурту «Нумер 482» Віталій Кириченко, лідер гурту «Козак System» Іван Леньо. Так що на концерт нашої Перемоги буде кого запросити.