Помилковий «мундіаль»: у Катарі офіційно відкрили скандальний ЧС-2022

23.11.2022
Помилковий «мундіаль»: у Катарі офіційно відкрили скандальний ЧС-2022

У Катарі стартував ЧС-2022, який, найімовірніше, стане одним із найскандальніших в історії. (Фото: Getty Images.)

Чемпіонат світу-2022, який через спеку в Катарі вперше проходить не влітку, а в зимовий період, попри всі скандали та критику, нарешті стартував: у матчі-відкритті господарі турніру поступились еквадорцям (0:2).


Стартовому поєдинку передували чутки в медіа, нібито багаті катарці підкупили 8 гравців збірної Еквадору, аби матч завершився з рахунком 1:0 на користь близькосхідної країни, а єдиний гол мали забити у другому таймі зустрічі.


Утім уже старт зустрічі розвіяв ці чутки: еквадорці, представлені футболістами з АПЛ, Ла Ліги та турецької Суперліги, були на голову сильніші за чинних чемпіонів Кубка Азії, склад яких сформували лише представники катарської першості.

 

Перший «дубль» на цьому ЧС записав у свій актив капітан південноамериканської збірної Еннер Валенсія: спочатку форвард «Фенербахче» реалізував пенальті, а потім результативно зіграв головою.

 

Міг екснападник «Вест Хема» робити і «хет-трик», утім іще один його точний удар не зарахували через офсайд після перегляду VAR.


Головними ж фаворитами на чемпіонську корону вважаються найсильніші збірні Південнної Америки — Бразилія та Аргентина.

 

«Селесао» має найсильніший склад за останні роки на чолі з Неймаром, котрий демонструє у «ПСЖ» свій надвисокий рівень, а аргентинці, маючи у складі 8-разового володаря «Золотого м’яча» Ліонеля Мессі, автоматично стають претендентами на перемогу.

 

Додаткової мотивації Лео і Ко додає й те, що для 35-річного футбольного генія це, найімовірніше, останній «мундіаль»: цього не приховує і сам гравець.


Утім не лише фактор Мессі робить володарів Кубка Америки фаворитами ЧС: підопічні Ліонеля Скалоні не програють уже 36 матчів поспіль, а склад, на відміну від попередніх форумів, коли вся атака залежала, по суті, від звитяг Лео, збалансований зірковими футболістами як у нападі, так і в інших лініях.

Еннер Валенсія увійшов в історію як автор перших голів на «мундіалі»-2022.
Фото: Getty Images.


Поки ж найсильніші збірні лише набирають обертів, головною темою для обговорень стало, власне, те, як Катар, котрий ніколи до того не грав на ЧС, отримав право провести «мундіаль», і те, які проблеми у ФІФА та в самій країні чемпіонат виявив.

 

Провідні світові ЗМІ останні два місяці до старту форуму невпинно нагадували про корупційну складову, завдяки якій Доха і стала господаркою ЧС.

 

Олії у вогонь підлив і експрезидент ФІФА Йозеф Блаттер (його, до речі, звинувачують у корупції — одна справа не завершилась вироком, але розгляд інших ще попереду), котрий прямо заявив, що ЧС-2022 мав пройти у США, а «мундіаль» у Катарі — помилка.


Футбольний функціонер розповів, мовляв, спочатку змагання планували провести у США, але за тиждень до вирішального конгресу втрутився тодішній президент Франції Ніколя Саркозі, який попросив тодішнього керівника УЄФА Мішеля Платіні віддати свій голос на користь Катару.


«Катар — дуже маленька країна. Футбол і чемпіонат світу занадто масштабні для цієї держави. Вибір Катару був помилкою. Ми домовилися у виконкомі, що Росія проводитиме чемпіонат світу з футболу 2018 року, а США — 2022 року. Це було б жестом миру, якби два давні політичні супротивники по черзі організували «мундіалі», — намагався перекласти всю вину на Саркозі й Платіні Блаттер.


«Ясна річ, ішлося і про гроші. Через пів року Катар купив у Франції винищувачі на 14,6 мільярда доларів», — продовжив ексочільник ФІФА.


Французькі ЗМІ з’ясували, що, ймовірно, Блаттер говорив про літаки A320 — у 2017 році Qatar Airways придбав 50 літаків на базі Airbus. Угода принесла французькій економіці 18,75 млрд доларів.


Велику увагу медіа привертає і той факт, що Катар, по суті, збудував 7 із 8 стадіонів з нуля, загалом витративши на всю підготовку рекордні за всю історію «мундіалів» 220 мільярдів доларів, але надшвидке будівництво (сотні об’єктів лише за 12 років з моменту затвердження заявки) відбувалось за рахунок нелюдських умов праці для будівельників-мігрантів.

 

Так, розслідувачі з’ясували, що великі інфраструктурні проєкти реалізувались руками 2 мільйонів трудових мігрантів, тисячі з яких загинули від рекордної спеки.


Ще одна з сотень проблем Катару — жахлива ситуація з порушенням прав людини. Так, жінку, яка зазнала сексуального насильства, можуть притягнути до відповідальності за позашлюбні статеві стосунки.

 

Крім цього, жінки не мають таких прав, що й чоловіки, хоча про рівність пише місцева конституція. Обурення західного світу викликає і позиція Катару щодо ЛГБТ-спільноти.

 

Напередодні посол ЧС та ексгравець збірної Катару з футболу Халід Салман заявив, що гомосексуальність, яка законодавчо заборонена в консервативній мусульманській країні, — це «пошкодження свідомості».

 

Неоднозначну реакцію викликала й заборона за два дні до старту турніру на продаж алкоголю на стадіонах: спиртне продаватимуть у спеціально відведених для цього зонах.


У керівництві ФІФА намагаються відбитись від критики неоднозначними заявами, які лише посилюють критику, та заявами про великі прибутки організації від проведення ЧС (організація отримає цьогоріч 7,5 млрд доларів доходів, більша частина з них — саме завдяки «мундіалю»).

 

Так, президент ФІФА Джанні Інфантіно перед «мундіалем» закликав «зосередитися на футболі, а не на ідеологічній чи політичній боротьбі».

 

Ще більше обурення викликав його заклик до «припинення вогню в Україні під час чемпіонату світу», адже ймовірне припинення вогню саме зараз, на тлі контрнаступальних успіхів ЗСУ, вигідне лише країні-агресору — рф.


«Якщо вам потрібно когось критикувати, не тисніть на гравців, тренерів. Хочете критикувати — критикуйте мене. Я тут для цього. Не критикуйте нікого іншого, не критикуйте Катар. Нехай люди насолоджуються цим чемпіонатом світу. Чи хочемо ми продовжувати плювати на інших, тому що вони виглядають інакше або вони відчувають себе по-іншому? Ми захищаємо права людини. Ми робимо це по-своєму. Й отримуємо результати. У нас є вболівальниці в Ірані. Жіноча ліга була створена в Судані. Давайте святкувати», — намагався виправдати провальну політику ФІФА Інфантіно.