Жерар Депардьє закрив свій продюсерський центр на росії

16.11.2022
Жерар Депардьє закрив свій продюсерський центр на росії

Жерар Депардьє

Пам’ятаєте, як у 2013-му відомий французький актор Жерар Депардьє тішився своїм новеньким російським паспортом, отриманим у Сочі з рук самого путіна?

 

Тоді він на всі заставки лаяв тодішнього президента Франції Франсуа Олланда, який вирішив накласти 75-відсотковий податок на багатіїв, які заробляють за рік понад мільйон євро.

 

Чого тільки не наслухалися французи від свого колишнього кумира: і що він ніколи не відчував себе французом, і що готовий померти за росію, де панує справжня свобода і демократія.


Отримавши підтримку росіян, прописку в Саранську, звання почесного громадянина Чечні та ключі від п’ятикімнатної квартири в Грозному, Депардьє вирішив розгорнути бурхливу діяльність на теренах нової батьківщини.

 

Спочатку він у Саранську на місці кінотеатру «Росія» відкрив культурний центр свого імені, а пізніше разом із бізнесменом Юрієм Мосманом — філію своєї виноробної компанії «Смаки Франції» та кінокомпанію «Бабуся» в Новосибірську.

 

А також –продюсерський центр, де почали знімати фільм про ескадрилью «Нормандія — Німан». Жерар Депардьє думав зняти стрічку в Калінінградській області й презентувати її як російсько-французький проєкт.


Але, як це водиться на росії, щось пішло не так. Спочатку в 2020 році через фінансові проблеми закрилися компанії «Смаки Франції» та «Бабуся».

 

А днями Депардьє заявив про закриття й продюсерського центру. Мовляв, простоює він без діла, а гроші за оренду платити треба.


Цікаво, що в травні Депардьє виступив із гучною заявою, розкритикувавши агресію російської армії щодо України. Щоправда, він тоді заявив, що в усьому винен путін, а прості росіяни (певне, мав на увазі себе, коханого) не мають від цього страждати. Він навіть згадав, що колись бував в Україні і товаришував із президентом Віктором Ющенком, а також пообіцяв віддати гонорари за свої концерти на українську армію.

 

Однак його одразу поставили на місце, пояснивши в кремлі, що «актор не до кінця розуміє суть того, що відбувається в Україні», і запропонували роз’яснити Депардьє причини так званої спецоперації.

 

Ця «почесна місія» була, очевидно, покладена на голову спілки чеченської молоді Рустама Тапаєва, який в ефірі одного із шоу милостиво дозволив Депардьє «не просити пробачення за свої слова», але при цьому порадив надалі висловлюватися винятково в межах своєї компетенції.


Так що Депардьє нічого не лишається, як і далі дегустувати своє вино та розмірковувати над примхами долі. Бо «податок на багатство», на знак протесту проти якого актор здійснив свій демарш, у Франції так і не прийняли, своїх фанатів  на батьківщині він утратив, а на росії їх так і не здобув. Добре ще, що зберігся розкішний особняк у Бельгії, де, подейкують, і живе «новий росіянин».


А ще бажано було б трішки підучити історію України, щоб більше ніколи не плутати її з росією, як це було  2015-го. Це тепер навіть малі діти знають.


А взагалі, як казала колись реклама, іноді краще жувати, ніж говорити. Навіть якщо ти колись для когось був кумиром.