Подолати сміттєву навалу: навіть під час війни українці сумлінно сортують побутові відходи

09.11.2022

Повномасштабне вторгнення росіян на нашу землю не лише призвело до численних руйнувань мирних міст і сіл, загибелі українських військових і цивільних, переміщення мільйонів громадян у безпечні місця, а й завдало шкоди довкіллю України на понад 1,35 трильйона гривень: від війни постраждали 20% заповідників і 3 млн га лісів.
    

Наразі під російською окупацією залишаються 8 заповідників та 10 національних природних парків, і можна лише уявити, що залишать по собі новітні варвари після деокупації цих територій.
    

Аби хоч якось зменшити тягар навантаження на довкілля та масштаби екологічного лиха, українці різними способами намагаються зробити так, аби на полігони твердих побутових відходів потрапляло якнайменше сміття.    
    

Зокрема, кияни за вісім місяців повномасштабної війни здали на переробку 80 тисяч кубометрів відходів, що дорівнює вмісту 700 спеціальних сміттєвозів — цей непотріб гарантовано не потрапив на сміттєві полігони, адже його відвезли на сортувальні лінії та станції.
    

У КМДА зазначили, що комунальне підприємство «Київкомунсервіс» та підрядні організації, що здійснюють вивезення відходів у столиці, попри труднощі воєнного стану, продовжують забезпечувати можливість сортувати сміття.
    

«Дякуємо киянам, які навіть у такий важкий час продовжують сортувати побутове сміття та відправляють його в контейнери для роздільного збору», — зазначив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

 

Він розповів, що в Києві функціонують близько 4 тисяч контейнерів для різних видів відходів, зокрема для: паперу; пластику; скла; небезпечних відходів, серед яких відпрацьовані батарейки, термометри, лампи, медичні відходи тощо.

 

Комунальники розповіли, що на початку повномасштабної війни обсяги зібраних відсортованих відходів зменшились. Сотні тисяч людей були змушені покинути свої домівки, через що зменшилася загальна кількість відходів.

 

Однак наразі в місто повернулося багато мешканців і приїхали внутрішньо переміщені особи. Тому збільшуються й обсяги утвореного сміття.
    

«Підприємство працює стабільно та готове забезпечити утилізацію утворених у столиці відходів», — наголошують у комунальних службах.
    

Нагадаємо, що на Київщині в Бориспільській, Броварській та Фастівській громадах планують збудувати два сміттєпереробні заводи для кластерного вирішення проблем з відходами трьох громад, що коштуватиме 117 мільйонів доларів.
    

Сучасні сміттєпереробні підприємства використовуватимуть одразу декілька технологій обробки та вироблятимуть біометан.

 

Наприклад, одне з них працюватиме в недалекому майбутньому на території Бориспільської громади, де вже визначено земельну ділянку у 25 га, на якій розташують потужності.

 

Голова Міндовкілля Руслан Стрілець заявив, що цими амбітними проєктами Україна нарешті починає долати сміттєву навалу.
    

А ось, наприклад, у Бучі, що на Київщині, містян закликали якомога щільніше стискати пластикові пляшки, щоб зекономити місце в контейнерах і пальне для спецмашин.