Прогресивні сходи: на євроарені продовжать грати «Шахтар» та «Дніпро-1»

09.11.2022
Прогресивні сходи: на євроарені продовжать грати «Шахтар» та «Дніпро-1»

Форвард «Дніпра-1» Артем Довбик став кращим бомбардиром групового раунду Ліги конференцій-2022/2023. (Фото з сайту xsport.uа.)

Нинішня єврокубкова осінь завершилася на місяць швидше, ніж бувало раніше.

 

Старт «зимового» чемпіонату світу, котрий з 20 листопада до 18 грудня триватиме в пустельному Катарі, змусив УЄФА скоригувати календар.
    

Із наступного понеділка на паузу стають провідні європейські чемпіонати, й збірні-учасниці «мундіалю» розпочинають підготовку до відповідальних змагань.
    

А на початку цього тижня у швейцарському Ньоні Європейський футбольний союз установив повні підсумки першої частини міжнародного клубного сезону-2022/2023, провівши жеребкування єврокубкового «плей-оф».
    

На груповій стадії кожного з трьох євротурнірів Україна мала по одному представнику. Двоє з них у лютому продовжать свої виступи на міжнародній арені. «Шахтар» гратиме в Лізі Європи, а «Дніпро-1» — у Лізі конференцій.

 

Натомість «Динамо» свої змагання на євроарені припинило. Здобувши лише одне очко в шести матчах групового раунду Ліги Європи, підопічні Мірчі Луческу посіли останнє місце в квартеті й залишилися без можливостей для подальшого турнірного прогресу.
    

«На мій погляд, ми не заслуговували на такий підсумок. В інших обставинах ми могли б досягти кращого результату. Ми дуже добре почали сезон, пройшовши «Фенербахче» і «Штурм» у кваліфікації Ліги чемпіонів. Далі у нас почалися постійні переїзди між Україною і Польщею, й протистояти «Бенфіці» в «плей-оф»-кваліфікації ЛЧ було вже складно. Коли ми почали одночасно грати в чемпіонаті України та Лізі Європи, стало неможливо контролювати ситуацію, адже у нас не було постійного місця для тренувань і свого стадіону», — пояснив причини невдач румунський наставник «Динамо».
    

У заключному турі групового раунду ЛЄ динамівці знову поступилися «Фенербахче», хоча, як зауважив Луческу, влітку в «лігочемпіонській» кваліфікації «біло-сині» були сильнішими за цей колоритний турецький колектив.
    

Не в найкращому настрої завершили груповий етап Ліги чемпіонів і футболісти «Шахтаря». Розгромну поразку німецькому «Лейпцигу» — 0:4 — «гірники» сприйняли дуже болісно.

 

Її наслідком став не тільки виліт із головного єврокубка. Суттєво постраждало й власне его «помаранчево-чорних».
    

«Підняти голови! Я сказав хлопцям підняти голови. «Лейпциг» — відмінна команда, і не соромно їм програти. Ми зробили все, що могли. У нас новий проєкт, нова команда, молоді хлопці. Ми працюємо три з половиною місяці, і вже досягли багато! Дивимося на себе зараз і бачимо, що стали кращими, ніж на початку шляху. Ми пройшли в Лігу Європи, де багато чудових команд», — після пониження в турнірному класі головний тренер «Шахтаря» Ігор Йовічевич заспокоював своїх підопічних.

 

А як команді, що потрапила до ЛЄ з Ліги чемпіонів, «гірникам» за місце в 1/8 фіналу доведеться зіграти стиковий матч із французьким «Ренном», який фінішував другим, услід за «Фенербахче», в раніше згаданій «динамівській» групі.
    

Примітно, що на команду з цього «лігоєвропейського» квартету потрапив і «Дніпро-1». АЕК із Ларнаки завершив груповий етап ЛЄ на одну сходинку вище за київських динамівців і здобув право на стикові матчі з командою, що посіла друге місце на груповій стадії Ліги конференцій.

 

За іронією долі, дніпряни гратимуть з АЕКом уже вдруге в сезоні. Улітку кіпріоти були сильнішими за команду Олександра Кучера в кваліфікації Ліги Європи.
    

Утім у рік свого єврокубкового дебюту «Дніпро-1» досяг неабиякого прогресу, тож йому цілком до снаги взяти в АЕКа реванш.

 

А маючи у своєму складі кращого бомбардира групової стадії Ліги конференцій-2022/2023 Артема Довбика, на рахунку котрого — п’ять м’ячів у шести матчах, поквитатися з кіпрським клубом за серпневу невдачу «Дніпру-1», думається, буде ще простіше.