Черкащина отримала унікальний «шпиталь на колесах»: такого немає навіть у країнах ЄС

02.11.2022
Черкащина отримала унікальний «шпиталь на колесах»: такого немає навіть у країнах ЄС

Унікальна мобільна мініреанімація вже на Черкащині. (Фото Ірини НАЗАРОК.)

Медики швидкої допомоги Черкащини відтепер зможуть транспортувати важкохворих пацієнтів спеціалізованим медичним автобусом, другим таким в Україні.

 

Про це «УМ» повідомила Ірина Назарок з Черкаського обласного центру екстреної медичної допомоги.

 

За її словами, за сприяння ВООЗ World Health Organization (WHO) та Міністерства охорони здоров’я України стала можливою реалізація проєкту урядів Норвегії та України у створенні п’яти спеціалізованих медичних автобусів для транспортування пацієнтів.

 

Ідея таких евакуаційних медичних автобусів виникла у зв’язку з тим, що зі збільшенням кількості перевезень пацієнтів, які постраждали внаслідок війни, зараз є потреба у транспортуванні одночасно кількох осіб.


«Один такий шпиталь на колесах уже курсує теренами України, а Черкаси отримали другий. Виробництво цих автобусів є інноваційним проєктом для Європи. Схожих медичних автобусів немає в жодній з європейських країн», — зазначає пані Ірина. Тож, уточнює вона, другий з таких медичних автобусів відтепер є у Черкасах і на ньому працюватимуть місцеві бригади медицини катастроф.


«Автобус має усе необхідне медичне устаткування, обладнаний сучасними багатофункціональними ношами, апаратами ШВЛ, кисневим забезпеченням, моніторами, інфузоматами, дефібриляторами та іншим медичним обладнанням і виробами медичного призначення. У ньому є сидячі місця для пацієнтів з легкими травмами та п’ять місць для лежачих пацієнтів у важкому стані», — розповідає Ірина Назарок.


Загалом же, пояснює вона, автобус призначений для тривалих транспортувань на далекі відстані пацієнтів у будь-яких станах, зокрема й критичних, навіть тих, хто на штучній вентиляції легень. Це така мініреанімація на колесах.


«Співробітники нашої «швидкої», а ще з Харкова та Львова пройшли у Польщі спеціальні навчання, щоб опанувати навички для якісної роботи під час транспортування пацієнтів автобусом-шпиталем. Оскільки це передбачає багато технічних знань в сукупності з нетехнічними», — говорить пані Ірина.

 

І додає, що спеціальне навчання ініціював та провів персонал догоспітальної клініки при лікарні Університету Осло, за підтримки уряду Норвегії та міністерства охорони здоров’я Норвегії, EUCPT (EU Civil Protection Mechanism), ВООЗ та бригад екстреної медичної допомоги, які наразі підтримують медичну евакуацію.


Як зазначає директор Черкаського обласного центру екстреної медичної допомоги Ігор Фесун, автобус-шпиталь дуже м’який, що важливо для перевезення хворих. А ще в ньому все ергономічно і в дорозі можна одночасно спостерігати за кількома пацієнтами, що дозволяє економити на кількості бригад.