За двох умов. У збірної України з’явився шанс таки потрапити на ЧС-2022

02.11.2022
За двох умов. У збірної України з’явився шанс таки потрапити на ЧС-2022

Збірна України може замінити на ЧС-2022 збірну Ірану й зустрітися в групі зі своїм кривдником у фіналі кваліфікації катарського «мундіалю» — командою Уельсу. (Фото www.ua-football.com.)

Цивілізований світ продовжує робити кроки, спрямовані на ізоляцію росії від міжнародного спортивного життя.

 

Відтоді, як армія рф розпочала повномасштабну агресію проти України, представників російського спорту відсторонили практично від усіх офіційних турнірів.


Наступний крок, як інформує ВВС, — це позбавлення російських спортсменів можливості брати участь і в товариських змаганнях, а також виключення представників країни-агресорки з міжнародних спортивних федерацій.


Першою ластівкою в цьому процесі можна вважати відмову Асоціації футболу Боснії і Герцеговини проводити товариський матч зі збірною росії.


«На сьогоднішньому засіданні виконкому Футбольної асоціації Боснії і Герцеговини матч, запланований на 19 листопада в Санкт-Петербурзі проти росії, перенесли», — йдеться в офіційній заяві АФБГ.

 

Водночас на засіданні виконкому української асоціації футболу було прийнято рішення про звернення до ФІФА та УЄФА із закликом виключити рфс зі складу членів цих організацій.

 

Причиною звернення УАФ до ФІФА та УЄФА стали нещодавні плани влади рф включити до складу чемпіонату росії з футболу команд з окупованих територій.


«Вороги атакують український футбол. Ми даємо їм потужний опір! УАФ направляє негайне звернення до ФІФА та УЄФА з вимогою застосувати найсуворіші санкції стосовно рфс. А саме, ми вимагатимемо виключення рфс з УЄФА та ФІФА за грубе порушення статутів цих організацій», — повідомив президент УАФ Андрій Павелко.


Окрім того, на виконкомі УАФ вирішили звернутися до ФІФА з проханням виключити Іран зі складу учасниць Чемпіонату світу-2022 через участь цієї країни в повномасштабному вторгненні рф в Україну.

До речі, на такому рішенні ФІФА наполягають також й іранські футболісти та місцеві активісти, вказуючи на те, що влада Ірану втручається у футбольні справи та постійно порушує права людини.


Заклики виключити Іран з числа учасників ЧС-2022 лунають і в ООН. Посол Постійного представництва Домінікани при Організації Об’єднаних Націй Паоло Замполлі закликав президента ФІФА Джанні Інфантіно позбавити Іран місця на катарському «мундіалі».


При цьому дипломат закликає ФІФА замість Ірану відправити на планетарний форум збірну Італії.

 

«Наскільки мені відомо, Італія посідає перше місце в рейтингу ФІФА серед тих збірних, які не кваліфікувалися. Було б дуже добре, якби італійці зустрілися в одній групі з Англією», — заявив Замполлі.

 

А під час жеребкування фінальної частини ЧС-2022 збірна Ірану потрапила до одного квартету з командами США, Англії та Уельсу.


До речі, збірна Уельсу — саме той колектив, який зупинив Україну на шляху до Катару, завдавши команді Михайла Фоменка мінімальної поразки у фіналі «плей-оф» кваліфікації.


У цьому контексті буде цікаво дочекатися рішення ФІФА щодо долі збірної Ірану та її можливого наступника на «мундіалі» в Катарі.