Українець Романчук здобув нагороди і в класичному басейні, і на відкритій воді

02.11.2022
Українець Романчук здобув нагороди і в класичному басейні, і на відкритій воді

Михайло Романчук продовжує успішно виступати і на відкритій воді. (Фото: AP.)

Після перемоги на чемпіонаті Європи в серпні найкращий український плавець Михайло Романчук розпочав сезон на комерційних стартах.


Так, на першому етапі Кубка світу в Берліні дворазовий призер Олімпіади в Токіо виборов «срібло» на коронній дистанції 1500 м вільним стилем, поступившись лише своєму давньому супернику, німцеві Флоріану Веллброку.

 

Таким чином, Михайло збільшив свій медальний доробок на рівні Кубка світу до 17 нагород. Тепер у колекції українця 11 золотих, 4 срібні та 2 бронзові медалі.


Водночас у дисципліні 400 м комплексним стилем Романчук фінішував сьомим, поступившись 10 секундами переможцю, норвежцю Йонтведту.


Інший українець, Владислав Бухов, у Берліні фінішував у топ-5 на дистанції 50 м вільним стилем. А Вадим Науменко завершив сьомим змагання на 200 м комплексом.


«Стартом на Кубку світу в Берліні я задоволений, як і показаними результатами. Адже це буквально три тижні, як я повернувся до тренувань у воді. Ми все ж таки з тренером вирішили зробити більшу відпустку, бо сезон був дуже важкий: переїзди, проблеми з документами, які потрібно було вирішувати. Ця відпустка затягнулась на п’ять тижнів, протягом яких я був без басейну. Я вважаю, що для трьох тижнів тренувань це гарний початок сезону. Працюємо далі, з новими силами і емоціями підходимо у новий сезон», — оцінив свій медальний старт Михайло.


За його словами, обстріли України з боку рф також впливають на його підготовку до змагань.

 

«Я пам’ятаю, що в один з днів вийшов з тренування і зайшов у телеграм-канали читати, що там. І просто в усіх писали, що масова атака на українські енергетичні системи. Я не міг дописатися ні до мами з татом, ні до дружини, ні до батьків дружини. Було дуже тяжко і я дуже нервував. Ситуація ця надзвичайно важка. Я спілкувався з українцями, які приїхали в Німеччину, вони також сказали, що дуже важко і страшно це все», — не приховував емоцій плавець.


Після Берліна поділився Михайло і планами на майбутнє. Український спортсмен розповів, що разом із тренерами вирішив пропустити чемпіонат світу на короткій воді, який у грудні пройде в Австралії.


«По-перше, я мав довгий відпочинок, і ми вирішили повільніше виходити на ті об’єми та ті тренування і зробити більший об’єм роботи. По-друге, це дуже далеко. Потрібні дуже великі кошти, а вони зараз необхідні Україні для інших справ. Тим паче, що чемпіонати світу ще будуть, а перемога нам потрібна якомога швидше», — пояснив причини такого рішення дворазовий призер ОІ.


Відмовившись від ЧС на короткій воді, Михайло переключився на відносно новий для себе вид програми — плавання на відкритій воді. Після «бронзи» на ЧС у Будапешті Романчук фінішував першим на престижному турнірі OceanMan у Греції на дистанції 10 км.


Головними претендентами на перемогу в запливі були саме Михайло та згаданий раніше німець Веллброк. За фінішним протоколом Романчук виграв у конкурентів 0,1 та 2,4 секунди відповідно.


Але насправді ж усі три призери влаштували символічний фініш: фінішну стрічку Романчук, Веллброк та ще один німець Муффельс долали разом, узявшись за руки.


«Змагання на кшталт цих згуртовують людей. Неважливо, хто ти і звідки, — усі в однакових умовах. Подібні змагання — неначе зустріч із сім’єю», — сказав Романчук.


У жіночому ж запливі на дистанції 5 км срібну нагороду здобула українка Ганна Пасічник, яка поступилася лише представниці Греції Гіоргії Павлопулу.