Тепла чи морозна? Яка зима очікує на українців — прогноз Укргідрометцентру

26.10.2022
Тепла чи морозна? Яка зима очікує на українців — прогноз Укргідрометцентру

В Україні через варварські бомбардування росіянами цивільної інфраструктури (чимала частина якої зазнала руйнувань) готуються до екстремального варіанта розвитку подій в енергетиці, тож не дивно, що кожного громадянина цікавить, якою ж буде зима.


Імовірний сценарій розвитку погодних умов протягом зими 2022-2023 років спрогнозували в Укргідрометцентрі: фахівці зробили прогноз, орієнтуючись на багаторічні спостереження на метеостанціях, де кожні три години здійснюють повний комплекс досліджень.


За основу визначення, якою буде погода взимку, синоптики взяли метеорологічні спостереження у більшості областей України впродовж 80—100 і більше років та результати аналізу температурних показників в Україні за останні 30 років.


Згідно з вердиктом метерологів, середня температура у грудні-лютому очікується на 1-2 градуси вище за норму, розраховану за період 1991—2020 років. Імовірність тривалих періодів дуже холодної погоди з мінімальною температурою -25­ ...-30 градусів в Україні є дуже низькою.


Здебільшого можливі короткочасні суттєві похолодання тривалістю 1-5 діб. Тоді мінімальна температура вночі становитиме -15 ...-20 градусів, а на північному сході країни до -26 градусів.


Також в Укргідрометцентрі зазначили, що перенесення опалювального сезону на пізніші терміни є обґрунтованим та підтверджується метеорологічними розрахунками.


«Перехід середньої добової температури через +8 градусів у бік зниження (початок опалювального періоду) навіть у північних регіонах України здійснюється в третій декаді жовтня, в інших регіонах України — на початку листопада та пізніше», — повідомили в Укр­гідрометцентрі.


Додамо, що, як зауважив «головний метеоролог» Микола Кульбіда, погода в Україні (і в цілому світі) змінюється, зокрема вона стає теплішою: з 80-х років середня температура січня та лютого у нас зросла на 2-2,5 градуса. Це відчутне потепління й тенденція до зростання, на жаль, зберігається.


«Щодо впливу на клімат активних бойових дій, то його можна буде визначити через 30 років, коли ми візьмемо цілу низку даних і побачимо, як змінилися кліматичні умови за цей період спостереження. Зараз конкретно сказати неможливо. Якщо говорити про екологічні наслідки, то, зрозуміло, вони є. Це забруднення територій, погіршення якості атмосферного повітря внаслідок величезної кількості вибухів. Але це все ще потрібно буде оцінити в майбутньому, зараз про зміни говорити рано. Я не можу сказати, якою мірою це відіб’ється на екології та умовах проживання людей. Але переконаний, що через війну не виникнуть нові природні явища, яких раніше в Україні не спостерігали. За будь-яких умов ці наслідки є локальними, а локальні процеси не впливають на глобальні речі», — резюмував пан Кульбіда.