Попри нічию з аутсайдером: «Дніпро-1» зберігає лідерство в національному чемпіонаті

26.10.2022
Попри нічию з аутсайдером: «Дніпро-1» зберігає лідерство в національному чемпіонаті

Після осічки в матчі з «Інгульцем» футболісти «Дніпра-1» знову стали на переможний шлях. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА)

Через масовані обстріли великих українських міст російськими ракетами під загрозою опинилося проведення футбольного чемпіонату країни.

 

В УАФ усерйоз міркували над тим, аби призупинити національні змагання.

 

Однак, зваживши всі «за» і «проти» (а представники окремих клубів УПЛ говорили про те, що будь-яка пауза в змаганнях занурить вітчизняний футбол у хаос), керівники футбольного господарства вирішили не проводити матчі лише в столиці, котра останнім часом серйозно потерпала від ракетних ударів російських військ і де на офіційному рівні діяла заборона на організацію спортивних заходів.


Відтак кілька тижнів УПЛ не могла використовувати столичні потужності для проведення календарних поєдинків ЧУ. Утім минулих вихідних великий футбол знову повернувся до столиці.

 

А разом з ним до Києва повернулося й «Динамо». Після відверто провальної серії в національній першості та Лізі Європи в столичному клубі вирішили грати домашні матчі прем’єр-ліги в Києві.

 

Однак сподівання Мірчі Луческу на те, що домашні стіни допоможуть його команді збадьоритися й додадуть грі яскравих барв, не надто справдилися.


Поєдинок проти «Ворскли», як і багато інших двобоїв нинішнього сезону, динамівці знову завершили без перемоги. Очолювані Віктором Скрипником ворскляни розписали з «біло-синіми» мирову.

 

«Якби мені до матчу сказали, що з «Динамо» зіграємо внічию, був би задоволений», — заявив головний тренер «Ворскли».

 

З новими підопічними Скрипник наразі перебуває в пошуках «своєї гри», котра для початку дозволила б «Ворсклі» відірватися від зони вильоту. А от у команди Луческу завдання трохи інше.

 

Перебування «Динамо» далеко від призової трійки — явище незвичне. Два незіграні за календарем матчі можуть у майбутньому дещо покращити турнірне становище динамівців, однак для боротьби за високі місця у грі підопічних Луческу має відбутися якісний стрибок. Його, слід визнати, від команди румунського наставника чекають уже давно. Однак нічия з «Ворсклою» підтвердила зворотне.

 

«На хлопців тисне відповідальність за результат», — мусив виправдовуватися за чергову безбарвну гру поважний румун.

 

У вболівальницькій спільноті «Динамо» усе голосніше лунають заклики про його відставку, проте подейкують, що власники клубу дозволять Луческу допрацювати до зими.

Динамівцям ніяк не вдається віднайти свою гру.
Фото з сайту fcdynamo.com.


На старті сезону так само не надто клеїлася гра й у «Кривбасу», і після затяжної серії без поразок і забитих м’ячів під питанням опинилося майбутнє його нового тренера Юрія Вернидуба.

 

Проте у дев’ятому турі криворізька команда відсвяткувала свою першу перемогу в поточному чемпіонаті, й тепер, без сумніву, загроза відставки значно менше тяжітиме над Вернидубом.


«Про відставку я говорив на емоціях. Ми всі — люди емоційні. Я казав, що коли команда не може виграти сім турів поспіль, то у цьому винен тренер. Я така людина, що просто їсти хліб не буду. Але можу сказати, що ми працюємо дуже багато, нам усе дається дуже тяжко», — розповів після перемоги над «Інгульцем» Вернидуб.

Зазначимо, що в попередньому турі «Інгулець» опинився в центрі іншої важливої події. Хлопці Сергія Лавриненка зупинили переможну ходу «Дніпра-1».

 

«У цьому матчі ми не заслуговували навіть на нічию», — головний тренер дніпрян Олександр Кучер неабияк розкритикував дії своїх підопічних у матчі з представником аутсайдерської групи.

 

Хай там як, а «Дніпро-1» продовжує залишатися на чолі турнірної таблиці, хоча за втраченими очками команду Кучера вже наздогнав «Шахтар».

Загалом, у своєму запасі «гірники» мають два поєдинки, котрі виявилися незіграними через їхній напружений ігровий графік.

 

Зважаючи на участь «помаранчево-чорних» у груповому турнірі Ліги чемпіонів, керівництво УПЛ уже двічі йшло назустріч команді Ігоря Йовічевича й переносило її матчі на інші дні.

 

Тож наразі у турнірній таблиці «Шахтар» — другий, проте свого одвічного конкурента в чемпіонській боротьбі — «Динамо» — він випереджає на дев’ять очок.

 

І це, мабуть, найважливіше досягнення «гірників» на старті ЧУ. Зазначимо, що такий солідний відрив «помаранчево-чорні» сформували не в останню чергу завдяки впевненій перемозі над конкурентом в очному двобої — 3:1.


Мірча Луческу так охарактеризував той двобій: «Шахтар» заслужив на перемогу. На тлі наших неймовірних помилок «Шахтар» виглядав свіжішим, грав на більш високих швидкостях, ми не могли піднятися до такого рівня і поступалися супернику, перш за все в рухливості».


«Олександрія», «Зоря», «Верес», «Металіст», «Колос» — усі ці колективи ще належить обійти динамівцям на шляху до призової трійки, хоча наскільки це їм вдасться — сказати важко.

 

Кожен з вищеперерахованих середняків у нинішньому сезоні демонструє впертість та наполегливість, тож навряд чи легко поступиться своїм місцем фавориту.

 

До речі, в цьому контексті варто пригадати заяву президента «Олександрії» Сергія Кузьменка, котрий перед стартом сезону пообіцяв, що його команда боротиметься за медалі.

ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 9-й тур. «Олександрія» — «Львів» — 2:0, «Динамо» — «Ворскла» — 1:1, «Верес» — «Зоря» — 0:1, «Металіст» — «Дніпро-1» — 0:1, «Рух» — «Металіст-1925» — 1:1, «Кривбас» — «Інгулець» — 2:1, «Колос» — «Чорноморець» — 1:1.
8-й тур. «Львів» — «Верес» — 1:3, «Чорноморець» — «Зоря» — 0:4, «Олександрія» — «Кривбас» — 2:0, «Дніпро-1» — «Інгулець» — 2:2, «Ворскла» — «Рух» — 0:1, «Металіст-1925» –«Минай» — 0:1, «Шахтар» — «Колос» — 3:0.
Турнірне становище: «Дніпро-1» — 22 (8 матчів), «Шахтар» — 19 (7), «Олександрія» — 16 (7), «Зоря» — 16 (8), «Верес» — 14 (9), «Металіст» — 13 (8), «Колос» — 12 (8), «Динамо» — 10 (7), «Металіст-1925» — 10 (8), «Минай» — 9 (8), «Рух», «Ворскла» — 8 (9), «Кривбас» — 6 (8), «Львів» — 5 (8), «Інгулець» — 4 (8), «Чорноморець» — 3 (8).