Воєнна реальність: матчі нового баскетбольного ЧУ серед чоловіків проходять у «бульбашках»

26.10.2022
Воєнна реальність: матчі нового баскетбольного ЧУ серед чоловіків проходять у «бульбашках»

На старті ЧУ «Київ-Баскет» у домашній «бульбашці» здобув три перемоги поспіль. (Фото з сайту kyiv-basket.com.ua.)

Намагаючись в умовах війни зберегти й продовжити життя своїх елітних чемпіонатів, кожному з керівників національних спортивних федерацій доводиться приймати складні, неочікувані та часом непопулярні рішення.


Підготовка до старту баскетбольного чемпіонату України серед чоловіків проходила в умовах серйозної суперечки, котра виникла між керівництвом Федерації баскетболу України та власником СК «Прометей» Володимиром Дубинським. Підсумком того протистояння стала відсутність у національному турнірі найсильнішого колективу останніх років.


А перед початком суперліги очільник ФБУ Михайло Бродський знову повторив: «На сьогодні пан Дубинський відчув себе головним баскетбольним магнатом, який може трясти грошима, підкуповувати українські клуби своїми подачками у важкий час, дискредитувати федерацію перед FIBA, виступаючи в комерційній лізі, попри обіцянку грати в Лізі чемпіонів. Ми не будемо і не хочемо нікого ображати, просто один клуб не може диктувати умови всім. Ми зможемо провести чемпіонат України без «Прометея», котрий опинився в іншій реальності».


Тож без «Прометея» на старт баскетбольного ЧУ-2022/2023 вийшли вісім команд: «Будівельник», «Дніпро» Дніпро, «Київ-Баскет», «Запоріжжя», «Черкаські Мавпи», «БІПА-Одеська область», «Старий Луцьк-Університет» та «Прикарпаття-Говерла».

Іще один колектив — «Львівська політехніка» — має долучитися до турніру трохи згодом. Заявившись на змагання в останній момент, колектив зі Львова отримав кілька тижнів на додаткову підготовку й свої виступи в чемпіонаті розпочне з третього туру.

 

При цьому грати чемпіонат його учасники взялися, застосовуючи принцип з’їзних турів, або ж правило бульбашки, котре часто використовували в Європі під час коронавірусної пандемії.


Перші ж матчі нового сезону приймали Київ та Івано-Франківськ. Також гратимуть матчі суперліги в Дніпрі та Луцьку. Згідно з регламентом, у поточному чемпіонаті команди повинні пройти чотири кола, за підсумками яких, власне, і мають визначитися призери перегонів.

 

Щоправда, за словами генерального секретаря ФБУ Володимира Драбіковського, залежно від обстановки на фронті умови чемпіонської гонки можуть змінитися й, за сприятливих умов, наприкінці сезону ФБУ готова провести в суперлізі «плей-оф».


Однак наразі команди лише починають свою турнірну дорогу. Столичний «Київ-Баскет» новий чемпіонат розпочав із трьох перемог.

 

Натомість очільник «Будівельника» Дмитро Забірченко каже, що його підопічні до сезону готові лише на 20 відсотків і далекі від свого оптимуму, хоча «гладіатори» вже тривалий час змагаються на євроарені.

 

Утім «Будівельник»  у єврокубках, та «Будівельник», що гратиме в чемпіонаті України, — це дві різні команди, які мають різних наставників та різних виконавців.

 

Столичними «гладіаторами» на міжнародній арені, серед яких є й кілька легіонерів», керує досвідчений наставник Валерій Плеханов, натомість на внутрішній арені «Будка» виступатиме під орудою молодого тренера Дмитра Забірченка, навколо котрого зібрані так само перспективні молоді вітчизняні виконавці.

 

На думку експертів, «Будівельник» обов’язково претендуватиме на найвищі місця в новому національному розіграші, хоча, як каже їхній наставник, команді потрібен час, аби набрати відповідну форму.