Українські «снайпери» здобули вісім нагород ЧС та три ліцензії на Олімпійські ігри

26.10.2022
Українські «снайпери» здобули вісім нагород ЧС та три ліцензії на Олімпійські ігри

Сергій Куліш разом із «золотом» чемпіонату світу здобув і ліцензію на Олімпіаду. (Фото: НОК України.)

Через 1,5 року після завершення Олімпіади-2020 у Токіо, яка через коронавірус пройшла у 2021 році, українські спортсмени почали виборювати ліцензії на наступні Ігри, які у 2024 році прийматиме Париж.


Першими три квитки на Олімпіаду в Парижі забронювали представники української стрільби.

 

На чемпіонаті світу наші «снайпери» вкотре підтвердили свій високий клас, тому сподівання на олімпійські медалі у цьому виді спорту є небезпідставними.


Першою спортсменкою, яка здобула ліцензію на Ігри в Парижі для України, стала Ірина Маловічко, котра спеціалізується на стендовій стрільбі.

 

За підсумками відбору на ЧС в Осієці 28-річна українка потрапила до вісімки кращих, отримавши шанс поборотись не лише за медалі, а й за путівку на Олімпіаду.


Зрештою, Ірина виконала одне завдання з двох: завершивши змагання п’ятою, Маловічко принесла Україні першу неіменну ліцензію.

 

Ліцензії були передбачені для топ-4 спортсменок світового форуму, але через те, що британка Гілл, яка стала другою, уже мала допуск до Ігор, четверта путівка дісталсь саме українці.

 

Статус неіменної ліцензії означає, що її отримала саме збірна, а не конкретний спортсмен: склад команди надалі визначатиметься на національному рівні.


Утім, як пояснила сама Маловічко, до Парижа вона точно поїде.

 

«Ліцензія є неіменною, але було вирішено давно, що та людина, яка її завойовує, і їде на Олімпіаду. Бо в нашому виді набагато важче взяти ліцензію, ніж потім виступити на Іграх. На Олімпіаді ти маєш тільки 30 осіб у суперниках, і це набагато легше, якщо можна так сказати. А тут ти повинен обстріляти близько ста жінок, щоб вибороти ліцензію. А ще тобі має трохи підфартити. Тому це набагато важче», — розповіла Ірина.

Також Маловічко, яка на Іграх у Токіо стала восьмою, поділилась емоціями після здобуття ще однієї ліцензії.

 

«Я не очікувала зовсім, що здобуду ліцензію тут, на ЧС. На чемпіонаті світу в нашому виді спорту це дуже важко, ще й серед цих американців та італійців, вони у нас вважаються топовими учасниками. Це було неймовірне відчуття. Я ще досі не вірю в це трішки, що поїду до Парижа. А також, що так рано завоювала цю ліцензію. Легше це зробити наприкінці, коли більшість учасників уже відібралися. А не на початку, коли лише шість жінок узяли нині ліцензії, і я серед них. Це неймовірно», — не приховувала радості Маловічко.


А от серед представників кульової стрільби на світовій першості, яка проходила в Каїрі, справжній бенефіс влаштував Павло Коростильов.

 

Спочатку 24-річний стрілець став третім у стрільбі з пневматичного пістолета з 10 метрів, разом із медаллю здобувши ліцензію.

 

Ще одну бронзову медаль Павло виграв у дуеті з титулованою Оленою Костевич у дисципліні стандартний пістолет, 25 метрів.

 

А в такому ж виді програми, але в індивідуальному заліку, він узагалі став першим, здобувши таким чином четверте «золото» на рівні ЧС у кар’єрі. Щоправда, у цих двох видах програми ліцензії на ОІ не розігрували.


Подвійний тріумф вдався віцечемпіону Ріо-2016 Сергію Кулішу, який разом із «золотом» у стрільбі з гвинтівки з трьох положень з 50 метрів здобув іще одну ліцензію для України. Перед цим Куліш виборов «срібло» у міксті з Дар’єю Тиховою у стрільбі з гвинтівки з 50 метрів.


Загалом же наші представники кульової стрільби завоювали у Каїрі вісім нагород. Так, варто виокремити дует Юлії Коростильової та Максима Городинця, який виграв «золото» у стрільбі з малокаліберного пістолета з 25 метрів.


Ще дві «бронзи» — в активі Віктора Банькіна (пістолет, 50 м) та чоловічої команди у складі Івана Ткаленка, Олексія Вятчина та Данила Гриника (гвинтівка, 50 м, три позиції).