Бетон без перфораторів: як забезпечити житлом понад 800 тисяч українців, які втратили дім

19.10.2022

За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, через бомбардування росіянами українських міст понад 800 тис. українців залишились без домівок, на цей час зруйновано понад 45 млн кв. м житла.

 

На думку експертів, через зупинку підприємств, руйнування ланцюжків постачання, дефіцит робочої сили та інших негативних факторів, зумовлених війною, для того, аби відновити такі обсяги, країні, навіть із допомогою іноземних партнерів, знадобиться від 10 до 15 років.

 

Адже навіть у «найкращі» доковідні та довоєнні більш-менш стабільні часи обсяг спорудження житла сягав у середньому позначки  10 млн кв. м на рік.


Українські інженери створили prefab-технологію швидкісного виробництва та зведення збірних бетонних утеплених будинків Well-being ConTech, завдяки якій терміни багатоквартирного будівництва скоротяться вдвічі, в порівнянні навіть із сучасними, поширеними в Україні та світі, технологіями, наприклад каркасно-монолітною.

 

Швидкість зведення багатоповерхових споруд передбачає побудування понад 120 квартир на місяць, що дорівнює двом шестиповерхівкам.


Короткі терміни зведення та зниження собівартості зумовлені виробництвом усіх елементів будинку на заводі в ідеальних умовах та їх швидкому збиранню на будмайданчику.

 

У досконалих за геометрією багатошарових рівних стінах, як обіцяє розробник, утеплених мінеральною ватою, вже зроблено всі технологічні отвори та штроби для електрики.

 

Тому житло, зведене за такою технологією, також називають «будинками без перфораторів». Гладкі поверхні мають зменшити час на проведення оздоблювальних робіт.


«Новою метрикою відновлення України має стати саме концепція швидкозаселення, — говорить Марк Кестельбойм, CEO підрозділу Well-being ConTech компанії «Будова» та один з авторів концепції прогресивної системи відбудови. — За допомогою нашої технології, в якій поєднуються фактори високого ступеня готовності всіх елементів будинку та їх швидкого спорудження, ми зможемо відбудувати країну достатньо швидко».


Зовнішні стіни будівлі утворюють сейсмостійкий бетонний каркас, що підвищить спротив прогресуючому руйнуванню та обваленню, спричиненому вибухами. Вони здатні витримати навантаження, що співвідносяться з землетрусами інтенсивністю до 8 балів.


При зведенні збірних будинків за технологією Well-being усі виробничі процеси діджиталізовані, контролюються спеціальним програмним забезпеченням, що унеможливлює корупційну складову та робить прозорим бюджетування й звітність перед інвесторами.

 

Перший завод Well-being ConTech збудований в Одесі, його потужність понад 72 тис. кв. м житла на рік. Розташування виробництва дозволяє знизити логістичні витрати, наприклад при майбутньо­му відновленні Херсона та Миколаєва. Автори заявляють, що готові масштабувати виробництво та будувати заводи у будь-якій точці України протягом 3-6 місяців.

Тетяна РУДЕНКО