«Кращий тиждень у житті». Данило Сікан зробив свій перший «хет-трик» за «Шахтар»

05.10.2022
«Кращий тиждень у житті». Данило Сікан зробив свій перший «хет-трик» за «Шахтар»

У матчі з «Металістом-1925» Данило Сікан зробив свій перший «хет-трик» за «Шахтар». (Фото з сайту shakhtar.com.)

Далеко не один рік в українському футболі перед стартом кожного нового сезону розгоралися жваві дискусії щодо єдиного ТВ-пулу.

 

Минулого літа УАФ та УПЛ оголосили про підписання трирічного контракту з відомим міжнародним спортивним мовником Setanta, після чого здалося, що в багаторічній суперечці про централізацію телевізійних прав можна поставити крапку.

 

Утім разом із поверненням на вітчизняні футбольні арени великого футболу в країну повернулися й розмови про небажання власників окремих клубів формувати єдиний ТВ-пул.


Днями ж президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє клубам самостійно ви­значати транслятора своїх матчів. І тепер, без сумніву, тиснути на клуби з метою телевізійного об’єднання УАФ буде ще важче.


Водночас знаний футбольний коментатор Віктор Вацко вважає, що в нових законодавчих реаліях існування УПЛ узагалі немає сенсу.

 

«УПЛ можна закривати. Вона показала, що не здатна ні на що вплинути, не здатна нічого вирішити, не здатна стати організацією, яка консолідує всіх довкола себе. УПЛ як окрема структура виявилась недієвою і непотрібною. В такій ситуації УПЛ цілком спокійно, без втрати якості, можна замінити Комітетом з проведення змагань у структурі УАФ. Вітаємо, ми повертаємося у 90-ті», — заявив Вацко.


Тим часом після ігрової паузи, пов’язаної з матчами збірних, в Україні знову грають поєдинки прем’єр-ліги. І після матчів п’ятого туру маємо в турнірній таблиці нового лідера.

 

Зазнавши в турнірі першої поразки, «Колос» поступився чільною позицією «Шахтарю». Цікаво, що обом цим колективам з верхівки турнірної таблиці минулих вихідних випало грати з харківськими командами.

 

Футболісти з Ковалівки «всуху» програли «Металісту» — 0:2, а «гірники» розгромили «Металіст-1925» — 6:1. При цьому свій другий «хет-трик» у сезоні (перший — за молодіжну збірну) зробив 21-річний форвард «помаранчево-чорних» Данило Сікан.

 

«Можливо, це мій кращий тиждень у житті. Мріяв забити за цю команду три голи, мені це вдалося. Дякую команді й головному тренеру», — поділився емоціями талановитий футболіст.


А посеред тижня на «Шахтар» чекає значно складніше випробування — матч Ліги чемпіонів проти «Реала».


«Звісно, сьогоднішня перемога над «Металістом-1925» допоможе в емоційному плані. Успішні дії завжди надають упевненості, але ми повинні розуміти, проти кого гратимемо. Можу вас запевнити, що це найкращий клуб світу, найкраща організація у світі, хоча «Шахтар» у плані організації не надто далеко, проте все одно перевага на їхньому боці, треба визнати. У «Реала» найвищий рівень футболістів, тож готуватимемося дуже серйозно. Віддамо всі сили, аби потішити українських уболівальників», — зазначив наставник «гірників» Ігор Йовічевич.


До слова, його попередня команда — «Дніпро-1» — залишається єдиною в ЧУ, котра досі не втрачала очок. Четверта поспіль перемога в УПЛ — цього разу над «Львовом» (3:0) — вивела дніпрян на друге місце.

 

А чинний віцечемпіон країни — «Динамо» — з великими труднощами здолав в гостях «Минай» і з шістьма очками в активі піднявся в «топдесятку» чемпіонату.


Певного прогресу в грі досягли й футболісти «Кривбасу». В п’ятому турі вони забили свої перші голи в сезоні, хоча й залишилися на останньому місці в турнірній таблиці.

 

Цікаво, що два м’ячі підопічні Юрія Вернидуба забили одному з лідерів перегонів — «Зорі», котру, до слова, не так давно очолював нинішній наставник криворізького клубу.

 

«Коли всі б’ються, максимально віддаються, тоді є результат», — прокоментував нічийний результат у матчі з «Зорею» Вернидуб.


Цікавим за напругою вийшов і поєдинок «Вереса» й «Руха». Уперше за п’ять років рівненський колектив грав на рідному стадіоні «Авангард». Місцевий колектив дуже хотів перемогти (президент «Вереса» встановив за перемогу пристойні призові), але суперник зробити цього не дозволив (2:2).

ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 5-й тур. «Верес» — «Рух» — 2:2, «Металіст-1925» — «Колос» — 2:0, «Інгулець» — «Ворскла» — 0:1, «Львів» — «Дніпро-1» — 0:3, «Металіст» — «Шахтар» — 1:6, «Минай» — «Динамо» — 0:1, «Чорноморець» — «Олександрія» — 1:2, «Зоря» — «Кривбас» — 2:2.
    Турнірне становище: «Шахтар» — 13, «Дніпро-1» — 12 (4 матчі), «Зоря», «Колос», «Олександрія», «Верес» — 10, «Металіст-1925» — 8, «Металіст» — 7, «Динамо» — 6 (4), «Львів», «Рух», «Ворскла», «Минай» — 4, «Інгулець», «Чорноморець», «Кривбас» — 2.