Із щастя та горя Богданова доля: як війна зробила з ірпінського випускника відповідального главу сім’ї

28.09.2022

Війна перевернула життя абсолютно кожного українця. Усе розділилося на «до» та «після».

 

Ця катастрофа ніколи не забудеться нами, адже вона принесла багато страждань та болю у наші долі, велику кількість змін та кардинальне переосмислення цінностей.

 

Безумовно, українці — неймовірно вольовий народ, який став іще сильнішим після всіх цих жахливих подій.

 

І що б трапилося, ми завжди намагаємося підтримати одне одного, допомогти, навіть коли самим важко.

 

Уся сила характеру наших людей проявляється у патріотизмі, цілеспрямованості та незламності духу, в тому, наскільки мужньо ми справляємося з усіма складнощами, які виникли внаслідок трагічних для нашої країни подій.

 

І це дійсно заслуговує на повагу.

Життя з нуля

Одним із постраждалих від російських злочинів став мій хороший знайомий Богдан. У його будинок в Ірпені Київської області влучила ракета, житло повністю згоріло.

 

Зараз він із мамою та молодшим братом вимушено живе у Данії. Від себе можу сказати, що це неймовірно світла та сильна людина, у якої й до війни була дуже непроста доля.

 

Рік тому мій друг втратив батька, проте він ніколи не опускав рук, жив з отптимізмом та вірою в найкраще, мав великі плани на майбутнє і якраз навесні мав закінчити одинадцятий клас та вступити до університету.

 

На жаль, непередбачувані події внесли свої корективи в його життя, і саме зараз йому доводиться самостійно будувати все з чистого аркуша, допомагаючи мамі та 4-річному братові.

З надією на порятунок

«Коли це все почалося, я відразу записався в охорону бомбосховища, в якому сиділи майже всі жителі нашої вулиці. Хоча самому було страшно, я не міг сидіти з ними без діла та просто чекати незрозуміло чого. Чергував в основному вночі, з хлопцями періодично мінялись, щоб був час хоча б поспати, поїсти та вирішити ще якісь справи.

 

Десь 4-5 березня москалі почали заходити в Ірпінь, знищуючи все на своєму шляху. Повітряні тривоги не припинялися, було чутно, як летять ракети та лунають вибухи в Гостомелі. За декілька днів, коли русня вже хазяйнувала у місті, стало небезбечно перебувати на вулиці. Часом комендантська година тривала по декілька днів. У магазинах майже неможливо було знайти щось поїсти, усе розкупили.

 

Пам’ятаю лише гігантські черги. Було страшно за місто, власне життя та за родину. В мене зовсім маленький брат, батька немає, я мав діяти рішучо, по-чоловічому, але не знав, як допомогти рідним. Єдине, що я тоді розумів, це те, що треба виїжджати з міста, поки нас не вбили. Авто у нас немає, але пощастило, що в Ірпені було організовано евакуацію електричкою, лише жінок та маленьких дітей.

 

Я посадив на неї маму з братом 9 березня, вони поїхали до Ужгорода (в нас там знайомі). Я залишився сам, деякий час був із хлопцями у бомбосховищі, чергували постійно, проте було морально дуже важко.

 

Одного з моїх друзів убили окупанти, люди розповідали жахливі речі, як гвалтували жінок, мародери заходили в домівки та виносили все, від харчів до жіночої білизни. Потім я знайшов перевізника, і нам вдалося виїхати з міста 11 березня з тими хлопцями, з якими охороняли сховище», — розповідає Богдан.


У той період, навесні, виїжджати з міста було небезпечно, всюди стріляли, на блокпостах були кілометрові черги, окупанти прицільно били по автомобілях. Проте залишатися було ще небезпечніше.

 

Це щастя, що велика кількість людей змогла виїхати з Ірпеня вчасно.

Ракета прилетіла і позбавила житла

«Я встиг зібрати найважливіші речі. Дорога була довгою та небезпечною і тривала кілька діб. Водій постійно змінював маршрут, тому що росіяни заходили з різних боків. Була ніч, 13 березня, ми зупинилися на кілька годин десь уже в західній частині України, коли стало більш-менш безпечно, щоб перевізник зміг поспати хоч трохи. Я взяв телефон, побачив багато пропущених викликів від мами і фотографії розбомбленого будинку з усіх можливих ракурсів, які вона відправила декілька годин тому. Їй прислали це сусіди, що залишилися в місті», — додає Богдан.

 

Вікторія КОЗЛОВСЬКА,
студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка