Оптимістичні сподівання: як після розгрому у Глазго збірна України просто зім’яла команду Вірменії

28.09.2022
Оптимістичні сподівання: як після розгрому у Глазго збірна України просто зім’яла команду Вірменії

Після розгрому в Глазго збірна України, граючи абсолютно іншим складом, просто зім’яла команду Вірменії. (Фото з сайту uaf.ua.)

Поява на тренерському містку національної збірної України Олександра Петракова вітчизняна футбольна спільнота сприйняла неоднозначно.

 

Головне питання, що на момент його приходу найбільше турбувало вболівальників «синьо-жовтих», якою буде взаємодія наставника, тренерська кар’єра котрого здебільшого була зосереджена на роботі з молодіжними колективами та футболістами-професіоналами.


Озираючись на пройдений разом із національною збірною Олександром Петраковим шлях, можна сказати, що каші наставник точно не зіпсував.

 

Під його орудою головна команда країни точно виглядала конкурентоздатною.

 

А сам тренер показав себе як вимогливий і здатний добре мотивувати команду спеціаліст.

 

Коли Андрій Шевченко вирішив залишити посаду головного тренера української збірної, позиції «синьо-жовтих» у відборі на ЧС-2022 були доволі скромні.

 

Однак Петракову вдалося вивести команду з групи та зіграти з нею у фіналі «плей-оф» кваліфікації на катарський «мундіаль».


Довелося шукати наставнику нестандартні рішення й на фініші групової стадії Ліги націй, коли знадобилося швидко оживити команду після болючої поразки збірній Шотландії в Глазго (0:3).

 

На гостьову гру проти команди Вірменії, де втрачати очки українські збірники просто не мали права, Олександр Петраков виставив абсолютно інший склад, замінивши в порівнянні з провальною грою на «Хемпден Парк» усіх 11 виконавців «основи».


«Хочу наголосити, що в мене у збірній немає основних гравців, у нас єдиний колектив. Не може бути в збірній першого й другого складу. Тут футболісти, які грають у своїх клубах, де інша атмосфера, конкуренція. Часом вони не мають достатньої ігрової практики. Але я їх заспокоїв, довірився їм, і вони все виконали, не підвели, хоч і було тяжко», — розповів про свій нестандартний хід Петраков.

У попередньому матчі проти шотландців українські збірники були не схожі самі на себе.


За словами наставника, перебуваючи на посту головного тренера національної збірної України, йому постійно доводиться ризикувати і в разі невдалих експериментів вислуховувати критику.

 

Утім, каже Петраков, до критичних слів він уже звик, хоча на початку роботи в національній збірній слухати їх було дуже важко.


«Я вже адаптувався, хоча спочатку було дуже важко. Але це специфіка національної збірної — кожна гра відповідальна. Рівень матчів дуже високий. Тут одна гра вартує десяти ігор внутрішнього чемпіонату. Коли повертаюся додому після поєдинків, то відчуваю дуже сильну втому, проте відходжу за три-чотири дні. Матч національної збірної — це дуже серйозний рівень і дуже велика відповідальність», — зізнався Петраков.


Розгромна поразка від шотландців у четвертому турі Ліги націй — це той момент, коли від отриманих ударів можуть підкоситися ноги.

 

Утім наставник «синьо-жовтих» зробив усе можливе, аби його команда швидко забула про невдачу й залишилася в боротьбі за перемогу в групі.

 

А, як відомо, лише переможці квартетів у дивізіоні «В» зможуть підвищитися в класі й провести наступний розіграш Ліги націй в елітарному клубі збірних.


Розбивши в Єревані місцеву збірну (5:0), команда Петракова зберегла хороші шанси на підвищення в класі.

 

Аби стати першими в своєму квартеті, «синьо-жовтим» потрібно було небагато — просто реваншуватися за поразку шотландцям у повторному побаченні.


Попри те, що в «матчі-відповіді» збірна України була позбавлена переваги власного поля, Олександр Петраков з оптимізмом дивився в майбутнє.

 

«Ми зробимо все можливе, щоб посісти перше місце в групі. Ми дуже хочемо реабілітуватися й піднятися в дивізіон А», — заявив напередодні вирішального поєдинку в квартеті наставник «синьо-жовтих».


Для проведення умовно домашнього поєдинку проти Шотландії збірна України обрала футбольну арену в польському Кракові, де, за словами півзахисника «синьо-жовтих» та італійської «Аталанти» Руслана Малиновського, команда почувається як удома.

 

«Важливо зробити правильні висновки з попередньої гри й витримати у фізичному плані всі 90 хвилин», — наголошував перед повторним побаченням з шотландцями Малиновський.


Нагадаємо, що на початку літа українські збірники якісно підготувалися до гри з шотландцями, перегравши їх у півфіналі «плей-оф» кваліфікації ЧС-2022 — 3:1.


Тож для ще однієї перемоги вигадувати велосипед команді Петракова не потрібно. Рецепт успішної гри проти збірної Шотландії в неї є.

 

Як зізнався наставник «синьо-жовтих», перед програним поєдинком у Глазго українські збірники мали проблеми з фізичними кондиціями.

 

Однак ситуація змінилася, й до повторного побачення з шотландцями в ЛН українські збірники підходили в значно кращому стані.

 

«Ми готові до гри, і статус цієї гри важливий. Ми дуже хочемо реабілітуватися. А як воно вийде, побачимо», — зауважив Петраков.

 

ТАБЛО
    Ліга націй. Дивізіон В. Група 1. Шотландія — Україна — 3:0, Вірменія — Україна — 0:5 (Тимчик, 22; Зубков, 57; Довбик, 69, 84; Ігнатенко, 81).
    Турнірне становище після п’яти матчів: Шотландія — 12, Україна — 10, Ірландія — 4, Вірменія — 3.