«Щоб не було соромно»: українські футболісти обіцяють порадувати співвітчизників хорошою грою в Лізі націй

21.09.2022
«Щоб не було соромно»: українські футболісти обіцяють порадувати співвітчизників хорошою грою в Лізі націй

Основну частину підготовки до першого матчу з Шотландією в Лізі націй збірна України проводила в Польщі. (Фото з сайту uaf.ua.)

Збірна України мала всі шанси наприкінці року зіграти на чемпіонаті світу в Катарі, однак мінімальна поразка Уельсу в фіналі кваліфікації залишила команду Олександра Петракова поза межами грандіозного футбольного форуму.

 

Відтак головним для «синьо-жовтих» турніром 2022 року стала Ліга націй.

 

Змагання хоч і напівофіційні, проте не позбавлені для вітчизняних збірників потужного стимулу.

 

У разі виграшу своєї групи українська команда в наступному розіграші ЛН отримає можливість знову провести серію поєдинків з командами топрівня, а це, що не кажи, чудова можливість для прогресу.


У боротьбі ж за перемогу в групі 1-го дивізіону «В» збірній України доведеться позмагатися з командою Шотландії.

 

Після трьох зіграних турів підопічні Петракова випереджають «біло-синіх» на один пункт, проте попереду на опонентів чекає спарена дуель, від якої, по суті, й залежатиме остаточний розподіл місць у квартеті.


Готуючись до другої частини групового раунду Ліги націй-2022/2023, у таборі збірної України активно згадували переможний поєдинок із шотландцями, зіграний у півфіналі «плей-оф» кваліфікації ЧС-2022. Однак капітан «синьо-жовтих» Андрій Ярмоленко наголошує, що минула гра з Шотландією (3:1) — то вже історія.

 

Без сумніву, суперник прагнутиме реваншуватися за невдачу у відборі на катарський «мундіаль», а в ситуації, коли «синьо-жовтим» обидва матчі доведеться грати поза межами України, шотландська збірна в турнірному плані матиме невелику перевагу.


Додаткова у команди Петракова проблема — травми кількох ключових виконавців. У матчах за свої клуби постраждали динамівці Георгій Бущан та Микола Шапаренко, а також Олександр Зінченко з лондонського «Арсеналу», і грати поєдинки проти Шотландії та Вірменії «синьо-жовтим» доведеться без них.

 

Хай там як, а Андрій Ярмоленко обіцяє дати суперникам бій. «Знаю наших гравців, наш потенціал, у який футбол ми можемо грати. Ми нікого не боїмося, всіх поважаємо, але також знаємо, за кого ми граємо. За результат, як завжди, нічого не можу сказати, але можу пообіцяти вболівальникам та всім українцям, що віддамо всі сили й зробимо все, щоб за нас не було соромно», — каже капітан збірної України.


Голкіпер «Шахтаря» Анатолій Трубін додає: «Ігри за національну збірну не можуть бути неважливими. Кожен матч важливий, тому потрібно грати тільки на перемогу».

 

За сім днів українській команді доведеться провести три поєдинки. І в збірній Петракова розуміють, яким непростим буде це випробування.


При цьому нова зірка «Шахтаря» Михайло Мудрик переконує: «Кожна гра — виклик. Нам не треба нагадувати, що вся Україна дивитиметься поєдинок із шотландцями. Потрібно порадувати українців. Хлопці підтримують один одного. Коли в команді колектив є одним цілим, її дуже складно перемогти на полі, навіть якщо клас суперника вищий».