«Колос» вирвався у лідери УПЛ, а «Динамо» перервало серію з п’яти поразок

14.09.2022
«Колос» вирвався у лідери УПЛ, а «Динамо» перервало серію з п’яти поразок

Після чергової поразки на євроарені «Дніпро-1» розгромив «Металіст-1925». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Чемпіонат країни в елітному дивізіоні поступово набирає обертів.

 

Переважна більшість команд уже зіграла по чотири поєдинки, тож у турнірній таблиці можна побачити певні закономірності та тенденції.

 

Нагорі табеля про ранги поступово викристалізовується група лідерів. А на його дні формується пул аутсайдерів.


Після четвертого туру «Дніпро-1» залишився єдиним колективом, який продовжує турнірну боротьбу без очкових втрат.


Зберегти переможну ходу могла й «Зоря», однак здобути четверту перемогу поспіль команді ван Леувена несподівано завадив львівський «Рух».

 

У цьому поєдинку стався перший у новому чемпіонаті «хет-трик». Його автор — бразильський легіонерів «рухівців» Таллес Бренер.


«Ми сьогодні погано зіграли. Суперник грав у більш агресивний футбол, ніж ми. Після матчу з «Динамо» ми сказали хлопцям, що «Рух» гратиме проти нас, як ми зіграли проти «Динамо», тож треба до цього готуватися. Занадто багато футболістів сьогодні не показали свій рівень гри», — підбив підсумок невдалої зустрічі нідерландський наставник «Зорі» Патрік ван Леувен.

 

Сенсаційна перемога «Руху», котрий завдяки розслабленості конкурента набрав перші очки в турнірі, змусили луганський клуб опуститися в турнірній таблиці з першого на третє місце. Лідерство ж тим часом перейшло до «Колоса» та «Шахтаря», котрі мають однаковий очковий доробок.


Провінційна команда з села Ковалівка, що на Київщині, — одна з небагатьох у нинішньому ЧУ, котра проводить поєдинки турніру на домашній арені.

 

Ось і мінімально переграти минулих вихідних «Металіст» підопічні Ярослава Вишняка не в останню чергу змогли завдяки підтримці рідних стін. І хоча, як відомо, поєдинки ЧУ проходять без глядачів, факт перебування команди в добре знайомих умовах, вочевидь, сприяє добрій грі ковалівців.

 

Три перемоги в чотирьох стартових поєдинках «Колос» здобув саме на рідному стадіоні, і тепер до 1 жовтня, коли після паузи на матчі національних збірних знову почнуть грати матчі ЧУ, хлопці з Ковалівки матимуть можливість тішитися своїй високій позиції.


Водночас перебування в лідерах прем’єр-ліги «Шахтаря» — ситуація очікувана. Після стартової нічиєї з «Металістом-1925» команда Ігоря Йовічевича лише перемагає.

 

Щоправда, звитяги над суперниками даються не так легко, як у минулі роки. Долю кожного виграного матчу вирішував єдиний переможний м’яч. А от старт «гірників» у груповому турнірі Ліги чемпіонів став справжньою феєрією.

 

«Я найщасливіший тренер на світі», — сказав після розгрому «РБ Лейпцига» (4:1) очільник «Шахтаря».

«Колос» із Ковалівки на кількатижневу паузу в національному чемпіонаті пішов у статусі лідера.
Фото з сайту koloskovalivka.com.


Одразу два голи за «помаранчево-чорних» у тому матчі забив їхній новобранець Мар’ян Швед. Результативним ударом відзначився він і в грі 4-го туру проти «Чорноморця».

 

Три голи в двох матчах — неймовірний дебют для футболіста, котрий, тривалий час граючи за європейські клуби («Севілья», «Селтік», «Мехелен»), ніяк не міг розкрити свій забивний потенціал.

 

Утім, можливо, Швед просто тривалий час перебував у пошуках свого клубу, і «Шахтар» в цьо­му плані для талановитого футболіста одразу став своїм.


Так само в двох матчах поспіль результативними діями за «Шахтар» відзначився й їхній темношкірий легіонер із Буркіна-Фасо Лассіна Траоре, котрий виявився чи не єдиним іноземцем, хто залишився в «гірницькому» колективі після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

 

Цікаво, що свої голи Траоре забиває, вступаючи в гру з лави запасних. Такий собі джокер у розпорядженні Йовічевича — перемогу над «Чорноморцем» своїй команді він приніс на шостій доданій до основного часу хвилині.


Тим часом очільник «моряків» Роман Григорчук, як і наставники ще низки клубів, досі не відчув радості перемог у новому сезоні. Оцінюючи здобутки свого колективу, наставник змушений констатувати, що в нинішніх умовах він не може зібрати настільки потужний склад, який був у його розпорядженні до початку повномасштабної війни.


У грі проти «Львова» відчутні кадрові проблеми мав і наставник «Динамо» Мірча Луческу. Під час старту «біло-синіх» у груповому раунді Ліги Європи серйозних травм зазнали одразу двоє лідерів команди.

 

У гостьовому протистоянні зі старим знайомим — «Фенербахче», котрий, нагадаємо, кияни переграли у другому раунді кваліфікації поточної Ліги чемпіонів, але програли в першому турі ЛЄ (1:2), півзахисник «Динамо» Микола Шапаренко та воротар Георгій Бущан пошкодили свої коліна.

 

Перший через розрив хрестоподібної зв’язки вибув зі строю на пів року, водночас іншому на відновлення знадобиться значно менше часу — близько місяця.


Хай там як, а навіть і за таких обставин динамівці у Львові нарешті здобули свою першу перемогу в ЧУ, котра, до слова, допомогла перервати їм серію з п’яти поразок у різних турнірах.

 

«Зараз команда переживає кризу, а Мірчі Луческу вдасться її подолати. Довіра до нього — абсолютна», — заявив президент «Динамо» Ігор Суркіс.


Водночас своїх перших перемог у чемпіонаті продовжують чекати у «Ворсклі», «Минаї», «Львові», «Інгульці», «Кривбасі». Головний тренер криворізького клубу Юрій Вернидуб після третьої поразки в чемпіонаті заявив: «Уже втомився вітати суперника з перемогою».

 

Ставши біля керма новачка елітного дивізіону, досвідченому наставнику апріорі буде нелегко, і схоже на те, що головним його завданням на сезон буде збереження елітної прописки для «Кривбасу».


Не все так гладко складається в новому сезоні й для «Дніпра-1». Якщо на внутрішній арені команда Олександра Кучера демонструє стовідсотковий результат, то в своєму першому євросезоні дніпряни ніяк не можуть здобути позитивного результату.

 

Після двох поразок АЕКу в кваліфікації ЛЄ хлопці Кучера тепер програли в першому матчі групової стадії Ліги конференцій — нідерландському АЗ (0:1). Відтак розгром, який дніпряни влаштували «Металісту-1925» у ЧУ, став своєрідною сатисфакцією за невдачу на міжнародній арені.

ТАБЛО


Чемпіонат України. 4-й тур. «Рух» — «Зоря» — 3:1, «Кривбас» — «Верес» — 0:1, «Шахтар» — «Чорноморець» — 2:1, «Дніпро-1» — «Металіст-1925» — 3:0, «Колос» — «Металіст» — 1:0, «Динамо» — «Львів» — 1:0.
 Турнірне становище: «Колос», «Шахтар» — 10, «Дніпро-1» — 9 (3 матчі), «Зоря», «Верес» — 9, «Металіст» — 7, «Олександрія» — 6 (3), «Металіст-1925» — 5, «Рух» — 3, «Динамо» — 3 (3), «Інгулець» — 2 (3), «Чорноморець» — 2, «Львів» — 1 (3), «Кривбас» — 1, «Минай» — 1 (2), «Ворскла» — 0 (3).