Звільнити Почаїв від московитів: чи випадково Мін’юст підігрує попам патріархату ворожої церкви

01.09.2022
Звільнити Почаїв від московитів: чи випадково Мін’юст підігрує попам патріархату ворожої церкви

Тернополяни під стінами облради вимагають заборонити у воюючій Україні діяльність церкви московського патріархату. (Фото з сайту t1news.tv.)

На сесії Тернопільської обласної ради одноголосно прийнято звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо заборони діяльності московського патріархату в нашій державі.

 

У тексті цього звернення йдеться, зокрема, про те, що депутати облради визнають Українську православну церкву московського патріархату ворожою Україні, тому не вважають можливим її подальше функціонування на нашій території.

 

На цій сесії було оприлюднено документ на підтвердження того, що впродовж трьох останніх місяців громадські активісти зібрали в області понад 50 тисяч підписів за заборону московського патріархату.


«Сподіваємося, що Верховна Рада та Кабінет Міністрів нас почують і щодо розірвання угоди з Почаєвом щодо тих приміщень, які вони орендують. Адже московський патріархат, по суті, міститься в нашому заповіднику», — зазначив голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.


Нагадаємо, що йдеться про Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник, з якого споруди лаври були вилучені ще за прем’єрства Януковича, відтак опинилися в користуванні УПЦ московського патріархату до 2052 року.

 

Наприкінці 2018-го Кабмін скасував це рішення, що не завадило представникам московського патріархату й далі наполягати на своєму праві перебувати у святині та продовжувати свою антиукраїнську діяльність.


Також тернопільські депутати звернулися до Міністерства юстиції з проханням надати право державним реєстраторам релігійних організацій обласних державних адміністрацій проводити державну реєстрацію юридичних осіб — релігійних організацій — незалежно від їх територіального розташування.


«Важливе питання для Тернопільщини — це реєстратор. Під час війни немає можливості пройти спеціальні курси для держреєстраторів. Востаннє відповідне спеціальне тестування Мін’юст проводив у липні 2021 року. Як наслідок, у нас немає реєстратора, який би мав доступ до здійснення державної реєстрації релігійних організацій. Тобто наші релігійні громади, які переходять із московського патріархату до Православної церкви України, не можуть діяти в правовому полі як юридична особа. І всі конфлікти на рівні громад пов’язані з тим, що парафіяни МП кажуть, що вони зареєстровані, а їхні опоненти — ні. Якщо ж буде ухвалено принцип екс­територіальності, то ми зможемо реєструвати свої релігійні громади в будь-якому місті України», — зауважив голова Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш.


Зазначимо, що від початку сесії біля входу в приміщення тернопільських облради та військової адміністрації тривав пікет громад­ських активістів, які тримали плакати із закликами проти ворожого патріархату.

 

А якраз за кілька днів до її початку на територію області «вторглася» ніким не санкціонована та явно провокаційна кількатисячна хода паломників до Почаїв­ської лаври.