Високі прагнення: як українські волейболісти пробиваються до «плей-оф» ЧС у Польщі

01.09.2022
Високі прагнення: як українські волейболісти пробиваються до «плей-оф» ЧС у Польщі

Українські волейболісти мали хороші шанси пробитися до «плей-оф» світового форуму в Польщі. (Фото з сайту www.fvu.in.ua.)

В останні роки український волейбол переживає справжнє піднесення.

 

Після змін у керівництві Федерації волейболу України, котру нині очолює Михайло Мельник, уваги, перш за все, побільшало до національних збірних.


Невипадково ж після 24-річної перерви чоловіча національна команда України знову грає на чемпіонаті світу.

 

У далекому 1998 році «синьо-жовті» в Японії провели свій дебютний «мундіаль». І ось через чверть століття українська збірна знову потрапила до числа учасників світового форуму, котрий цього року проходить у Польщі.


Опинитися в числі фіналістів команді Угіса Крастіньша вдалося завдяки своєму високому рейтингу та дискваліфікації збірної росії. Дізнавшись про потрапляння України на ЧС, президент ФВУ наголосив, що «квиток на світовий форум — це не благодійний жест від організаторів, а закономірний результат багаторічної роботи збірної та федерації».


Хай там як, а, посівши замість росіян у групі А місце першого сіяного, «синьо-жовті» опинилися в компанії збірних Сербії, Тунісу та Пуерто-Ріко.


«Прийшов час, коли ми вже нікого не боїмося. Адже навпроти за сіткою — такі ж хлопці, які добре вміють грати у волейбол. Ось і все. Ми теж уміємо це робити. А ось як піде сама гра, хто діятиме правильно, а хто буде частіше помилятися — покажуть тільки підсумкові цифри на табло», — заявив перед стартом ЧС латвійський наставник української команди Угіс Крастіньш.


Однак повністю позбутися нервів у стартовому поєдинку проти потужної Сербії українським волейболістам не вдалося.

 

«Головний тренер сказав, що зіграли достатньо добре як команда, але до кінця не повірили в себе», — так прокоментував стартову поразку сербам один із лідерів «синьо-жовтих» Юрій Семенюк.


У кожній партії українські волейболісти нав’язували супернику боротьбу. Особливо добре підопічні Крастіньша проявили себе в першому сеті, коли мали шанси його виграти. Утім, як каже Крастіньш, українські збірники не повірили, що можуть вигравати у такого потужного суперника, як збірна Сербії, — 0:3 (26:28, 21:25, 20:25).


«У нас багато що виходило, однак, можливо, не повірили, що так просто можемо виграти перший сет та матч. Не повірили в себе — програли, але ми старалися, допомагали один одному. Особлива подяка нашим уболівальникам, яких було дуже багато на трибунах. Будемо далі старатися. Маємо шанси», — наголосив Семенюк.


У другому турі українські волейболісти виглядали набагато впевненіше й досить легко переграли найсильнішу збірну Африки. На команду Тунісу «синьо-жовті» витратили мінімальну кількість партій — 3:0 (25:21, 25:19, 25:15) і в хорошому настрої підійшли до вирішального матчу групового турніру, в якому в суперництві з командою Пуерто-Ріко українські волейболісти боролися за місце в 1/8 фіналу.

 

«Про збірну Пуерто-Ріко можу сказати, що зібрали про неї, як і про Туніс, досить багато інформації. Обидві команди досить сильні, вони практично постійно виступають на чемпіонатах світу, використовуючи квоти своїх континентів. Будемо боротися і прагнемо вигравати. Наше завдання-мінімум на цьому турнірі — вийти з групи, а далі вже пройти якомога далі», — зауважував перед поїздкою на ЧС Крастіньш.


Із Тунісом його підопічні проблем не мали, можна сподіватися, що так само успішно вони проведуть й поєдинок проти пуерторіканців.