На сьомому небі від щастя: троє українських тенісисток успішно стартували на «Ю-Ес оупен»

01.09.2022
На сьомому небі від щастя: троє українських тенісисток успішно стартували на «Ю-Ес оупен»

На старті основного розіграшу «Ю-Ес оупен» Дар’я Снігур сенсаційно здолала експершу ракетку планети Сімону Халеп. (Фото з сайту btu.org.ua.)

Уже традиційно на турнірах Великого шолома український теніс має широке жіноче представництво.

 

Одразу п’ятеро українських тенісисток потрапили до основної сітки цьогорічного «Ю-Ес оупен». Попри те, що жереб виявився не надто приємним для наших співвітчизниць, троє з них успішно подолали стартовий бар’єр, залишивши за бортом змагань значно рейтинговіших за себе опоненток.


Першою, хто наробила неймовірного галасу в Нью-Йорку, стала 20-річна Дар’я Снігур. Успішно пройшовши сито кваліфікації, уродженка Києва в стартовому раунді «основи» переграла експершу ракетку планети, румунку Симону Халеп.


Посіяна на «Ю-Ес оупен»-2022 під високим сьомим номером, Халеп виявилася, по суті, безпорадною перед 124-ю ракеткою планети з України. Єдина серйозна річ, котра вдалася румунській тенісистці на корті імені Луїса Армстронга, — це взятий нею «під нуль» другий сет. Загальний же успіх у трьох сетах дістався Снігур — 6:2, 0:6, 6:4.


«Я дуже щаслива. У мене більше немає коментарів, бо зараз мені просто їх неможливо зробити. Хочу подякувати Симоні за цей чудовий матч, це чудовий досвід для мене. Я вже була на цьому корті, коли грала благодійний матч для України. Але я все одно дуже-дуже нервувала. Намагалася робити все, що могла. Звичайно, це матч для України, для моєї родини, для всіх, хто за мене вболівав. Дякую, дякую всім! Слава Україні!» — поділилася емоціями після перемоги Дарина.


Удало стартувала на Відкритій першості США-2022 й інша представниця молодого покоління українського тенісу. У свої 20 років Марта Костюк уже має чималий досвід виступів на дорослих турнірах.

 

Відтак перемога в першому колі цьогорічного «Ю-Ес оупен» над єгиптянкою Майяр Шериф не стала для неї чимось надзвичайним. Для Костюк протистояння з Шериф проходило під знаком реваншу за поразку на «Ролан Гарросі»-2022, і українці вдалося без особливих проблем повернути суперниці старий боржок — 7:6 (7:2), 6:4.


Третя ж українка, котрій вдалося успішно переступи­ти стартовий  бар’єр  «Ю-Ес оупен»-2022, — 25-річна Ангеліна Калініна. Останнім часом у грі уродженки Нової Каховки спостерігається відчутний прогрес.

 

До Нью-Йорка вона приїхала, посідаючи високий 47-й рядок у рейтингу WTA. У протистоянні з господаркою кортів Бернардою Перою Ангеліні довелося зважати на вболівальницький фактор, утім аж занадто великих проблем він їй не створив. У поєдинку практично рівних за силою та рейтингом опоненток сильнішою виявилася представниця України — 6:4, 6:4.


А от двом іншим українкам, які свого часу піднімалися до «топ-30» рейтингу WTA, не вдалося здолати стартовий раунд заключного в сезоні турніру «Великого шолома».

 

Перебуваючи далеко від свого оптимального рівня, Даяна Ястремська (86-та ракетка WTA) та Леся Цуренко (89) на старті «Ю-Ес оупен» отримали дуже потужних опоненток. У протистоянні з 20-м номером посіву, американкою Медісон Кіз, Ястремська шансів на успіх узагалі не мала — 7:6 (7:3), 6:3.

 

Натомість Цуренко спробувала нав’язати боротьбу четвертій ракетці турніру Паулі Бадосі, вигравши у неї перший сет. Проте для підсумкового успіху сил у досвідченої українки не вистачило — 6:3, 6:7 (4:7), 3:6.


А завершивши свої виступи на «Ю-Ес оупен», Леся сконцентрувалася на роботі благодійного фонду, створеного низкою українських атлетів та покликаного допомагати Україні та ЗСУ.

 

«Наш фонд називається United Athletes Foundation, спеціально по-спортивному, щоб відразу було зрозуміло, хто ним займається. Ми активно просуватимемо наш фонд по всіх доступних каналах. Ми налаштовані на довгу та плідну роботу, не лише під час війни, а й надалі для відновлення та будівництва нашої прекрасної країни. У нас дуже амбітні плани, і ми обов’язково їх реалізуємо», — розповіла Цуренко.