Скандальна позиція: «Динамо» розпочало новий ЧУ з несподіваного фіаско

01.09.2022
Скандальна позиція: «Динамо» розпочало новий ЧУ з несподіваного фіаско

Після двох турів «Зоря» очолює турнірну таблицю ЧУ-2022/2023. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

За неповний тиждень в українському елітному чемпіонаті відбулися поєдинки двох стартових турів, і його учасники подарували вболівальникам чимало цікавих історій, скандалів і несподіваних спортивних результатів.

 

Звісно, головною стартовою сенсацію ЧУ-2022/2023 стала розгромна поразка київського «Динамо» в матчі проти «Дніпра-1». Попри те, що під орудою свого нового наставника Олександра Кучера дніпряни провели зовсім мало часу, це не завадило їм тричі вразити ворота іменитого суперника й змусити керманича киян Мірчу Луческу після фіаско говорити про відставку.

 

Укупі з двома програними «Бенфіці» матчами «плей-оф» кваліфікації Ліги чемпіонів поразка «Дніпру-1» стала третьою поспіль невдачею «біло-синіх».

 

При цьому не забили підопічні Луческу в цих поєдинках жодного голу, а пропустили загалом аж вісім м’ячів. «Можливо, це мій останній матч на тренерському містку «Динамо», — сказав після поразки дніпрянам Луческу.


Віддавши належне супернику, румунський «коуч» «біло-синіх» висловив незгоду з рішенням керівництва клубу проводити матч із «Дніпром-1» у Львові, а не в рідному місті.

 

«Рішення грати тут було великою помилкою. Я хотів, щоб два матчі — з «Дніпром-1» та з «Зорею» — ми провели в Києві. Хлопці два місяці тому поїхали з України, відтоді не бачили своїх сімей. Тому я наполягав на тому, щоб їхати до Києва. Ще в повторному матчі з «Бенфікою» я відчув, що психологічний стан гравців поганий. І з цієї причини я теж хотів, щоб ми поїхали до Києва. Коли граєш без уболівальників, повинні бути додаткові емоції, які дозволять футболістам вийти на матч зі свіжою головою. Цього сьогодні не було. Психологічне становище команди знову було погане. Напевно, в тому числі й з тієї причини, що хлопці занадто довго не були вдома, не бачили рідних», — наголосив Луческу.


Відзначимо, що для динамівців, як, власне, і для «Дніпра-1», поєдинок на «Арені Львів» був першим у новому чемпіонаті країни. Через участь у єврокубках свої перенесені матчі першого туру ЧУ вони проведуть у листопаді. Поки ж у турнірній таблиці динамівці посідають неприємну своєму та вболівальницькому оку останню позицію.


Колишній наставник збірної України Мирон Маркевич не стримував емоцій, коли коментував провальний старт «біло-синіх» у чемпіонаті: «Добре, що 0:3, а не 0:8. У «Динамо» повна деградація команди. Так не може бути — це сором. Не знаю, що там відбувається в колективі. Нехай розбираються. Не може команда так безвольно грати. Давно все потрібно змінювати. Абсолютно все, враховуючи й керівництво. Київське «Динамо» — національна гордість України. Те, що ми бачимо, такого не має бути. Як і в багатьох уболівальників «Динамо», в мене немає слів після цього матчу».

У першому матчі нового розіграшу УПЛ динамівці зазнали сенсаційного розгрому від «Дніпра-1».
Фото з сайту ua-football.com


Хай там як, а після поразки «Дніпру-1», за бажанням тренера, динамівський колектив таки перебрався до столиці й уже там зіграє проти «Зорі» в третьому турі ЧУ. До слова, «Зоря» разом із «Колосом», «Олександрією» та «Вересом» після двох зіграних турів має стовідсотковий результат і перебуває нагорі турнірної таблиці.


На відміну від «Динамо», свій єврокубковий шлях у нинішньому сезоні луганський клуб уже завершив і повністю зосереджений на одній турнірній справі. З новим наставником — нідерландцем Патріком ван Леувеном — «Зоря» демонструє результативний і змістовний футбол. Кожен з її суперників у стартових турах («Ворскла» та «Львів») отримав у свої ворота по три м’ячі. Відтак зупинити забивного суперника команді Луческу буде непросто.


Якщо в питанні підкорення турнірних вершин «Динамо» та «Зоря» перебувають із протилежних боків, то в історії з протидією роботі єдиного телепулу УПЛ обидва клуби демонструють спільну позицію, закриваючи доступ до домашніх стадіонів представникам компанії, котрій за контрактом належать права на показ усіх матчів ЧУ.


Після того як оператори Setanta були змушені залишити кілька українських стадіонів, поступившись місцем для зйомки поєдинків УПЛ хлопцям із холдингу «1+1», УАФ попередила: «Спочатку на порушників єдиного ТВ-пулу чекають штрафи, потім їх позбавлятимуть залікових очок».


Поки ж УПЛ фіксує порушення й передає їх до КДК УАФ, супроводжуючи конфлікти між телевізійниками заявами наступного змісту: «У зв’язку з недопущенням футбольним клубом «Динамо» знімальної групи на позиції для зйомки матчу «Динамо» — «Дніпро»-1, пересувна телевізійна станція офіційного транслятора Setanta Sports була вимушена покинути стадіон «Арена Львів», на якому проводиться матч. Після отримання всіх офіційних рапортів і документів, дані про інцидент будуть передані на розгляд Контрольно-дисциплінарного комітету УАФ».


Що ж до позиції опонентів єдиного ТВ-пулу, котру, окрім «Динамо» та «Зорі», також підтримують «Дніпро-1», «Металіст» і «Рух», то їхній головний аргумент полягає в тому, що в умовах війни вболівальники мають безплатно дивитися матчі ЧУ, а не платити за їхній перегляд гроші.

 

Хай там як, а одразу після попереджень, отриманих від УАФ, один із не­згодних клубів — а саме «Металіст» — вирішив послабити свою позицію й допустив на свою гру (в другому турі) проти «Інгульця» знімальні групи одразу двох зацікавлених компаній.


До речі, поєдинок «Металіста» в стартовому турі — проти «Руху», котрий проходив у День незалежності, тричі переривався повітряними тривогами, через що команди провели в укритті понад дві години.

ТАБЛО


Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 2-й тур. «Львів» — «Зоря» — 2:3, «Ворскла» — «Верес» — 1:2, «Металіст» — «Чорноморець» — 0:0, «Колос» — «Рух» — 2:0, «Шахтар» — «Кривбас» — 1:0, «Динамо» — «Дніпро-1» — 0:3, «Металіст» — «Інгулець» — 1:1, «Олександрія» — «Минай» — 2:1.


Матчі 1-го туру: «Шахтар» — Металіст-1925» — 0:0, «Зоря» — «Ворскла» — 3:1, «Чорноморець» — «Верес» — 0:1, «Колос» — «Кривбас» — 1:0, «Рух» — «Металіст» — 1:2.
 

Перенесений матч 7-го туру: «Інгулець» — «Олександрія» — 1:2.


Турнірне становище: «Зоря», «Колос», «Олександрія», «Верес» — 6, «Металіст», «Шахтар» — 4, «Дніпро-1» — 3 (1 матч), «Металіст-1925» — 2, «Інгулець», «Чорноморець» — 1, «Львів», «Минай» — 0 (1), «Кривбас», «Ворскла», «Рух» — 0 (2), «Динамо» — 0 (1).


* * *


Жеребкування групової стадії єврокубків.


Ліга чемпіонів. Група F. «Реал» (Іспанія), «Лейпциг» (Німеччина), «Селтік» (Шотландія), «Шахтар» (Україна).
Ліга Європи. Група В. «Динамо» (Україна), «Ренн» (Франція), «Фенербахче» (Туреччина), АЕК Ларнака (Кіпр).
Ліга Конференцій. Група Е. «АЗ» (Нідерланди), «Аполлон» (Кіпр), «Дніпро-1» (Україна), «Вадуц» (Ліхтенштейн).