Мрії про пустелю: що стоїть за намірами влади Полтави розводити верблюдів

24.08.2022
Мрії про пустелю: що стоїть за намірами влади Полтави розводити верблюдів

Окрім верблюжої та буйволиної ферм, комунальне підприємство презентує вирощування цукрової тростини, тютюну, тропічних і субтропічних фруктів

Під Полтавою збираються розводити буйволів, верблюдів та інших тварин родини верблюдячих. А чого смієтеся? Діло серйозне!

 

Міська влада вже розробила Статут агропідприємства на цілих 19 сторінок, у якому, згідно з класифікатором видів економічної діяльності (КВЕДом), визначено щонайменше 200 напрямків його розвитку.

 

Окрім верблюжої та буйволиної ферм, комунальне підприємство «Агро-Лтава Полтавської міської ради» презентує  вирощування цукрової тростини, тютюну, тропічних і субтропічних фруктів, цитрусових, виробництво щитового паркету й матраців, ремонт і технічне обслуговування суден та човнів.

 

На підприємстві проводитимуть техобслуговування і ремонт навіть повітряних та космічних літальних апаратів!

 

А ще будуватимуть метрополітени, займатимуться морським рибальством та переробкою й консервуванням морської риби, ракоподібних і молюсків...


Колгоспний світогляд

Нове комунальне підприємство займатиме площу 850 га. Це вільні землі, які міськрада облікувала у ході децентралізації, коли до Полтави було приєднано сусідні села. Найкращим рішенням було б просто віддати їх в оренду фермерам через аукціон Prozorro. Але прості шляхи не для полтавської влади!
    

В управлінні земельних ресурсів з’явилася ідея створити «колгосп». Тобто за бюджетні кошти купити техніку, створити робочі місця й почати бурхливу діяльність за всіма можливими напрямками.

 

Тому до статуту майбутнього комунального агропідприємства запхали й те, що туди не запихується. Про всяк випадок. Бо якщо раптом не вдасться отримати прибутку на вирощуванні цукрових буряків, тоді можна буде без переоформлення ліцензії підприємства зайнятися вирощуванням цукрової тростини.

 

А якщо виникнуть труднощі з надоями коров’ячого молока, то можна буде переключитися на продаж буйволиного. Чи раптом десь у якійсь країні не вистачатиме фахівців з технічного обслуговування космічних апаратів, так робітники з комунального підприємства «Агро-Лтава Полтавської міської ради» миттю підставлять своє плече, адже у статуті записано, що підприємство здійснює зовнішньоекономічну діяльність, у тому числі надає послуги іноземним суб’єктам господарської діяльності.
    

Ми, звісно, перебільшуємо. І це було б смішно, якби не було так сумно. Проєкт рішення про створення нової комунальної структури міської ради представила нещодавно на засіданні депутатської комісії з питань регулювання земельних відносин, охорони довкілля й природокористування начальниця управління земельних ресурсів та земельного кадастру виконкому Полтавської міськради Оксана Левченко.

 

Презентуючи «революційний» проєкт, вона пояснила депутатам, що нове комунальне підприємство вирощуватиме та перероблятиме агропродукцію з подальшою реалізацією у Полтавській громаді за пільговими цінами.

 

Зокрема, пообіцяла дешеві борошно та крупи. Впевненість начальниці в успіху нової справи ґрунтується на... її власному досвіді у створенні агропідприємств. Вона гарантує, що проєкт окупиться через три роки.
    

Та коли депутати попросили пані Левченко надати бізнес-план, щоб зрозуміти, які кошти має вкласти громада у закупівлю сільгосптехніки, зарплатний фонд тощо, вона зізналася, що бізнес-плану поки не існує.

 

Тобто є лиш гола ідея, яку вона взялася проштовхувати. Тож депутати відправили проєкт рішення на доопрацювання. Він буде розглянутий на наступній сесії міськради.


Із цього проєкту рішення відомо, що підприємством володітиме стовідсотково Полтавська міськрада, а його статутний капітал становитиме всього 3 тисячі гривень. Органом управління «Агро-Лтави» буде міське управління земельних ресурсів та земельного кадастру.
    

Підприємство набуде права постійного користування землями, які перебувають у комунальній власності, із земель сільськогосподарського призначення: рілля, сіножаті, пасовища та інші сільгоспугіддя. Воно може мати у власності майно, яке необхідне для виробництва, переробки, зберігання, транспортування та реалізації сільськогосподарської продукції.
    

Утім, швидше за все новостворене підприємство стане банальною прокладкою — отримає комунальну землю у власність і здаватиме її у суборенду «потрібним» фермерам за копійки.


Корупціонер як літак — поки не сяде, не зупиниться

Але, знаєте, в цій історії цікаві не  є тільки безневинні верблюди, скільки біографія ініціаторки створення такого мультипрофільного комунального підприємства.

 

Загалом призначення на посаду керівника земельного управління колишньої землевпорядниці Ковалівської сільради Оксани Левченко у середині січня цього року викликає багато запитань. Адже свого часу її судили за корупцію, пов’язану із земельною аферою. І хоча справа вже давня, люди все пам’ятають.
    

Як ми дізналися з відкритих джерел, працівники правоохоронних органів затримали на той момент 25-річну Оксану Моргуль (це її дівоче прізвище) у листопаді 2008 року.

 

В матеріалах порушеного кримінального провадження йшлося про те, що сільський голова спільно із землевпорядником, підробляючи документи, незаконно виділяли земельні ділянки начебто під житлове будівництво, хоча за призначенням вони не використовувались.

 

Затримані посадові особи також організували подальше виготовлення технічної документації із землеустрою. Всього таким чином було виділено 19 ділянок по 0,25 га.
    

У 2012 році Полтавський районний суд визнав Оксану Левченко винною у корупції в земельних справах у Ковалівській сільраді й призначив їй покарання у вигляді трьох років обмеження волі з позбавленням права обіймати посади в органах місцевого самоврядування терміном на два роки. Однак суд тут же звільнив її від відбування покарання за давністю строків, і провадження було закрито.
    

До призначення на нинішню посаду кваліфікована землевпорядниця керувала ДП «Вирівське», ГО «Прозора країна», а також приватним землевпорядним підприємством «Форас-Ленд», яке перед призначенням переоформила на чоловіка.


Народ скаже, як зав’яже

Та й до створення нового комунального підприємства міської ради населення ставиться досить скептично. Ось як люди висловлюються з цього приводу в соціальних мережах.
    

«У Полтавській громаді всюди лад? Дороги відремонтовані, освітлення скрізь установлене, освіта й медицина — на європейському рівні? Війна закінчилась? Усе нормально? Пора гроші в землю закопувати. Задумали у міськраді мутку замутити із землицею, бо красти з відкатів стає все важче Хоча можна ту землю виставити на аукціон, продати право оренди й отримати нормальні кошти в бюджет. А так «новий калхоз імені мумуя, де не буде ні ...уя». (Тут «мумуя» — підміна слів у прізвищі очільника Полтави Олександра Мамая). 
    

«Розведення верблюдів — це «розведення полтавців».
    

«Навіщо розводити верблюдів, якщо «розводити» полтавців значно простіше і вигідніше? Просто зрідка підгодовуй гречкою та цукром, і можеш «доїти» їх цілих п’ять років».
    

«Нова афера. Техніку віддадуть за копійки в оренду. Урожайність буде дуже низькою, бо більшість зібраного піде за готівку».
    

«Уже тільки за таку спробу протягнути корупційну махінацію прокуратура мала б зацікавитися фігурантами «ініціативи».
    

Але глас волаючого в пустелі зазвичай чують хіба що... верблюди.