На хвилі успіху: Людмила Кіченок уперше піднялась до топ-10 парного WTA

24.08.2022
На хвилі успіху: Людмила Кіченок уперше піднялась до топ-10 парного WTA

Вигравши найбільший турнір у парній кар’єрі, Людмила Кіченок і Олена Остапенко дебютували у топ-10 рейтингу. (Фото: AP.)

Генеральною репетицією перед останнім у сезоні турніром Великого шолома — US Open — стали хардові змагання у Цинцинаті, які завершлись справжнім тріумфом українсько-латвійської пари Людмила Кіченок/Олена Остапенко.
    

Маючи сьомий посів на «тисячнику» у США, Люда й Олена на шляху до трофею обіграли п’ять пар титулованих суперниць, зокрема у чвертьфіналі здолали опір цьогорічних фіналісток Australiam Open Анни Даніліної та Беатріс Аддад Майї, а у півфіналі були сильнішими за перших сіяних — Вероніку Кудерметову та Еліз Мертенс. Трофей у Цинцинаті, таким чином, став сьомим на рівні WTA та найбільшим у кар’єрі.
    

Варто визнати, що успіх у США для Кіченок і Остапенко — закономірний, адже вони ще з початку сезону показують високі результати.

 

Так, у лютому українсько-латвійський дует дійшов до фіналу змагань у Дубаї, потім були дебютні півфінали на турнірах Великого шолома — на Роллан Гарросі й на Уїмблдоні, — а також фінал і титул на трав’яних кортах Бірмінгема й Істборна.
    

Прорив у результатах позначився й на прогресі у рейтингу: за підсумками Цинцинаті обидві тенсісистки дебютують у топ-10 парного рейтингу: Остапенко піднялась на 9-ту сходинку, а Кіченок замикає провідну десятку.

 

Люда, таким чином, стала третьою тенісисткою в історії України, яка дійшла до заповітної десятки у парному табелі про ранги (раніше до 9-го рядка в рейтингу піднімались Олена Татаркова й Катерина Бондаренко).
    

«Ми просто намагаємося грати кожен матч та боротися, і ми завжди очікуємо від наших суперниць, що вони проведуть гарний матч. Тому намагаємось бути готовими до кожного поєдинку. Кілька матчів у Цинцинаті були справді важкими, але ми боролися, і я думаю, що так і треба робити. Це дало свої плоди», — поділилась секретами успіху Остапенко.
    

«Я просто відчуваю величезну підтримку, граючи з Оленою. Я знаю, що в ключові моменти вона може показати свій найкращий теніс, і це надає мені додаткової впевненості. Це є ключовим моментом.
    

Ми справді хороші друзі поза кортом, і я думаю, що ця хімія та зв’язок допомагають нам у важкі моменти», — не приховувала радості й Людмила.
    

До речі, останні високі результати цього дуету дають йому непогані шанси на те, аби відібратись на Підсумковий турнір WTA, де грають вісім кращих пар року: поки Кіченок/Остапенко йдуть другими у чемпіонській гонці.
    

В одиночній же сітці українські представниці топ-100 виступають не так вдало. Даяна Ястремська, програвши у перших раундах у Цинцинаті та Клівленді, довела свою серію з поразок до рекордних шести матчів поспіль.

 

Не надто стабільно виступає й Ангеліна Калініна, яка залишається у рейтингу на межі топ-50: з останніх десяти поєдинків вона виграла лише три. Натомість поступово набирає форму після травми Марта Костюк: у Цинцинаті, стартувавши з кваліфікації, вона дійшла до другого кола, а в Гранбі уже виграла стартовий матч.
    

Зважаючи на останні нестабільні результати в одиночному розряді, основні сподівання українських фанатів, певно, будуть зосереджені саме на дуеті Кіченок/Остапенко, які будуть одними з тіньових фаворитів парного турніру.
    

Головню ж претенденткою на перемогу в одиночному розряді вважається перша ракетка світу Іга Швьонтек, утім не варто забувати й про легендарну Серену Уїльямс, для якої US Open стане останнім турніром в кар’єрі, тож, певно, вона хоче піти з тенісу на мажорній ноті.