Отаманська перемога: Усик переміг Джошуа і вже кличе на бій Ф'юрі

24.08.2022
Отаманська перемога: Усик переміг Джошуа і вже кличе на бій Ф'юрі

Олександр Усик удруге переміг Ентоні Джошуа. (Фото з сайту sport.ua.)

Перемігши роздільним рішенням суддів у бою-реванші Ентоні Джошуа, Олександр Усик зберіг за собою чемпіонські пояси WBA, WBO, IBF й упритул наблизився до здобуття титулу абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі.

 

Для повної колекції українському боксеру тепер не вистачає лише відзнаки Всесвітньої боксерської ради (WBC), котра належить непереможному британцеві Тайсону Ф’юрі. Тому самому, котрий у 2015 році зупинив на шляху до «абсолюту» Володимира Кличка, і зараз «Циганський король» обіцяє зробити те ж саме з Усиком.
    

«Джошуа вже вдруге програв Усику. Англію знову позбавили титулів, але я можу запропонувати вирішення цієї проблеми. Якщо хочете повернути ці титули додому, потрібно відправити в ринг одного англійського варвара. Відправляйте мене. Але це дорого коштує. Тож діставайте свою чекову книжку, і я поверну титули до Англії», — заявив Ф’юрі, окресливши свою готовність до об’єднавчого бою.
    

Володар поясів WBA, WBO, IBF переконує: «Битимуся лише з Ф’юрі, більше ні з ким». Ідею швидкої організації та проведення такого масштабного бою одразу підтримав і боксерський бомонд.

 

«Світ хоче побачити бій Усика з Ф’юрі. Всі фанати хочуть отримати абсолютного чемпіона світу в будь-якій вазі, але, звичайно, особливо у «хевівейті», адже це рушійна сила у боксі», — сказав відомий ринг-анонсер Майкл Баффер.
    

Щойно Усик захистив свої пояси, одразу розпочалося обговорення можливих місця й дати його об’єднавчого бою з Ф’юрі. Першим часовим орієнтиром для його проведення стало 17 грудня. І знову місцем бою назвали Саудівську Аравію.

 

Фінансова щедрість місцевих шейхів може без проблем задовольнити фінансові апетити обох чемпіонів. Утім промоутер українського боксера Олександр Красюк каже, що наразі конкретних домовленостей немає.
    

Хай там як, а на Аравійському півострові Усик уже сказав своє вагоме слово, захистивши у Джидді чемпіонські пояси. Відстоювати їх Олександрові випало в надскладний для України час.

 

Його перемога потрібна була країні, котра потерпає від війни, як ковток свіжого повітря, як порція позитивної енергії. Для повторного побачення з Джошуа Олександр Усик обрав імідж козака.

 

На офіційні заходи приходив, одягнений у вишиванку, з вусами та оселедцем на голові. Шанувальники боксу пам’ятають молодого Усика, котрий танцював гопака після переможного завершення свого фінального двобою на Олімпіаді-2012.
    

Тепер звитяжний образ Усика був більше схожий на поважного козацького полководця — такого собі отамана Запорозької Січі. Солідний, розважливий, упевнений у своїх силах боєць.

 

У повторному бою з Джошуа йому довелося пройти досить складне випробування. Налаштований на реванш, британець активно розпочав дуель, змусивши українця прийняти на себе шквал ударів. Дев’ятий раунд став для Усика, мабуть, найбільшим випробуванням за всю його профі-кар’єру. Він міг упасти і не піднятися.
    

«Щодо моїх відчуттів, то я був серйозно стурбований у дев’ятому раунді. Це було несподівано. Я побачив в очах Джошуа, що він відчуває свою перемогу», — пригадував складний момент реваншу український боксер.

 

Але український боксер встояв, перехопив ініціативу й довів, що він — кращий, хоча в майже рівному бою один із трьох суддів віддав перемогу його візаві з Британії.
    

«Я присвячую цей поєдинок Україні, ЗСУ, всім, хто боронить нашу країну. Цей бій — вже історія. Його будуть дивитися багато поколінь. Особливо той раунд, у якому мене намагалися сильно бити. Але я вистояв. Сказав собі, що не маю права зупинитись. І я радий, що пояси повернуться до України, що Україна перемогла», — сказав після успіху Усик.